Uitleg video

Je zult ongetwijfeld wel eens een keer (of meerdere keren, of veel te vaak) een uitleg video hebben bekeken. Het doel van een uitleg video is heel straightforward: iets uitleggen in video, zodat de doelgroep het graag, snel en/of gemakkelijk bekijkt. In deze blogpost geven we je een stukje wetenschappelijk inzicht in de psychologie achter de uitleg video en waar de lerende kijker behoefte aan heeft.

 

De meeste uitleg video’s willen de kijker iets bijbrengen over een product, een service, een concept of iets informatiefs, zoals een ziekte, een medicijn een organisatie en noem maar op. Onderwijzen en leren zijn dus belangrijke onderdelen van de uitleg video. Om een uitleg video effectief en doeltreffend te maken hebben we een aantal cognitieve theorieën over leren erbij gepakt. Een uitleg video maken zou dan eigenlijk altijd hand in hand moeten gaan met een zwaarwegende wetenschappelijke achtergrond.

 

 

De mooiste bedrijfsvideo's vind je bij

Rocket Videos

Benieuwd naar onze prijzen?

Of vul het contactformulier in!

Cognitieve theorieën over leren

 

Cognitieve leertheorieën gaan over het verwerken van informatie. In een notendop, wanneer we externe gegevens ontvangen, wordt dit door de geest verwerkt, weggegooid of opgeslagen. Informatie wordt in eerste instantie verwerkt in het werkgeheugen. Informatie die moet worden bewaard, wordt vervolgens doorgegeven aan het langetermijngeheugen. Het werkgeheugen heeft een relatief kleine opslagcapaciteit en een korte bewaartermijn. We gebruiken twee strategieën om het werkgeheugen effectiever te maken: repetitie en het opbreken van stukken informatie, zoals we bijvoorbeeld doen voor het onthouden van telefoonnummers.

 

Omdat het werkgeheugen beperkt is, gebruiken leerlingen verschillende strategieën om relevante gegevens te selecteren en op te slaan. Op basis van verschillende theoretische benaderingen hebben onderzoekers geworsteld met manieren om het leren te verbeteren. We nemen de volgende theorieën onder de loep:

 

  • Dual Coding Theory 
  • Cognitive Load Theory
  • Cognitive Theory of Multimedia Learning 

 

Dual Coding Theory 

 

Het baanbrekende onderzoek van Allan Paivio naar “dual codering”, suggereert dat we leren via twee cognitieve systemen: verbaal en non-verbaal. We ontvangen verbale en non-verbale stimuli via verschillende sensorimotorische systemen – visueel, auditief, haptisch (het voelen van objecten), smaak, reuk en emotie – en we maken representatieve associaties van deze stimuli met cognitieve structuren in onze geest. De representatieve associaties van verbale stimuli nemen de vorm aan van woorden, feiten, concepten, ideeën en dergelijke, terwijl de representatieve associaties van non-verbale stimuli zaken zijn als visuele en auditieve beelden, emotionele sensaties en het ‘gevoel’ van het aanraken van objecten. 

 

Representatieve associaties zijn inactief totdat ze worden geactiveerd of bewust worden geassocieerd met iets externs. Activering vindt zowel “verticaal” plaats van een systeem naar een externe stimulus – bijvoorbeeld het associëren van een interne afbeelding van een beker met een echte beker – als “horizontaal” tussen systemen, als bij het associëren van de afbeelding van de beker met het woord “beker”. Het zien van het woord “beker” kan de klank van het woord oproepen wanneer het wordt uitgesproken. Verder kunnen er zintuiglijke of emotionele associaties zijn met het woord en het beeld: dorst lessen, warmte, kou, comfort, enzovoort. Deze activeringen versterken het leren van feiten, woorden, procedures, enz. – en hoe meer activeringen, hoe beter je leert

 


Cognitive Load Theory

 

Zoals eerder genoemd is onze capaciteit in werkgeheugen beperkt. Onderzoek naar Cognitive Load Theory (cognitieve belasting) suggereert manieren voor het ontwerpen van een uitleg om de productiviteit van het werkgeheugen te maximaliseren. Hoe? Door externe of afleidende informatie te minimaliseren. Leerlingen worden zo in staat gesteld om relevante kennis te verwerken en op te slaan in het langetermijngeheugen.

 

 

Cognitive Theory of Multimedia Learning 

 

Op basis van Cognitive Load Theory, Dual Codering en andere cognitieve leertheorieën heeft experimenteel onderzoek geleid tot de Cognitieve Theorie van Multimediaal leren. Het overkoepelende principe van multimediaal leren is dat we effectiever leren van woorden én afbeeldingen dan van alleen woorden.

 

 

Video ontwerp

 

Het multimodaal leren heeft twaalf principes. We nemen je door deze principes heen en geven je gelijk een kijkje in de toepassing op videoproductie.

 

1. Samenhang 

Het leren wordt verbeterd wanneer vreemd materiaal wordt verwijderd. Vreemd materiaal omvat interessante maar irrelevante woorden, symbolen, afbeeldingen, geluiden en muziek. Animatie is een goed voorbeeld van video waarin al het vreemde materiaal al is weggehaald (achtergronden, planten, kleding, voorbijgangers, decoratie etc.)

2. Signalering 

We leren beter wanneer visuele of tekstuele aanwijzingen worden opgenomen die de algemene indeling van inhoud benadrukken. Deze aanwijzingen helpen de leerling bij het ontwikkelen van schema’s. Zo passen we vaak tekst-animatie toe in video om de allerbelangrijkste, overkoepelende onderwerpen te benadrukken. 

3. Redundantie 

We leren beter van visuals combinatie met gesproken tekst dan met geschreven tekst. Het visuele kanaal kan overbelast raken wanneer de leerling zowel tekst als afbeeldingen moet verwerken. Voor branding-, product of lifestyle video’s wordt veelal muziek ingezet. Voor uitleg video’s heeft voice-over dus eigenlijk altijd de voorkeur.

4. Ruimtelijke contiguïteit 

We leren beter wanneer verwante woorden en afbeeldingen dicht bij elkaar verschijnen. De leerling hoeft namelijk geen cognitieve middelen te gebruiken om elementen die verwant zijn aan elkaar samen te voegen. Dit is een belangrijk principe in het ontwerpen van een script en creatief concept. De volgorde waarin je de informatie deelt en de shots of illustraties indeelt heeft grote invloed op het succes van je uitleg video.

5. Tijdelijke contiguïteit 

We leren beter wanneer verwante woorden en afbeeldingen gelijktijdig worden gepresenteerd in plaats van achtereenvolgens. Door gerelateerde items tegelijkertijd te presenteren, kan de leerling mentale representaties van beide in werkgeheugen bij elkaar houden. Er is immers niets beter dan (bewegend) beeld om mentale representaties te maken. A picture says a thousand words. 

6. Segmentering 

We leren beter wanneer inhoud wordt gepresenteerd in segmenten in plaats van als een continue eenheid. Segmentering stelt leerlingen in staat om het oorzakelijk verband tussen de ene stap en de volgende te zien. 

7. Pre-training 

We leren dieper als we de namen en kenmerken van de belangrijkste concepten kennen. Introduceer de structuur en definieer de belangrijkste termen voordat je concepten presenteert. 

8. Modaliteit 

We leren meer van afbeeldingen en gesproken woorden dan van afbeeldingen en geschreven woorden. Bij afbeeldingen en gesproken woorden wordt informatie via twee kanalen verwerkt, waardoor een efficiëntere verwerking mogelijk is. Bij afbeeldingen en geschreven woorden wordt informatie alleen via het visuele kanaal verwerkt. 

9. Multimedia 

We leren beter van woorden en afbeeldingen dan van woorden alleen. Woorden en afbeeldingen stellen ons in staat om zowel verbale als visuele mentale modellen te creëren en verbindingen daartussen te leggen. 

10. Personalisatie 

We leren beter van multimedia wanneer woorden een plek hebben in conversatie in plaats van enkel een formele stijl. Wanneer we het gevoel hebben dat de verteller ‘ons aanspreekt’, zien we de verteller als een gesprekspartner en doen we meer moeite om het te begrijpen. 

11. Stem 

We leren beter wanneer gesproken wordt met een vriendelijke menselijke stem dan met een machine-stem. TikTok zet deze principe wellicht in een ander daglicht, omdat automated voice-overs een stuk zijn ontwikkeld sinds de ontdekking van dit multimodaal leermodel. Echter is het principe van personalisatie niet van toepassing bij automated voice-overs.

12. Afbeelding 

We leren niet per se beter als we de spreker direct in beeld hebben. Sterker nog, hierdoor kan de aandacht van de leerling worden verdeeld tussen de spreker en relevante, inhoud-gerelateerde afbeeldingen. Het is een kunst tegenwoordig in de videoproductie-wereld om uitleg video’s persoonlijk te maken met een menselijke factor, maar de aandacht goed vast te houden, door middel van bijvoorbeeld animatie en dus minder afleiding. 

 

Het SSW-ontwerpmodel

 

Principes van de cognitieve theorie van multimediaal leren worden specifiek toegepast op het ontwerp van uitleg video’s. Niet alle videomakers houden met elke afzonderlijke principe rekening voor een willekeurige producties. Voor verschillende doelgroepen, soorten uitleg video’s en kanalen zullen andere principes worden toegepast.  Echter zijn er drie hoofdprincipes geïsoleerd die elke videomaker hoogstwaarschijnlijk toepast. Hetzij bewust, of onbewust:

 

  • Segmentatie: Verdeel instructiemateriaal in kleinere, begrijpelijker stukjes. We noemen dit soms “chunking” van informatie.  
  • Signalering: Visuele en verbale aanwijzingen over de structuur van de inhoud (ook wel “advance organizers” genoemd, zoals hierboven vermeld) vestigt de aandacht van de leerder op relevante inhoud.  
  • Wieden: gerelateerd aan het coherentieprincipe, omvat onkruid wieden als het verwijderen van overbodige informatie om de leerling gefocust te houden op relevante inhoud.

     

     

 

Conclusie 

 


In dit artikel hebben we cognitieve theorieën over leren gepresenteerd die helpen bij het ontwikkelen van uitleg video’s. Omdat video zowel geluid, als visuals en beweging omvat, leent het zich goed voor demonstratie van conceptuele informatie. Muziek en visuele beelden kunnen ook het menselijke, emotionele element van leren vastleggen, vertrouwen opbouwen en samenwerking bevorderen. Als ze correct zijn ontworpen en het cognitieve vermogen van de leerling niet overbelast, dan kunnen video’s effectieve hulpmiddelen zijn voor het presenteren en uitleggen van willekeurige onderwerpen. Lerende kijkers besteden ten opzichte van andere media minder energie aan video’s, waardoor ze een ‘big picture’-perspectief op het onderwerp krijgen. Door zowel visuele als auditieve kanalen in manageable batches te gebruiken, kan een uitleg video een effectief hulpmiddel zijn voor snelle assimilatie van informatie. Moderne digitale technologie geeft ons een socialere, meer collaboratieve kijk op leren en het stelt ons in staat om het idee van leren radicaal interessanter, creatiever en speelser te maken. De rijkste leermethode richt zich op de cognitieve, emotionele en sociale behoeften van de leerling. Uitleg video’s kunnen zeer geschikt zijn om de leerling op één vlak sterk te raken, of bij wat grotere investeringen op alle vlakken te raken.

 

Maar hoeveel kost een animatie eigenlijk? Als je offertes voor animatie hebt aangevraagd, heb je waarschijnlijk een breed scala aan prijzen voorbij zien komen. Hoe weet je nu eigenlijk wat je van een bepaald tarief mag verwachten? En hoe is de prijs van een animatievideo eigenlijk opgebouwd? Er zijn veel factoren die van invloed kunnen zijn op de kosten van een animatievideo. In dit artikel zullen we je door enkele van de belangrijkste factoren leiden, die van invloed kunnen zijn op de productiekosten van geanimeerde video’s.

Op zoek naar een animatiestudio?

Ons team van illustratoren en animatoren is ervaren in het maken van animatie video’s voor elk onderdeel van jouw organisatie. Of je nu op zoek bent naar een sales video of een recruitment video, bij ons en je aan het juiste adres! 

animatie studio voorbeeld 7

Branding

animatie studio voorbeeld 8

Sales

Animatie studio voorbeeld 9

HR

animatie studio voorbeeld 10

Product

Recente video's

animatie studio voorbeeld 1
Play Video

Bovemij

animatie studio voorbeeld 2
Play Video

Geheim van de Smith

animatie studio voorbeeld 3
Play Video

CSL Behring

Animatie studio voorbeeld 4
Play Video

Opel

animatie studio voorbeeld 5
Play Video

Villex

animatie studio voorbeeld 6
Play Video

No Isolation

Animatiestudio

5.0
5/5

Klanten reviews

Goede service

5/5

We hebben genoten van het werken met Rocket Videos en ze hebben geweldig materiaal geleverd voor onze marketingcampagne.

Animatie studio kosten

Wil je meer weten over hoeveel een animatie video jou zou kosten? De kost van een animatie hangt namelijk van verschillende factoren. Wij helpen je te bepalen aan welke eisen jouw animatie moet voldoen. Neem vrijblijvend contact met ons op en we helpen je graag verder! 

Contacteer ons vandaag

Nadat je het formulier heeft verzonden, nemen wij binnen 24 uur contact met je op. Je kunt ons ook telefonisch bereiken: +31 (0)85 130 6874

Door het verzenden van dit formulier geeft u toestemming aan Rocket Videos B.V. om uw gegevens te verwerken en contact met u op te nemen om aan uw verzoek te voldoen. Bekijk voor meer informatie onze terms.