De ultieme gids voor de perfecte animatie video
Je kent ze wel, animatie video’s die door bedrijven worden ingezet om hun dienstverlening of proces uit te leggen. Sommige van deze video’s zien indrukwekkend uit, anderen al heel wat minder. Hoe komt het dat sommige van deze animaties, ook wel explainers of explanimations genoemd, het beduidend beter doen dan anderen? Waarom pakt de aandacht van die ene video jou wel, en een hele reeks andere video’s die je op social media ziet passeren niet? In dit artikel geven we een overzicht van de voornaamste facetten als je aan het nadenken bent om een animatie te laten maken. We beginnen bij het begin, wat is juist een animatie?
Animatie video en zijn vele gedaantes
Rond 2012 verschenen de eerste animatie video’s in Nederland. Grote bedrijven zagen dit type van video als een verfrissende en innovatieve manier om een boodschap helder uit te leggen. Tot voor dien werd er voornamelijk gebruik gemaakt van echte live beelden, of stock beelden, om een uitleg video te maken. Infographics daarentegen waren al jaren een onderdeel van veel marketingmaterialen en al snel zag men in dat zo’n geanimeerde illustratie of infographic video wel eens heel krachtig kon zijn.
De mooiste bedrijfsvideo's vind je bij
Rocket Videos
Al snel zagen bedrijven in dat animatie verschillende voordelen heeft. Hier gaan we later nog verder op in. Tegen 2014 was het gebruik van animatieclips wijdverspreid en gebruikten lang niet enkel grote organisaties deze vorm van video. Hoewel veel middelgrote en kleine ondernemingen. Het MKB begon op grote schaal gebruik te maken van deze animatie video’s. Maar vaak werden deze animatie video’s geproduceerd voor doelen waar ze eigenlijk niet zo geschikt voor waren. Denk bijvoorbeeld aan een “werken bij” video of een animatie commercial waar het doel was om veel emotie en gevoel naar boven te brengen bij de kijker. Het is pas later in het decenium dat bedrijven steeds beter begonnen in te schatten waar een animatie zijn plaats heeft in de communicatiestrategie en waar een ander type video beter geschikt voor zou zijn. Zoals je al kan zien in dit artikel gebruiken we veel synoniemen voor het woord ‘animatie video’. Dat komt omdat elk videobedrijf zo wel zijn eigen voorkeur heeft. Ook zijn bedrijven die voor het eerst aan de slag gaan met het maken van een animatie nog niet echt ervaren en gebruiken ze verschillende termen om een animatie video te beschrijven. Naast de meest gebruikte termen zoals ‘animatie’, ‘animatie video’, ‘uitleg video’ en ‘explainer video’ wordt er soms ook gebruik gemaakt van de volgende termen om een animatie te beschrijven:
- 2D animatie video
- Cartoonanimatie
- Cartoon video
- Poppetjes video
- Tekenfilm
- Karikatuurvideo
- Bewegende tekening
- Motion graphics
- Motion design
- Tekenvideo
- Bedrijfsanimatie
De lijst is nog eindeloos langer, maar we zullen het hierbij houden. Onthoud vooral dat iedereen een andere term gebruikt om hetzelfde product te beschrijven. De meest accurate term is 2D animatie video, omdat dit ook verwijst naar het type van animatie. Je kan namelijk ook een 3D animatie laten maken. Maar dat gaat buiten de omvang van dit artikel.
Waar kan je terecht voor het laten maken van een animatie video?
Stel, je bent eruit dat je een animatie wilt maken. Dan kan je er voor kiezen om deze video zelf te ontwikkelen, of om dit uit te besteden naar een externe partij. We hebben reeds een artikel geschreven waar we verschillende animatie tools beschrijven die je dan gebruiken om jouw video te maken. We gaan in dit artikel dus niet te diep in op deze tools, maar mocht het je interesseren, zoek dan zeker even Powtoons of Animaker op. Wil je zelf een video maken, dan hou je eigenlijk hetzelfde, maar beknoptere, productieproces aan dat ook door professionele videobedrijven wordt gebruikt. Hieronder heb je enkele stappen die je zeker moet doorlopen:
- Script: schrijf eerst uit hoe jouw video eruit komt te zien. Maak zowel de voice over tekst als ook een visuele beschrijving van elke scene. Pro tip: 60 seconden animatie komt ongeveer overeen met 140 woorden voice over tekst!
- Storyboard: maak elke scene eerst in illustraties
- Voice over: laat een voice over opnemen. Dat kan bijvoorbeeld via Upwork of Fiverr. Of je kan ook voor een AI voice over kiezen van Elevenlabs
- Animatie
Nu, wil je toch jouw animatie laten maken door een externe videopartij, dan moet je op zoek gaan naar een goed animatiebureau of ook wel animatiestudio genoemd. Er zijn heel wat animatie studio’s in Nederland waar je terecht kan voor het maken van jouw video. Vaak is het dan ook lastig om een goede partij te kiezen die aansluit bij jouw wensen. We geven je hier enkele tips om een goede animatie studio te selecteren:
- Budget: bepaald eerst en vooral jouw videobudget. Verschillende bureaus vragen namelijk heel verschillende prijzen. Zo kan je al een animatie laten maken voor €1.000, maar je hebt ook animatie bedrijven die tot €100.000 vragen. We hebben hier een uitgebreid artikel over geschreven getiteld “Wat kost een animatie?”. Lees het zeker als je een volledig beeld wilt krijgen over de verschillende prijzen en kwaliteit die je in de markt kan vinden.
- Kwaliteit: dit hangt nauw samen met de prijs die een animatiebureau vraagt. Voor een heel lage prijs krijg je vaak een video die enkel bestaat uit standaard templates. Hele dure producties daarentegen worden FPF (frame-per-frame) ontwikkeld, zoals een Disney tekenfilm. De overgrote meerderheid van animatie video’s light hier ergens tussen in.
- Dienstverlening: word je volledig ontzorgt, of moet je je eigen script maken en voice over aanleveren? Werkt het bureau met een beperkt aantal review rondes of zijn ze flexibel?
- Locatie: Of je nu in Breda, Eindhoven, Tilburg, Leeuwaarden, Apeldoorn, Rotterdam of elders in Nederland zit. Eigenlijk maakt de locatie van de animatie studio niet zoveel uit. Tegenwoordig gebeurt het hele productieproces online en digitaal waardoor fysieke meetings niet meer noodzakelijk zijn. Laat je dus vooral niet beperken door jouw locatie, maar kies gewoon voor het bureau dat het beste bij jou past!
Strategische positionering van jouw animatie video
Je hebt eindelijk een animatie studio geselecteerd. Dan is het tijd om verder na te denken over de strategische invulling van jouw video. Hiervoor moet je eerst en vooral stilstaan over het doel van de video. Wat is de boodschap? En wie wil je bereiken? Dit heeft namelijk een invloed op kanalen waar deze video ingezet zal worden. Wil je namelijk een jong doelpubliek bereiken, dan zijn social mediakanalen als TikTok en Snapchat heel geschikt. Is het eerder een B2B video, denk dan na om deze video in te zetten op jouw bedrijfswebsite en LinkedIn-pagina. Eens je weet waar je je video wilt inzetten, dan kunnen we beginnen nadenken over hoe je deze video wilt opbouwen. Bij een video voor social media moet je namelijk de aandacht van de kijker in eerste 2 seconden zien te vatten, anders ben je de kijker al kwijt en scrollen ze verder. Bij een video die je tijdens een fysieke sales meeting laat zien daarentegen, kan de opbouw veel trager gebeuren omdat je weet dat je de aandacht van de kijker al hebt. Hij of zij kan namelijk niet zomaar rechtstaan en van tafel gaan! Eenmaal je weet waar en hoe je je video wilt inzetten, dan kunnen we ook bepalen wat je wilt vertellen. Je doet als onderneming namelijk heel wat. Het gevaar bestaat erin dat je in jouw videoboodschap te veel wilt vermelden. Daarom is het belangrijk om met een animatie studio samen te werken die je bij dit proces helpt. Om tot de essentie van jouw boodschap te komen dien je niet meer dan 2 belangrijke zaken te vermelden. Als je toch meer kwijt wilt in je video, dan moet je de video langer maken of die opsplitsen in verschillende video’s per onderwerp. Vergeet ook niet om je tot 1 doelgroep te beperken, want anders kan dit tot verwarring en verwatering van de boodschap leiden.
Om je bij dit proces te helpen heeft YouTube een video framework gecreëerd, namelijk het 3H framework. Dit staat voor Hero, Hub, Help. Dit zijn 3 types van video’s die je kan maken. En elk van dit type video heeft een andere boodschap, opzet, lengte en kwaliteit. Hieronder geven we je een beknopte definitie van elk van deze ‘H’ video’s:
- Hero:
Je heeft 1 geweldige video nodig die de aandacht trekt van een groter publiek en die jouw bedrijf op een manier laat zien die heel gemakkelijk te begrijpen is. Dit zijn vaak video’s die in de awareness fase getoond worden en dienen dus van een zo hoog mogelijke kwaliteit te zijn. Want denk eraan; je heeft 7 goede indrukken nodig om een eerste slechte indruk weg te werken. Zorg er dus voor dat je jouw potentiële klant kan overdonderen met jouw animatie video!
- Hub:
Probeer inhoud te leveren die goed aanslaat bij jouw doelpubliek. Als je privé-eilanden verkoopt, deel dan het laatste nieuws over Richard Branson die met Obama op zijn eiland rondhangt. Hub video’s zijn per definitie geen commerciële video’s maar dienen om altijd top of mind te blijven bij jouw doelgroep.
- Help:
Hier beantwoord je alle vragen van je publiek. Hoe vind ik het perfecte eiland? Hoe open ik een kokosnoot met mijn hoofd? Deze video’s bevinden zich vaak in de consideration of purchase fase en kunnen net dat laatste duwtje in de rug betekenen om met jou in zee te gaan.
We kunnen eindelijk van start met het productieproces van jouw animatie video
Script
Hehe, dat was al een hele boterham. Nu dat je al heel wat denkwerk achter de rug hebt, dan kunnen we eindelijk beginnen met het maken van het script. Een goed animatiebureau zal dit volledig op zich nemen. Maar je kan als klant zeker wel nadenken over het volgende.
- Zorg dat de visuals en voice over 1 op 1 aansluiten: soms wil een klant nog niet dat stukje extra informatie in de video proppen, maar is er geen ruimte in de voice over tekst. Het is dan een grote fout om deze informatie dan maar ergens in de visuals te verwerken. Dit zorgt namelijk voor verwarring bij de kijker en zo dreig je de aandacht van de kijker te verliezen. Maar daarom dus harde keuzes en beperk je enkel tot de essentie!
- Wat voor gevoel wil je overbrengen? Is het louter een informatieve video of mag er een vleugje humor bij?
- Wat is de call-to-action (CTA)? Dan heb je een leuk video gemaakt, maar dan weet de kijker nog steeds niet wat je van hem verlangt. Zorg dus voor een duidelijke CTA. Enkele opties zijn om de kijker naar jouw website door te verwijzen, een bepaalde promo onder de aandacht te brengen of hen aan te sporen om telefonisch contact op te nemen.
- Met of zonder poppetjes? De visuele invulling van een animatie kan meestal na de script fase nog gebeuren. Echter, tijdens de script fase moet je wel al de keuze maken of je al dan niet met cartoon karakters wilt werken of eerder een meer abstracte grafische uitleg video wilt maken.
Stijlbepaling
Na het maken van het script kan je nadenken over de stijl van jouw video. Een goede videopartner zal ook hier de leiding in nemen. Je kan jouw animatiebureau echter wel op de goede weg helpen door hen bepaalde animatie video’s te laten zien die je mooi vindt en goed ziet aansluiten bij de branding van jouw organisatie. Dit kunnen portfolio video’s zijn het animatie bureau of een video die je ergens online hebt gezien. Het animatiebureau kan deze stijl dan als inspiratie gebruiken om voor jou een unieke stijl te maken. Deel ook zeker de branding guidelines met het bureau. Colour codes, letter types en logo’s helpen om jouw video volledig te laten opgaan in de algemene branding en marketing van jouw organisatie. Heb je deze niet? Deel dan op zijn minst je website met het bureau zodat ze de stijl van de video hierop kunnen baseren.
Storyboard
De storyboard fase bestaat meestal uit twee delen: een zwart-wit storyboard en een ingekleurd storyboard. Sommige bureaus werken enkel met een ingekleurd storyboard. Dat zou zeker een red flag moeten zijn, want je mist zo toch een cruciale stap in het productieproces. Eenmaal het storyboard is ingekleurd kunnen we deze scenes animeren. Belangrijk hierbij is dat we eerst een voice over laten opnemen. Deze dient namelijk als basis om de timing van de video goed te krijgen. Want zodra de animatie ook maar een halve seconde niet aansluit op de bewegende beelden, dan zorgt dit voor een heel ongemakkelijk gevoel bij de kijker. Een goede en professionele voice over is cruciaal voor een geslaagde animatie video!
Animatie
Hier zijn we dan, de laatste en misschien wel belangrijkste fase van het productieproces. Het is nu dat alles tot leven komt. Op basis van het script laat de animator de illustraties nu bewegen. Personen lopen de juiste kant op, pijltjes en symbolen bewegen zoals het hoort. Een hoge kwaliteit animatie heeft ook veel en snelle bewegingen. Hoe meer beweging en dynamiek je wilt in een video, hoe meer tijd dit voor de animator kost. Vandaar dat je dus voor een kwalitatieve video meer betaald dan voor een meer ‘statische’ animatie!
Oplevering
Meestal worden video’s finaal in een .mov of .mp4 bestand aangeleverd. Beiden zijn prima in kunnen gemakkelijk worden geupload op elke video- en social media platform. Ook kun je ervoor kiezen om deze video rechtstreeks op jouw website te integreren. Je kan ook vragen of het animatiebureau de bronbestanden wil aanleveren. Sommige bureau’s, zoals bij ons bij Rocket Videos, leveren deze bestanden gratis aan. Je krijgt alle tekeningen van de video in een vector formaat aangeleverd. Meestal is dit in een.ai of een .eps formaat. Met deze bestanden kan je dan gemakkelijk aan de slag om illustraties van de animatie video te verwerken in andere marketingmaterialen. Denk bijvoorbeeld aan brochures, flyers, posters of de website. Op deze manier heel je dus meer uit jouw video investering! We zeggen dan ook vaak dat een animatie video een goede bouwsteen is voor de verdere branding van jouw organisatie. Je creert niet enkel een herkenbare video (reeks), maar je trekt die lijn ook door in de hele organisatie. Zo hebben we klanten die nadien posters hebben gemaakt uit de illustraties, ter ondersteuning van een campagne. Of een klant die de superheld van de animatie video heeft uitgeprint in grote kartonnen om die dan op een beurs te gebruiken. Hoe cool!
Monitoring van jouw animatie video
Het is slim om stil te staan of jouw video het beoogde doel bereikt zodra je deze inzet. Wil je bijvoorbeeld de bounce rate van een landing pagina doen dalen aan de hand van deze video? Of wil je een hogere conversie bereiken in een van je marketing funnels? Dan is het belangrijk om de performance van jouw video goed bij te houden. Dit kan je doen door enkele Key Performance Indicators (KPIs) te gebruiken. We hebben hier een heel artikel over geschreven. Je kan je er hier in verdiepen! Stel, je video doet het toch niet zo goed als verwacht, wat moet je dan doen? Je kan uiteraard de boodschap van jouw video wijzigen, maar dat brengt extra kosten met zich mee. Het is slim om eerst te kijken of je de huidige video niet op een andere manier kan inzetten. Denk bijvoorbeeld aan een andere doelgroep, een ander platform of een andere thumbnail. Soms zijn deze kleine aanpassingen al voldoende om een succesvolle videocampagne te lanceren.
Voordelen van animatie
Animatie video’s hebben heel wat voordelen. We hebben hier zelfs een uitgebreid artikel overgeschreven, waar we de voor- en nadelen afwegen tussen het maken van een animatie versus een film.
Voorbeelden waar animatie beter geschikt is dan film
Met animatie kan je praktisch alles in beeld brengen. Dat is juist de kracht van een animatie video.En hoewel alles kan, zijn er specifieke situaties waar animatie heel goed uit de verf komt. We bespreken kort de meest voorkomende situaties bij onze klanten
- Dashboards& software:
IT-bedrijven staan misschien wel bovenaan onze lijst van meest voorkomende klanten. Zij hebben vaak een product dat je niet zo gemakkelijk in beeld kan brengen. Of toch, soms kan het beter met animatie? Waarom? Omdat als je bijvoorbeeld een dashboard in beeld wilt brengen of als je de voornaamste functionaliteit van een platform wilt laten zien, het dan met film voor de kijker meteen heel complex wordt. De kijker ziet namelijk veel op zijn scherm, en kijkt misschien niet enkel naar die ene knop op het dashboard die ertoe doet. Met animatie kan je ervoor kiezen om een vereenvoudigde versie van het dashboard te tekenen, zodat de aandacht van de kijker gaat naar waar die moet. Leuk toch?
- Situaties die heel duur of onmogelijk zijn in film
Er zijn ook situaties en scenario’s die moeilijk in beeld te brengen zijn of veel geld kosten. Denk bijvoorbeeld aan een video met verschillende locaties voor een reisbureau (vliegen naar Brazilië en Australië voor 1 video kost meteen een hoop geld) of het een video over een verzekeringspolis waarbij een huis in brand staat (nou, flik dat maar eens met een klein budget). Dan is er altijd maar 1 winnaar, en dat is een animatie video.
- Abstracte diensten
De meeste dienstverleningsbedrijven worstelen hiermee. Hoe breng je iets wat je niet kan zien in beeld? Vaak verval je met een film snel in generieke beelden zoals mensen in een vergaderruimte, lachende collega’s en veel handengeschut. Zo zit je met een video waarvan er wel duizenden zijn in Nederland alleen al! Dan kan toch beter met animatie. Bedenk een ludiek hoofdpersonage of een spectaculaire scene en breng wat dynamiek in de keet. Of hou het juist simpel en helder en leg aan de hand van een geanimeerd business proces uit wat de voordelen zijn van jouw diensten.
- Complexe technologieën
Nog een onderwerp dat we vaak tegenkomen zijn het uitleggen van een technologie. Onze klanten zijn vaak enorm trots op de technologische kant van hun producten en willen dit graag uitgelegd hebben aan hun klanten. Met een film kan je het product zelf wel laten zien, maar vaak niet de mechanische kant of op moleculair niveau. Met een animatie video kan je letter tot in het kleinste detail gaan!
- Producten natekenen
Soms wil je een promotievideo maken van een nieuw product dat gelanceerd gaat worden, maar heb je nog geen finaal product ter beschikking om in beeld te brengen. Dan is de beste oplossing om een animatie video te laten maken waarbij het product in detail wordt nagetekend. Let op! Niet elk animatiebureau is in staat om producten na te tekenen. Gelukkig ben je bij Rocket Videos in goede handen. Een animatie product video is dus vaak een manier om jouw video content snel online te krijgen en de lancering van jouw product niet te missen
Beperkingen van animatie
We bespraken hier boven enkele voorbeelden waarvoor animatie uitermate geschikt is. Er zijn echter ook enkele voorbeelden waarbij film beter tot zijn recht komt.
Om te beginnen is het vaak moeilijk om heel veel emotie in een animatie video te krijgen, tenzij je grote budgetten ter beschikking hebt om een Disney-achtige animatie te laten maken. Voor de meeste bedrijven is dit echter geen optie en daarom is het soms slim om toch voor video te gaan als je bijvoorbeeld emoties zoals nostalgie of verdriet. Echte mensen in beeld helpen dan om een menselijke band en reactie te creëren met de kijker.
Daarnaast weten we uit ervaring dat de culturele sector vaak liever met echte beelden werkt. Hoewel we wel trost het Boijmans museum en het Joods Cultureel kwartier tot onze ‘animatie’-klanten mogen rekenen, zien we toch voornamelijk live video’s geproduceerd worden. Meestal is er een specifieke locatie of kunstcollectie die graag in beeld gebracht wordt, en dat komt meestal beter tot zijn recht met film.
Ook consumer goods komen vaak beter tot uiting met live beelden. De consument wil graag toch zien hoe een product er echt uit ziet voor hij effectief overgaat tot een aankoop.
Waar moet je verder op letten bij het maken van een animatie?
We hebben al heel wat besproken in dit artikel, maar we willen je toch nog enkele zaken meegeven.
Laten we beginnen met de lengte van de video. De meeste animatie video’s hebben een lengte van 60seconden. Dit is vaak zo omdat animatiebureau ’s dit als een standaard pakket zo aanbieden. Je hoeft je echter niet aan deze specifieke lengte te houden. Meestal is het wel zo dat iets uitleggen in onder 30 seconden best lastig kan zijn. Een video langer dan 2 minuten is dan vaak weer te lang en dreig je de kijker halverwege de video te verliezen. Vandaar dat je meestal toch op 60 of 90 seconden uitkomt. Er zijn natuurlijk uitzonderingen zoals een social video’s of technische uitleg video’s, dus pin je hier dus niet helemaal op vast!
Ook iets om over na te denken is de taal van de video. Zijn al jouw klanten Nederlandstalig of spreekt een aanzienlijk deel een andere taal? Mocht je nood hebben aan een videoboodschap in twee talen, dan kan je er voor kiezen om de video te laten ondertitelen of om de voice over in twee talen op te nemen. De keuze van onze klanten hangt of van twee zaken; budget en kanaal. Het kost vaak iets meer om een video in een tweede taal op te nemen. Dan ben je met het ondertitelen van een video goedkoper uit. Wij vragen bijvoorbeeld €150 om een video te ondertitelen en €600 om een video in een andere voice over taal te maken. Een ander aspect dat invloed heeft op de keuze tussen een tweede voice over stem en ondertitelen is het kanaal waar de video komt te staan. Komt deze video bijvoorbeeld op 1 scherm te staan aan de receptie? Dan is het wat knullig om twee dezelfde video’s in een andere taal na elkaar te laten zien. In dit geval kies je voor een video in 1 taal die ondertiteld wordt in een andere taal. Maar zet je de video’s in op een specifieke videocampage, dan kan je wel kiezen om 2 verschillende video’s te maken.
En ten laatste willen we het nog even hebben over het formaat van de video. De meeste animatie video’s worden in het standaardformaat 16:9 gemaakt. Dit formaat is geschikt als je jouw video op een website, LinkedIn, YouTube of Vimeo wilt inzetten. Wil je de animatie video echter promoten op Instagram, TikTok of Snapchat dan maak je de video best in een ander formaat.
- Instagram: Instagram laat je toe om jouw video in een 16:9, 4:5 of 1:1 formaat te publiceren afhankelijk of het een post of een story is
- TikTok: het meest ideale formaat voor een TikTok video is 9:16 (verticaal)
- Snapchat: Ook voor Snapchat maak je best een 9:16 formaat
Conclusie
Mooi, Je bent door heel het artikel heen! Dat was een flinke boterham. We geven je toch nog even een beknopte conclusie voor het maken van een animatie video.
- Is het onderwerp van jouw video voornamelijk geschikt voor animatie, of toch eerder film? Heb je liever echte mensen in beeld, of is een heldere boodschap overbrengen van primair belang?
- Denk eerst na of je zelf een animatie wilt maken, of dat je dit wilt laten uitbesteden. Een animatie video laten maken is heel wat professioneler, maar kost ook een duit.
- Wil je de bedrijfsanimatie toch uitbesteden, kies dan een betrouwbaar animatiebedrijf. Denk goed na over de kwaliteit en prijs die je ervoor wilt betalen.
- Denk goed na over het strategische doel van jouw video. Waar en hoe wil je de video inzetten? En wat is de boodschap? Wat is het doel? En wie is jouw doelgroep?
- Eenmaal je de video online hebt gepubliceerd, zorg dan dat je de performance van jouw video goed monitort! Meestal is het voldoende om dit zelf op te volgen en heb je hier geen extern bureau voor nodig. Je kan veel metrics bekijken via Vimeo, of YouTube. Andere metrics kan je zelf waarnemen zoals likes, shares, etc.
Aarzel je toch nog of een animatie laten maken wel iets voor jou is? Waarom reik je dan niet even uit naar ons? Naast animaties maken we namelijk ook heel wat filmproducties. We kunnen je dus onze ongezouten mening geven? Animatie of film? Daar brengen wij helderheid in!