Wat kost een animatie?

Een animatie laten maken kan een magische manier zijn om je boodschap over te brengen. Het is de perfecte manier om je publiek te betrekken en informatie op een duidelijke en onderhoudende manier te presenteren. Er zijn veel verschillende animatiestijlen waar je gebruik van kunt maken; van waarheidsgetrouwe 3D animatie video’s tot 2D animatie video’s met representerende “characters” of abstracte concepten.

Maar hoeveel kost een animatie eigenlijk? Als je offertes voor animatie hebt aangevraagd, heb je waarschijnlijk een breed scala aan prijzen voorbij zien komen. Hoe weet je nu eigenlijk wat je van een bepaald tarief mag verwachten? En hoe is de prijs van een animatievideo eigenlijk opgebouwd? Er zijn veel factoren die van invloed kunnen zijn op de kosten van een animatievideo. In dit artikel zullen we je door enkele van de belangrijkste factoren leiden, die van invloed kunnen zijn op de productiekosten van geanimeerde video’s.

Op zoek naar een animatiestudio?

Ons team van illustratoren en animatoren is ervaren in het maken van animatie video’s voor elk onderdeel van jouw organisatie. Of je nu op zoek bent naar een sales video of een recruitment video, bij ons en je aan het juiste adres! 

animatie studio voorbeeld 7

Branding

animatie studio voorbeeld 8

Sales

Animatie studio voorbeeld 9

HR

animatie studio voorbeeld 10

Product

Kosten animatie laten maken in 2024

Omdat er nogal wat factoren zijn die invloed hebben op de uiteindelijk prijs van een animatievideo is het in het verleden niet altijd eenvoudig geweest om de gemiddelde kosten voor animatie vast te stellen. Twee video’s van dezelfde lengte kunnen enorm in prijs verschillen. Dit hangt af van onder andere de animatiestijl, het expertiseniveau van de artiest en hoe vloeiend en verfijnd de animatie eruit ziet. In plaats van het schetsen van losse tarieven voor bepaalde onderdelen, om vervolgens een prijs samen te stellen (wat we vaak bij Live Action Film doen), zullen veel animatie-producties in een bepaalde “prijs-groeperingen” vallen. We leggen hier alvast een aantal groepen bloot: 

  • € 1.000 – € 2.500 per minuut. Video’s in deze prijsklasse worden als low-budget beschouwd. Je zou een zeer eenvoudige 2D-animatie kunnen verwachten. Deze video’s worden gemaakt met behulp van standaard templates en brengen dus heel wat beperkingen mee. Ook kan je geen personalisatie van je animatie verwachten, waardoor deze video zelden afgestemd is op je branding. Ook het natekenen van jouw producten, gebouwen of andere assets horen meestal niet in deze prijs categorie. De overgang in bewegingen ziet er soms schokkerig uit en de personages zijn ongeraffineerd. De artiest kan reeds geïllustreerde of stock elementen gebruiken om de kosten laag te houden. Houd er rekening mee dat een freelancer voor projecten met een kleiner budget mogelijk geen diensten zoals scripting, voice-over en muziek/sound-effects aanbiedt. Deze kunnen dan worden beschouwd als extra kosten.
  • € 2.500- € 4.500 per minuut. In deze prijsklasse is het mogelijk om een professionele animatievideo te laten maken . Meestal worden animatie video’s in deze prijsklasse gepersonaliseerd en wordt er geen gebruik gemaakt van standaard templates. Dit stelt je in staat om een kwalitatieve animatie te laten maken die goed aansluit be je wensen de bij de branding van jouw onderneming. In dit tempo levert het animatiebureau onder andere scripting, art direction, karakter animatie, project management, voice-over en vloeiende overgangen. Een goede gepersonaliseerde Dit is een degelijke categorie, waarin de meeste video-productiehuizen met klanten in het MKB video’s produceren. 
  • € 4.500 – € 10.000 per minuut. In deze range zullen animatiebureau’s een zeer hoge kwaliteit video’s leveren, die meer geavanceerde animatie-effecten kunnen bevatten. Dit is ook de prijsklasse waar 3D-animatie haalbaar begint te worden. Hoewel de meeste services ook worden geleverd in de voorgaande prijsklasse, is het goed om te weten dat bij meer geraffineerde en gedetailleerde illustraties én bewegingen de prijs steeds een stukje omhoog gaat: er gaat immers meer tijd inkruipen. 
  • € 10.000 + per minuut. Bij een productie vanaf €20.000 mogen je verwachtingen voor productiewaarde liggen bij dat van uitzendkwaliteit (film of televisie). Bij een dergelijke productie levert een animatiebureau vaak volledige diensten vanaf conceptontwikkeling tot aan marktonderzoek en bijvoorbeeld emotional reaction analysis om versies te testen bij het kijkpubliek. Ook kunnen externe specialisten worden ingeschakeld zoals sound engineers, die in een studio de sound effects van bijvoorbeeld een sluitende deur, neergezet glas of bladerend boek ter plekke opnemen.

Recente video's

animatie studio voorbeeld 1
Play Video

Bovemij

animatie studio voorbeeld 2
Play Video

Geheim van de Smith

animatie studio voorbeeld 3
Play Video

CSL Behring

Animatie studio voorbeeld 4
Play Video

Opel

animatie studio voorbeeld 5
Play Video

Villex

animatie studio voorbeeld 6
Play Video

No Isolation

Animatiestudio

5.0
5/5

Klanten reviews

Goede service

5/5

We hebben genoten van het werken met Rocket Videos en ze hebben geweldig materiaal geleverd voor onze marketingcampagne.

Animatie studio kosten

Wil je meer weten over hoeveel een animatie video jou zou kosten? De kost van een animatie hangt namelijk van verschillende factoren. Wij helpen je te bepalen aan welke eisen jouw animatie moet voldoen. Neem vrijblijvend contact met ons op en we helpen je graag verder bij het laten maken van een animatie!

Showcases

Animatie video laten maken

Bovemij

Bovemij wou een animatie laten maken. Een superheld speelt een centrale rol in het helpen van de klanten van Bovemij. Dit maakt de video heel herkenbaar en zorgt er voor dat de boodschap op een laagdrempelige manier kan worden overgebracht.

Animatie video laten maken

Geheim van de Smith

Geheim van de Smith was op zoek om een branding animatie te laten maken. Door slim gebruik te maken van hun brandig guidelines konden we een heel herkenbare animatie maken. Check it out!

Belangrijke factoren die de animatiekosten beïnvloeden

Wil je een animatie laten maken? Zoals al eerder gesuggereerd zijn er dus veel factoren die invloed hebben op de uiteindelijke kosten van een animatieproject. De animatiestijl, lengte van de video en extra diensten zijn hier voorbeelden van. We nemen er hier een aantal onder de loep.

1. Animatiestijl

Een video-productiehuis zal een aantal stijlen kunnen bieden aan haar klanten. Denk bijvoorbeeld aan character-animatie (poppetjes), motion graphics of 3D modellen. Daarnaast kun je bij sommige animatie bureau’s, zoals Rocket Videos, ook kiezen uit verschillende designs, of ook wel illustratie-stijl genoemd. Wat is de hoeveelheid werk die in vastgestelde stijlen gaat kruipen en wat mag je ervan verwachten qua kosten?

  • 2D animatie

2D animatie is over het algemeen de meest betaalbare animatiestijl die wordt aangeboden. Het kost minder tijd dan stop-motion of 3D animatie (meer hierover iets verder naar onderen). Binnen 2D animatie is typografie en de grafische vector-stijl, voor bijvoorbeeld infographics het meest toegankelijk, terwijl gearceerde of met de hand geïnkte animaties vaak iets duurder zijn. Een 2D animatie wordt vrijwel altijd vanuit één perspectief getekend. Het ontwerpen van een zwart/wit storyboard van 20 scenes (= video van ongeveer één minuut) duurt ongeveer 20 werkuren. Afhankelijk van illustratie-stijl kan het inkleuren en verfijnen ook 20 uur in beslag nemen. Tenslotte zal het animeer-werk (door middel van bijvoorbeeld Adobe After Effects) wel 40 uur in beslag nemen. Hou er dus rekening mee dat een animatie laten maken enkele weken in beslag kan nemen!

  • Motion Graphics

Het verschil tussen motion graphics en animatie is ongeveer hetzelfde als het verschil tussen grafisch ontwerpers en illustrators. Grafisch ontwerpers werken met elementen en -structuren en leveren een visuele boodschap of branding voor een bedrijf om een product of dienst te verkopen. Illustrators daarentegen zullen doorgaans commercieel werk doen waar creativiteit een grotere rol speelt. Een animator is vanuit de basisopleiding dus eerst een illustrator, die zich niet alleen ontfermt over het ontwerp van de de character, maar ook hoe deze staat, waar hij/zij naar kijkt, wat er wordt gedragen qua kleding, etc.. Karakteranimatie valt over het algemeen buiten het bereik van motion graphics, maar veel van de kernprincipes van animatie zijn ook van toepassing op motion graphics. Motion graphics is per definitie een vorm van animatie, maar niet alle animaties zijn motion graphics. Nog een gouden tip voor de doe-het-zelvers: met Canva kun je tegenwoordig zelf Motion Graphics maken aan de hand van je eigen grafische ontwerpen. Houd echter rekening met heel wat beperkingen. Voor een professionele custom animatievideo heeft motion graphics wel het voordeel dat het vrij gemakkelijk is en daarom vaak ook voordeliger dan andere vormen van 2D animatie. Kom je er toch niet zelf uit met Canva of After Effects en wil je het uitbesteden? Dan kan je een custom motion graphics animatievideo van 1 minuut al laten maken vanaf €2000.

  • Stop Motion

In het verlengstuk van niet alle animaties zijn motion graphic, bevindt zich ook de categorie Stop Motion. Stop Motion (Claymation, Cutouts, Action Figures, Puppets) is een leuke en speelse manier om je verhaal te vertellen. Het houdt in dat de artiest (video-editor of creative director) fysieke voorwerpen, zoals speelgoed steeds in beeld plaatst en frame voor frame fotografeert. De kosten zijn afhankelijk van wat er wordt geanimeerd. Als het item bijvoorbeeld helemaal opnieuw van klei moet worden gemaakt, kost dat meer dan wanneer het item vooraf is gebouwd, zoals een speelgoed raceauto of verpakt voedsel. De prijs voor het maken van een stop-motionvideo kan variëren van €5.000 tot €50.000

  • 3D animatie

In een driedimensionale animatie (3D) tekent de artiest een object of een ruimte vanuit 360° graden. Een 2D animatie wordt enkel vanuit één perspectief getekend wat betekent dat je niet alle kanten van een object of ruimte kunt laten zien. Bij een 3D animatie kun je wel alle kanten laten zien en in alle richtingen laten bewegen. Door vanuit alle perspectieven te werken krijgt de artiest veel meer verantwoordelijkheid om details toe te voegen of te verfijnen. Zo kun je je zeker wel voorstellen hoe er in een 3D animatie veel meer tijd gaat zitten. Wanneer je voor je doelstelling geen behoefte hebt aan fijne details of krap zit qua tijd, dan kom je al snel in de 2D hoek uit. 3D animatie wordt met commerciële doeleinden vaak ingezet voor productvideo’s. Het is mogelijk om waarheidsgetrouw te tekenen zonder dat er een fysieke cameraploeg hoeft te worden ingeschakeld. De kosten voor een 3D animatie zijn meestal gebaseerd op het aantal objecten, het aantal details en de kwaliteit ten opzichte van de realiteit en dus niet persé de lengte van de video.

2. Videolengte

De twee voornaamste prijsindicatoren voor een 2D animatievideo zijn de stijl en de lengte. We weten uit ervaring dat een video van één minuut ongeveer 140 woorden aan voice-over tekst kan dragen. Wanneer dit meer woorden zijn, dan zou een voice-over artiest sneller moeten praten. Dit is alleen vaak niet wenselijk. Met meer voice-over tekst worden dan ook meer visual directions verwacht. Meer auditieve informatie gaat hand in hand met meer visuele informatie, en zo wordt de video logischerwijs langer. En een langere video betekent uiteraard ook meer teken- en animatiewerk.

3. Review rondes

Bij zo’n beetje elk animatiebureau wordt je gedurende de productie van een video als klant continue betrokken bij belangrijke beslissingen. Voordat er naar een nieuwe fase wordt gegaan wil je als projectmanager of animator weten of het script, het ontwerp, de kleuren, de voice-over etc. nog steeds in lijn zijn met de verwachtingen van de klant. Wil je als klant in de afrondfase toch nog iets aanpassen aan het script, waardoor een illustratie en/of voice-over moet worden aangepast? Houd dan ook zeker rekening met extra kosten. Een goede manier om die onverwachte kosten te voorkomen is het maken van goede afspraken. Is je duidelijk gemaakt op hoeveel review rondes (per fase) je recht hebt? Hoeveel review rondes denk je zelf nodig te hebben? Voordat je feedback deelt, zijn er misschien nog meer betrokkenen waarvan je ook feedback zou willen verzamelen?

4. Variabelen & extra diensten

Tegenwoordig bieden veel animatiebureau’s hun diensten aan als een alles-in-één pakket. Hiermee wordt meestal het volgende bedoeld: briefing & concepting; script writing; storyboard ontwerp; voice-over en projectmanagement. Zelden kan een bureau meteen aan de slag met een opdracht waarvoor al een script en/of storyboard is ontwikkeld. Voice-over daarentegen is niet altijd nodig. Met welke variabele kosten zou je dan nog wel rekening moeten houden? Wanneer je geen voice-over inzet, kan het dan zijn dat je extra aandacht wilt trekken met specifieke muziek? Houd rekening met mogelijke royalty kosten! Past je verhaal niet in de 60 seconden die je hebt gebudgetteerd? Houd rekening met kosten voor extra seconden! Hoewel je misschien niet je gehele animatieproductie in de hoge prijsklasse wilt uitvoeren, zou je wel gebruik kunnen maken van een aantal “premium” opties. Als je bijvoorbeeld geen van de aangeboden voice-over opties vindt passen bij je video, dan kun je andere voice-over samples in de volgende prijsklasse verkennen. Gelukkig werkt Rocket Videos altijd met een totaal prijs voor alle animaties, zodat je nooit voor onverwachte kosten komt te staan. 

 

Conclusie

Zoals ook in andere creatieve industrieën heeft men in de videoproductie-wereld ook wat moeite met het afbakenen van prijzen. Gelukkig is dit iets makkelijker bij animatie-producties dan bij filmproducties, hoewel het nog steeds priegelwerk blijft. Wij werken bij Rocket Videos gelukkig wél met standaard prijzen, waardoor je aan de start van jouw project exact weet welke kosten je mag verwachten. Waar zijn de kosten voor een animatievideo dan op gebaseerd? Dit is onze takeaway: de stijl; de lengte; de dimensie of perspectief; de complexiteit; en de voorkeur voor design. 

Heb je nog meer vragen over de kosten voor een animatievideo? Neem gerust contact op met een van onze video-specialisten via hallo@rocketvideos.nl

Contacteer ons vandaag

Nadat je het formulier heeft verzonden, nemen wij binnen 24 uur contact met je op. 

Door het verzenden van dit formulier geeft u toestemming aan Rocket Videos B.V. om uw gegevens te verwerken en contact met u op te nemen om aan uw verzoek te voldoen. Bekijk voor meer informatie onze terms.