Onboarding video

Hoe maak je een doeltreffende onboarding video?

Je kent het wel. Je hebt het druk omdat er een onboarding moet gebeuren van een nieuwe collega. Het zijn intense dagen waar je veel informatie over moet dragen. Over de jaren heen blijkt dit toch veel tijd op te slorpen in het vertellen van dezelfde informatie. Sommige zaken kan je namelijk niet enkel aan de hand van een handleiding uitleggen. Gelukkig heb je ook de mogelijkheid om bepaalde zaken aan de hand van een onboarding video uit te leggen. Wij leggen je in de artikel uit hoe je aan de slag kan met het maken van een onboarding video.

 

Verschillende types van onboarding video’s

 

Instructievideo

Een onboarding video komt in vele gedaantes. Zo kan je een instructie video’s maken om bepaalde software of dashboards uit te leggen. Je kan aan de hand van screenrecordings lange instructie video’s maken die je op termijn veel tijd besparen. Of je kan ervoor kiezen om aan de hand van animatie een beknopt overzicht te geven van de belangrijkste functionaliteiten. Het voordeel van een instructievideo is dat de werknemer op zijn of haar eigen tempo kan leren.

Doel: Stapsgewijze begeleiding bieden voor specifieke taken of processen.

Inhoud: Gedetailleerde instructies voor bepaalde werkprocessen, gebruik van tools of software, naleving van procedures.

Kenmerken:   Duidelijke en gedetailleerde uitleg, gebruik van visuele hulpmiddelen zoals schermopnames, diagrammen en animaties.

 

Welkomstvideo

Je kan op de eerste dag een welkomstvideo laten zien aan je nieuwe collega. Je laat bijvoorbeeld je CEO of andere collega aan het woord om een woordje uitleg te geven over wat de werknemer kan verwachten van zijn eerste weken bij het bedrijf. Of om een overzicht te geven van de waarden en missie van de organisatie.

 

Doel: Een korte introductie geven en de werknemer welkom laten voelen in de organisatie.

Inhoud: Persoonlijke boodschap van de CEO of leidinggevende, waarden organisatie, medewerkers aan het woord.

Kenmerken: Werken met greenscreen, film, informele toon, beelden van kantoor en magazijn.

 

 

HR- en Beleidsvideo

Een HR- of beleidsvideo geeft de nieuwe werknemer de kans om verder kennis te maken met het personeelsbeleid van de organisatie. Vakantiedagen, werkuren, middagpauzes, veiligheidsinstructies en compliance zijn maar enkele zaken die aan bod kunnen komen in dit type van video’s. Door de verscheidenheid aan onderwerpen is het slim om een reeks van video’s te maken die telkens een onderwerp toelichten.

Doel: Bedrijfsbeleid en HR-procedures uitleggen.

Inhoud: Vakantiedagen, veiligheidsprotocollen, personeelsvoordelen.

Kenmerken: Animatie, beknopte uitleg, werken met grafieken, cijfers en tabellen.

 

 

 

Training- en Opleidingsvideo

Een opleidingsvideo geeft je de kans om werknemers op te leiden aan de hand van lange, meer technische video’s. Dit bespaart je heel wat tijd en biedt werknemer de kans om op zijn of haar tempo bij te leren. Je kan zelf voor de camera gaan staan, of je kan beroep doen op een professionele acteur om jouw video naar een hoger niveau te tillen.

Doel: vaardigheden aanleren en kennis overdragen voor een bepaalde functie.

Inhoud: Trainingsmodules, best practices, instructies voor tools.

Kenmerken: technische animaties, film, greenscreen, acteur,  quiz, opdrachten.

 

FAQ video

Je kan een pagina aanmaken met de Meest Gestelde Vragen. Deze kan je aanvullen met korte FAQ video’s die telkens een vraag beantwoorden. Je kan deze video’s inzichtelijk maken aan de hand van 2D animaties of er een ludieke ondertoon aan geven om droge informatie toch op een aangenamen manier over te dragen.

Doel: Veelgestelde vragen op een korte en doeltreffende manier beantwoorden.

Inhoud: Antwoorden op veel gestelde vragen, tips om bepaalde problemen en situaties aan te pakken.

Kenmerken: animatie, creatief, inzichtelijk, data.

 

 

Tips voor het maken van een goede onboarding video

Nu je weet welke type van video je wilt maken, kan je aan de slag met productie van je video. De eerste stap bestaat erin om het doel van je video te bepalen. Wat wil je bereiken? Waar en aan wie wordt de video getoond? Dit zijn allemaal belangrijke zaken om scherp te krijgen voor je aan de slag kan met het schrijven van een script. Een script bevat de voice over tekst en wordt aangevuld met de visuele beschrijving van de video. Zo zorg je ervoor dat je op de opnamedag geen informatie overslaat en dat je alle juisten beelden het kunnen schieten. Op de filmdag zelf zorg je dat de hele crew goed ingelicht is aan de hand van een draaiplanning. Zo weet iedereen waar en om hoe laat die er moet zijn. Tenslotte kunnen we aan de montage beginnen. Maak je ook gebruik van animaties? Zorg dan dat je eerst een storyboard maakt en op basis daarvan de illustraties tot leven wekt. Hier vatten we nog even het productieproces samen:

  • Bepaling doelstellingen
  • Script
  • Voorbereidingen filmdag
  • Filmdag
  • Animaties en montage

 

Als je een onboarding video maakt, houd dan ook rekening met de volgende best practices:

  • Houd het kort en bonding. Verlies geen onnodige tijd met randzaken, zo dreig je de aandacht te verliezen.
  • Zorg voor een balans tussen luchtig en informatief. Je kan voor een ludieke insteek zorgen, maar zorg dat de informatie ook effectief wordt overgedragen.
  • Maak al je video’s in dezelfde huisstijl. Gebruik dezelfde kleuren, stem, logo’s en soundtrack om zo je merk te versterken.
  • Test je video’s eerst bij een selecte groep. Dit kunnen bestaande collega’s zijn, of werknemers die geen deel uitmaken van je team en dus geen achtergrondkennis hebben. Op basis van hun feedback kan je dan de onboarding video’s perfectioneren.

 

Waar kan ik een onboarding video laten maken?

Bij ons natuurlijk! Rocket Videos maakt als sinds 2017 videoproducties voor meer dan 200 klanten in Nederland. Wij zijn een filmbedrijf gelegen in Amsterdam en ons team van video experten werkt voor zowel multinationals als kleine ondernemers. We zijn gedreven in het maken van onboarding video’s en zijn in staat om zowel film als animatie te gebruiken voor jouw videoproject. Onze animatiestudio maakt mooie 2D en 3D animaties en onze filmcrew filmt dagelijks projecten over heel het land. Aarzel dus niet en contacteer ons vandaag nog via het onderstaande formulier of via hall@rocketvideos.nl !

De mooiste videoproducties vind je bij

Rocket Videos

Contacteer ons vandaag

Nadat je het formulier heeft verzonden, nemen wij binnen 24 uur contact met je op. 

Door het verzenden van dit formulier geeft u toestemming aan Rocket Videos B.V. om uw gegevens te verwerken en contact met u op te nemen om aan uw verzoek te voldoen. Bekijk voor meer informatie onze terms.