Medische animatie

 

Medische Animaties 

Adverteren in de gezondheidszorg? Zo vanzelfsprekend is dat niet. Een gemiddeld marketeer loopt al snel tegen het ene na het andere obstakel. Wat is nu wel een goede marketing tool? Medische animaties!

Hoe komen medische animaties de gezondheidszorg in 2022 ten goede?

Animatie speelt een steeds belangrijkere rol in de gezondheidszorg en staat op het punt het grootste jaar tot nu toe te worden. Steeds meer medische professionals realiseren zich de voordelen die medische animatie kan bieden op het gebied van educatie, marketing en patiëntencommunicatie.

Verbeterde technologie heeft ook een cruciale rol gespeeld in het vaker zien van medische animatievideo’s voor dokter-patiënt communicaties, voorlichtingen over behandelingen, instructies voor instrumenten etc.. Door de technische vooruitgang is het nu gemakkelijker en kosteneffectiever dan ooit om animaties van hoge kwaliteit te laten maken en complexe zorggerelateerde onderwerpen uit te leggen.

Medische animatie zal naar verwachting ook na 2022 aan populariteit blijven winnen, aangezien programma’s, apps en de vaardigheden van jongere generaties nieuwe toepassingen mogelijk blijft maken. Het is voorspelt dat de wereldwijde markt voor medische animatie tegen 2024 zal groeien tot een waarde van $514 miljoen.

Animatie biedt de gezondheidszorg op verschillende manieren waarde en veel van deze voordelen staan zelfs nog aan de voorgrond. We hebben hieronder een aantal voorspellingen uitgelicht over de positieve invloed van animatie in op het medische veld in de komende tijd: 

Patiëntcommunicatie

Een van de vele manieren waarop artsen en andere zorgmedewerkers medische animaties kunnen gebruiken, is om hun communicatie met patiënten te verbeteren.

Animaties kunnen zelfs belangrijke informatie overbrengen aan patiënten voordat ze überhaupt met een arts hebben gesproken voor de eerste keer. Veel patiënten beginnen hun zoektocht naar medische hulp online. Door animaties op de voorgrond te brengen, op bijvoorbeeld een website, kunnen zorginstellingen toekomstige patiënten helpen met een beter begrip voor hun medische toestand, de medicijnen die ze mogelijk moeten nemen of de procedures die ze moeten ondergaan. Hierdoor gaan patiënten beter voorbereid naar een afspraak.

De meeste patiënten hebben geen extensieve achtergrondkennis op het vlak van geneeskunde (verassing!), dus het uitleggen van hun aandoening kan een uitdaging zijn voor artsen en zorgpersoneel. Soms is het echter belangrijk voor het welzijn van de patiënt dat ze goed begrijpen wat er allemaal aan de hand is.

Hoewel animaties de persoonlijke communicatie in een medische omgeving niet volledig zullen vervangen, kan het de communicatie van een zorgmedewerker ondersteunen, bijvoorbeeld bij het uitleggen van bepaalde aandoeningen, medicijnen, procedures of apparaten.

Onderzoek heeft aangetoond dat ongeveer 65 procent van het algemene kijkpubliek aangelegd is voor visueel leren. Het presenteren van informatie in een visueel formaat kan dus helpen bij het bevorderen van begrip en herinnering. Onderzoek toont ook aan dat mensen 80 procent onthouden van wat ze zien, versus slechts 10 procent van wat ze horen.

Visuals zijn vooral handig als het gaat om complexe onderwerpen. Medische problemen zijn vaak verwarrend, al helemaal natuurlijk als je geen medische achtergrond hebt. Belangrijke informatie raakt vaak verloren bij het mondeling uitleggen van zo’n kwestie. Met visuals hebben patiënten een beter referentiepunt voor wat hun arts of verpleegkundige hen probeert uit te leggen.

Animatie biedt nog meer mogelijkheden; mogelijkheden die andere vormen van visuele communicatie niet hebben. In tegenstelling tot illustraties of foto’s kun je met animatie bewegingen laten zien die je kunt vertragen, versnellen en aanpassen op welke manier dan ook. Je kunt ook dingen doen met animatie die je niet kunt doen met live action film. Wanneer het moeilijk of zelfs onmogelijk is om bewegend beeld van hoge kwaliteit vast te leggen met camera, dan kan bijvoorbeeld waarheidsgetrouwe 3D animatie een goede oplossing bieden. Je kunt bijvoorbeeld ook inzoomen tot op moleculair niveau, een apparaat deconstrueren om te laten zien hoe het van binnenuit werkt of een hypothetisch scenario creëren. Met animatie is de enige beperking creativiteit.

Veel patiënten willen misschien ook helemaal geen beelden van een echte medische procedure zien. Met animatie kun je laten zien wat ze moeten zien om het proces te begrijpen zonder de expliciete beelden die hen ongemakkelijk kunnen maken.

Gebruik voor onderwijs

Medische animaties zijn niet alleen effectieve hulpmiddelen voor het opleiden van patiënten, kunnen ze ook een rol spelen in het opleiden van zorgpersoneel op alle niveaus.

Docenten kunnen animatie als een tool gebruiken om een breed scala aan onderwerpen aan studenten uit te leggen. Het is handig ontzettend handig voor het uitleggen van onderwerpen als de anatomie van het menselijk lichaam, de processen van een gezond lichaam en de effecten van een ziekte op een mens. Het kan ook een visuele demonstratie geven van het werkingsmechanisme van een medicijn of de invloeden op het lichaam en bijbehorende reacties, zodat ze beter kunnen begrijpen hoe het medicijn werkt.

Het geeft studenten de kans om in detail te zien hoe een operatie of een andere procedure moet worden uitgevoerd of hoe een bepaald hulpmiddel moet worden gebruikt. Dit is belangrijk omdat artsen en zorgpersoneel bij veel procedures een fundamenteel begrip moeten hebben voordat ze het uitvoeren. In vergelijking met standaard chirurgische video’s resulteert een dynamische 2D of 3D-video in 19 procent meer begrip.

Bovendien kan animatie helpen om de training te verbeteren en de onboarding van nieuwe medewerkers bij zorginstellingen te versnellen. Animatie leent zich uitstekend voor e-learning, zodat trainingen altijd en overal kunnen worden geven. Werkgevers kunnen deze middelen ook op elk moment beschikbaar stellen aan het personeel, zodat ze dit kunnen raadplegen wanneer nodig.

In al deze scenario’s kan animatie helpen bij het verbeteren van kennisoverdracht aan de nieuwere generaties zorgmedewerkers. Wat is nu een betere oplossing dan een visuele vertoning in animatie van onderwerpen die anders moeilijk of zelfs onmogelijk kunnen worden uitgebeeld?

Gebruik voor marketing

Marketing heeft een unieke uitdaging in de medische sector. De informatie die je moet presenteren kan soms droog en technisch zijn, waardoor het moeilijk is om de aandacht van het publiek vast te houden. Ook ontbreekt het patiënten en investeerders vaak aan technische kennis uit een medische achtergrond. Artsen en zorgpersoneel hebben het ook erg druk (nogal een understatement), wat betekent dat presentaties beknopt moeten zijn. Animatie komt wederom tot de redding! Allicht brengt het wat verlichting…

Marketing voor patiënten

Medische en farmaceutische bedrijven gebruiken vaak animatie wanneer ze hun marketing efforts rechtstreeks naar patiënten richten. Wanneer de gemiddelde consument denkt aan animatie in relatie tot deze bedrijven, dan is het eerste wat in hen opkomt vaak geanimeerde karakters uit reclamespots voor medicijnen. Marketeers gebruiken deze geanimeerde mascottes steeds vaker om behandelingen te promoten. Hoewel ze geen complexe medische onderwerpen uitleggen, zijn ze zeer effectief in het verbeteren van merkherkenning en associatie.

Marketeers gebruiken ook steeds vaker complexere animaties in hun commercials om te laten zien hoe een medicijn of medisch hulpmiddel werkt. Deze bedrijven kunnen ook meer diepgaande geanimeerde video’s op hun websites plaatsen voor consumenten met een speciale interesse. Potentiële patiënten kunnen deze video’s te allen tijde bekijken om beter geïnformeerd te worden.

Ze zullen waarschijnlijk eerder animatievideo’s bekijken dan whitepapers lezen, omdat visueel gepresenteerde informatie nu eenmaal minder moeite kost om te absorberen. Daarnaast kunnen mensen geanimeerde video’s van hoge kwaliteit ook nog eens delen op sociale media of met kennissen als ze denken dat het van toegevoegde waarde is.

Presenteren aan investeerders

Het overtuigen van potentiële investeerders… Dat zal de vertegenwoordigers van medische en farmaceutische bedrijven ook de nodige uitdagingen bezorgen. Investeerders hebben vaak geen medische achtergrond, en toch is het belangrijk dat ze een product, medicijn of instrument goed begrijpen.

Het gebruik van animaties in deze zogenoemde “beleggerspresentaties” kan het voor beleggers gemakkelijker maken om een medicijn of hulpmiddel te begrijpen. Het zal waarschijnlijk ook gemakkelijker voor hen zijn om gefocust te blijven op de presentatie, omdat een animatie vaak toch leuk en entertaining is om te zien (met een beetje budget en effort!). De presentaties kunnen ook sneller gaan, omdat een animatie veel informatie kan vasthouden- veel meer dan in een puur mondelinge presentatie.

Overweeg maar eens dat een video van één minuut 1,8 miljoen woorden waard is.

Marketing voor medische professionals

Marketingactiviteiten bij medical professionals zijn minder geconfronteerd met het gebrek aan kennis. Een medisch of farmaceutisch bedrijf zal zich minder zorgen hoeven te maken over het technisch inzicht en achtergrondkennis tijdens sales gesprekken of andere commerciële communicatie-uitingen. Wel zullen presentaties nog altijd beknopt moeten zijn en toch voldoende informatie geven.

Zoals eerder vermeld, kun je veel informatie in een relatief korte animatievideo stoppen, waardoor ze het perfecte medium zijn voor dit soort presentaties. In feite kunnen mensen de informatie die via animatie wordt gepresenteerd 60.000 keer sneller opnemen dan op tekst gebaseerde informatie.

Sales executives hoeven deze video’s niet eens persoonlijk aan medische professionals te presenteren. Ze kunnen hen de animaties via e-mail of landing pages delen en in een later stadium met bijvoorbeeld een telefoontje opvolgen.

Voordelen van medische animaties

Het is inmiddels geen mysterie meer dat animatie enorm veel voordelen heeft, en dus zeker ook op verschillende afdelingen van het medische veld. We hebben hieronder nog een aantal grote voordelen voor je op een rijtje gezet:

 

Diepgaande uitleg:

Animaties stellen je in staat om complexe onderwerpen in relatief korte tijd uit te leggen, omdat u gedetailleerde visuele representaties kunt geven. Dit is een van de redenen waarom animatie zo nuttig is in de medische wereld. De onderwerpen die men moet uitleggen zijn vaak technisch complex. Omdat de meeste mensen visueel leren, is de kans groter dat ze iets begrijpen als ze het zien in een gedetailleerd visueel formaat zoals 2D of 3D-animatie.

Groot bereik: 

Met animatie kun je dingen laten zien waar je anders geen visuele verklaring voor zou kunnen geven. De inhoud van de video hoeft niet beperkt te zijn tot wat het menselijk oog kan zien of de manier waarop we objecten in de echte wereld bekijken. Je kunt bijvoorbeeld het werkingsmechanisme van een medicijn laten zien of een dwarsdoorsnede van een medisch hulpmiddel tonen en deze zelfde dwarsdoorsnede draaien om het vanuit verschillende hoeken te laten zien. Je kunt inzoomen tot op microscopisch niveau, uitzoomen om algemene trends uit te leggen of zelfs unieke geanimeerde karakters creëren. Er zijn zeer weinig grenzen aan wat je kunt maken met animatie.

Meer betrokkenheid: 

Het is meestal gemakkelijker om de interesse van mensen vast te houden met visuele inhoud. Animaties maken het al helemaal gemakkelijk vanwege hun dynamische en vrolijke karakter. Mensen letten overigens ook beter op als ze iets gedurende het kijken ook echt begrijpen. Deze grotere betrokkenheid helpt de leerresultaten van studenten te verbeteren en helpt patiënten om actiever betrokken te raken bij hun gezondheid.


Verbeterde recall:

Mensen onthouden meer wanneer ze visueel leren. Met de hoeveelheid details die je in animaties kwijt kunt, kun je mensen helpen om nog meer te onthouden dan met andere soorten visuele media. Merken hebben ook veel succes gehad met het gebruik van animatie om branding te bevorderen, wat verder aantoont dat wat mensen leren door middel van animatie in de geest blijft.

Geschikt voor verschillende doelgroepen: 

Animaties zijn geschikt voor een breed scala aan mensen, inclusief mensen met en zonder medische achtergrond. Hoewel mensen die geen medische professionals zijn, zich misschien ongemakkelijk voelen bij het bekijken van daadwerkelijke beelden van medische procedures, stelt animatie hen in staat deze te bekijken zonder de aspecten die hen ongemakkelijk zouden maken. Je kunt dit soort media zelfs bij kinderen gebruiken om medische onderwerpen uit te leggen. Bovendien kun je de beelden ook technisch zo complex maken als nodig is op basis van het expertiseniveau van het publiek.

Medische animatie na 2024

Animatie komt steeds vaker voor in de gezondheidszorg, net als in andere industrieën. In vergelijking met een paar jaar geleden is de technologie enorm verbeterd, waardoor medische professionals complexe onderwerpen gemakkelijker kunnen uitleggen. Na 2022 zullen de huidige voordelen van medische animaties blijven toenemen.

Een verandering die we kunnen verwachten, is meer interactiviteit met de animaties. Met interactieve 2D of 3D kan de gebruiker de animatie besturen. Ze kunnen op verschillende delen van de animatie klikken om er meer over te weten te komen, in hun eigen tempo bewegen of zelfs in de 3D-ruimte bewegen. Dit maakt het onderwijs met dit soort media interactiever (en leuker!).

Een nog meer meeslepende vorm van animatietechnologie die we in de toekomst vaker zullen zien, is virtual reality . VR-technologie geeft de gebruiker het gevoel alsof ze in de animatie zijn, omdat het zo realistisch en meeslepend is. Met behulp van deze technologie kunnen chirurgen het uitvoeren van operaties oefenen, waardoor ze hun vaardigheden aanzienlijk kunnen verbeteren voordat ze de operatiekamer betreden.

Technologische ontwikkelingen zoals deze zullen medische animatie nog nuttiger maken in de zorgsector van de toekomst. Dit is nog een reden waarom het zinvol is om vandaag nog met animatie te beginnen.

Medische animaties van Rocket Videos

Gelukkig hoef je niet per se iets van animatie te weten om dit te kunnen gebruiken voor je zorginstelling. In plaats daarvan kun je werken met een animatiebureau zoals Rocket Videos en haar vooraanstaande team voor het maken van medische animaties en interactieve media. Wij zijn animatie-experts, gespecialiseerd in het produceren van medisch nauwkeurige en inspirerende animaties, en dat doen we al sinds 2017. We maken het gemakkelijk om aan de slag te gaan met onze medische animatiediensten, zelfs als je nog nooit met dit soort projecten te maken hebt gehad. Trek gerust aan ons jasje! hallo@rocketvideos.nl

Animatiestudio

5.0
5/5

Klanten reviews

Goede service

5/5

We hebben genoten van het werken met Rocket Videos en ze hebben geweldig materiaal geleverd voor onze marketingcampagne.

Animatie studio kosten

Wil je meer weten over hoeveel een animatie video jou zou kosten? De kost van een animatie hangt namelijk van verschillende factoren. Wij helpen je te bepalen aan welke eisen jouw animatie moet voldoen. Neem vrijblijvend contact met ons op en we helpen je graag verder! 

Contacteer ons vandaag

Nadat je het formulier heeft verzonden, nemen wij binnen 24 uur contact met je op. Je kunt ons ook telefonisch bereiken: +31 (0)85 130 6874

Door het verzenden van dit formulier geeft u toestemming aan Rocket Videos B.V. om uw gegevens te verwerken en contact met u op te nemen om aan uw verzoek te voldoen. Bekijk voor meer informatie onze terms.