Animatie maken GRATIS (!?)

​​Regelmatige video content toevoegen aan je marketing-arsenaal is niet altijd eenvoudig. Misschien kom je ideeën tekort. Misschien ben je cameraschuw, of beschik je niet over de benodigde apparatuur — om nog maar te zwijgen over het budget om iets aan te schaffen of… out te sourcen (?!). 

Gelukkig zijn er enkele handige gratis tools die je kunt gebruiken. Jazeker, deze blog van een professioneel animatiebureau gaat over het maken van gratis animatievideo’s (met uitzondering van je tijdsinvestering. Side note: tijd = geld). 

We hebben hieronder een aantal animatieprogramma’s geïdentificeerd waarmee je óf a) goedkoop en snel een animatievideo kunt maken, waarvan je de verwachtingen iets moet bijschalen of b) goedkoop een betere animatievideo kunt maken, waar je wel meer tijd aan kwijt zult zijn. Ken je de duivelsdriehoek nog over de realiteit van elk willekeurig project? Goedkoop, snel en goed is vrijwel onmogelijk. Het meest haalbare en realistische scenario is het kiezen van 2 uit de 3. Zie hieronder hoe wij deze combinaties voor jou hebben uitgepluisd.

Snel & Goedkoop

Wanneer je snel en goedkoop een animatievideo wilt maken, zul je ongetwijfeld niet te veel verwachtingen hebben van de kwaliteit, stijl of complexiteit. Er bestaan tegenwoordig heel wat web-based programma’s waarmee je zelf gemakkelijk aan de slag kunt. Het hele idee achter deze programma’s is dat het simpel en laagdrempelig is. De leercurve is niet stijl, wat betekent dat men snel iets in elkaar heeft geflanst, het is meteen duidelijk wat je ervan mag verwachten en met een beetje mazzel is het nog leuk ook om te doen! Het verdienmodel van dit soort programma’s is uiteraard verpakt in de beperkingen. We hebben twee programma’s voor je uitgekozen en belicht wat hun mogelijkheden en beperkingen precies zijn.

Animaker & Powtoon

Op beide platformen draait het allemaal om scènes creëren, personages  en objecten  toevoegen en laten bewegen op de manier die het beste aansluit bij de verhaallijn. Dat klinkt alvast veelbelovend. Het grote voordeel is dat ze geen steile leercurve hebben en dus eenvoudig en gemakkelijk te gebruiken zijn. In slechts enkele minuten krijgt je een eenvoudige video, waarin de personages, objecten en bewegingen overigens niet persé van slechte kwaliteit zijn. Maar over smaak valt niet te twisten. Ze proberen daarom het aanbod en diversiteit aan karakters, achtergronden, sjablonen zo groot mogelijk te maken. Tenslotte kun je bij Animaker ook nog eens je eigen afbeeldingen uploaden, echter beginnen daar de beperkingen al wel door te schemeren.

Beide programma’s lijken dus veel op elkaar als het om de voordelen gaat. Het grote verschil tussen de twee is de stijl. De verdere verschillen zijn vrij subtiel. Je hebt bij beide toegang tot een gratis versie, een gratis pro trial en betaalde features. Voor de gratis versie kunnen gebruikers in Animaker een video van maximaal 2 minuten maken. In Powtoon is dit een video van 5 minuten. De maximale duur voor één scene in Animaker is 15 seconden, terwijl de maximale duur in Powtoon 10 seconden is. Powtoon heeft meer gratis karakters dan Animaker, maar in Animaker zijn er veel acties en uitdrukkingen en zijn er meer specificaties in vergelijking met Powtoon. Geen van deze verschillen pakt het grote nadeel van Animaker & Powtoon aan: namelijk dat je gebonden bent aan één stijl of dat je voor elke minuscule stijl-afwijkende, iets originele karakter of object moet bijbetalen. Al ga je helemaal de kast uit en wordt het nodige gespendeerd, dan krijg je nog steeds – in de bescheiden mening van ons bij Rocket Videos – zo’n standaard animatievideo die iedereen in de beginfase van hun videomarketing activiteiten wel eens heeft ingezet. Als je een beetje waarde hecht aan de branding van je bedrijf wil je dit natuurlijk voorkomen. Dit brengt ons naar het volgende onderwerp: Hoe kun je dan wel gratis een goede animatievideo maken?

 

Goed & Goedkoop

Lastige vraag: een gratis goede animatievideo?! Jazeker, maar niet zonder de nodige tijdsinvestering. We hebben 3 gratis programma’s voor je geïdentificeerd, waarmee je met een beetje toewijding prachtige animatie’s kunt maken. 

 

Blender

Hoewel Blender zich adverteert als “geschikt voor beginners”, hebben wij daar nog wel onze twijfels over. Blender is een gratis 3D-animatiesoftware dat zelfs door professionals wordt gebruikt. Dat zegt toch wel veel goeds over de capaciteiten van dit programma! De toolset van Blender bevat onder andere een pose-editor van je character animations, geluidssynchronisatie en inverse kinematica. Dit klinkt inderdaad heel geavanceerd, maar in de verdediging van Blender, maken deze features – wanneer je ze eindelijk begrijpt – het werk van een animator wel een stuk sneller. 

Je kunt Blender dus zeker gebruiken voor meer dan alleen simpele animaties: je kunt boetseren, modelleren, renderen en meer. Je kunt zelfs de Grease Pencil-functie gebruiken voor het werken aan 2D-creaties, en de handige Python API voor scripting en aanpassingen via app-extensies. Nu alleen nog even investeren in een snelle (of ellelange) cursus aan de uni om te weten wat dat allemaal inhoudt.

 

Pencil 2D

Als je op zoek bent naar een beginners-vriendelijke animatie-oplossing die niet alleen gratis is, maar ook gemakkelijk te leren, dan is Pencil2D Animation een uitstekende plek om te beginnen. Met de minimalistisch User Interface kun je de focus goed leggen op een ontwerp dat je kunt animeren in plaats van vele andere video-editing features waardoor je vaak door de bomen het bos niet meer ziet. Deze tool  is beschikbaar op Windows, macOS, Linux en FreeBSD. Het ondersteunt ook raster- en vectorafbeeldingen en is een uitstekend startpunt voor de creatievelingen die prachtige ontwerpen tot leven willen brengen.

 

Synfig Studio

Synfig Studio is robuuster dan andere gratis, open-source animatie-tools. Het biedt geavanceerde bedieningselementen waarmee je de parameters van verschillende layers kunt koppelen. (Huh!?) Dit betekent dat je character animaties kunt maken die veel geavanceerder zijn. Die layers zijn belangrijk voor het combineren van verschillende graphics op verschillende plaatsen in beeld. Met Synfig Studio kun je meer dan 50 layers gebruiken en kiezen uit verschillende types, zoals distortions en transformaties. Tenslotte kun je ook vector-illustraties bewerken of uitgesneden animaties (cut-outs) maken met behulp van bitmapafbeeldingen.

Wat dit kleine stukje tekst je waarschijnlijk al vertelt: Synfig Studio heeft een steile leercurve. Het is zeker een uitdaging. Als je het aandurft, is het een top programma! 

 

Snel & Goed

Dan komen we nu bij de laatste combinatie: Snel & Goed. Dit artikel ging over gratis animatie programma’s toch? Juist. Wat de duivelsdriehoek al laat zien is dat -Snel & Goed én Goedkoop- is bestempeld met onmogelijk. Goedkoop is echter erg subjectief, want tijd is immers ook waardevol. Met deze categorie bedoelen we natuurlijk het uitbesteden. Voor een spoedige verlopende productie van een animatievideo volledig op maat kom je uit bij een animatiebureau zoals Rocket Videos. Bij Rocket Videos wordt de samenstelling van je verhaallijn, al het gebruik van programma’s, de techniek en het ontwerp van je karakters, objecten en geluiden volledig uit handen genomen. 

Aarzel dus niet en contacteer ons om jouw volgende animatie video te laten maken!

Contacteer ons vandaag

Nadat je het formulier heeft verzonden, nemen wij binnen 24 uur contact met je op. Je kunt ons ook telefonisch bereiken: +31 (0)85 130 6874

Door het verzenden van dit formulier geeft u toestemming aan Rocket Videos B.V. om uw gegevens te verwerken en contact met u op te nemen om aan uw verzoek te voldoen. Bekijk voor meer informatie onze terms.