Wat zijn de voor- en nadelen van animatie versus film?

Wat zijn de voordelen van animatie? En die van film?Overweeg je om een video te laten maken, maar ben je er nog niet overuit welke videoformat het beste past bij zowel je boodschap als budget? In dit artikel hebben we het allemaal voor je op een rijtje gezet om je op weg te helpen bij het maken van de juiste keuze. 

De voordelen van live action film versus animatie is een onderwerp dat regelmatig aan bod komt tijdens het brainstormen voor een strategie in videocommunicatie. Een weloverwogen keuze van de beste format om een boodschap uit te leggen of een product of dienst  te presenteren en promoten, is dan ook geen overbodige luxe.

Hoewel het mogelijk is om alle emoties via zowel film als animatie uit te drukken, zijn sommige boodschappen vaak beter geschikt voor één specifieke format.

Bij het opwekken van empathie en medeleven kan Live Action Film (ook wel gewoon ‘film’ genoemd) een betere match zijn. Terwijl animatie complexe ideeën kan uitleggen, kijkers kan enthousiasmeren en zelfs ontzag kan inboezemen. 

Er zijn veel voor- en nadelen bij het kijken naar een film versus een animatievideo. In dit artikel geven we je een overzicht om je te ondersteunen in jouw beslissingsproces.

 

 

De mooiste bedrijfsvideo's vind je bij

Rocket Videos

Benieuwd naar onze prijzen?

Of vul het contactformulier in!


Budget speelt een belangrijke rol

Het budget is misschien wel de meest voor de hand liggende factor. Welke route je ook kiest, het budget bepaalt het kwaliteitsniveau. Het laten maken van een hoge kwaliteit custom animatievideo van 60 seconden is vaak voordeliger dan een hoge kwaliteit film van 60 seconden. Er is een kantelpunt waarop het laten maken van meerdere of langere custom animatievideo’s hoger in prijs uitvalt dan wanneer je dit vertaalt naar Live Action Film. Voor een overzicht van de veelvoorkomende kosten in zowel film- als animatie producties neem een kijkje op Wat zijn de kosten voor een videoproductie?

 

Voordelen van animatie

 

1. Branding

De definitie van branding is het koppelen van een product of dienst aan kenmerken die onderscheidend zijn ten opzichte van andere producten of diensten. Voor de meeste bedrijven begint branding bij visuele of auditieve elementen die herkenbaar zijn in hun communicatie-uitingen, zoals een logo, mascotte, kleurencombinaties en lettertypen. Maar ook slogans en muziekdeuntjes. Het voordeel van een animatievideo is dat de herkenbare en onderscheidende elementen gemakkelijk kunnen worden toegevoegd. Zo kan een kleurencombinatie gedurende de gehele video een significante bijdrage leveren aan de boodschap die continu is versterkt met branding. Het is ook gemakkelijker om een logo meerdere keren te laten terugkomen, op momenten waarin je extra nadruk wilt leggen of op plaatsen die in Live Action Film onmogelijk of ongepast zouden zijn. 

2. 100% remote

In tegenstelling tot filmen op locatie, kun je bij een het productieproces van een animatievideo continue op de hoogte blijven, feedback geven en meekijken zonder fysiek ergens aanwezig te zijn. Met uitzondering van eventuele persoonlijke creatieve briefing sessies of telefonische feedbackrondes, kan een animatievideo volledig digitaal worden gerealiseerd vanuit het comfort van je eigen kantoor of home-office. Dit is een grote bonus als het gaat om kosten én als er een pandemie over de wereld raast. 

3. Abstract & complex gevisualiseerd

Waar animatie uitblinkt, is het eenvoudig overbrengen van abstracte of gecompliceerde ideeën, producten en diensten. Daarom wordt animatie ook vaak beschreven als ‘explanimation’. Wanneer een onderwerp met menselijke handelingen zeer tijdsintensief, afleidend of zelfs onmogelijk is biedt animatie een oplossing. Zo kan men bijvoorbeeld ergens de binnenkant van zien; energieverspilling of hitte uitbeelden; concepten verbinden of analyses en scans visualiseren.

4. Levensduur

Wanneer je als bedrijf onlangs je propositie hebt aangescherpt en vastgelegd, dan hoop je jouw promotionele communicatie toch wel een poosje te kunnen inzetten. Een goed gestylde animatie video gaat over het algemeen langer mee dan een goed gestylde bedrijfsfilm. Waar een animatievideo in technologie “out-dated” kan raken, zien we dat bij Live Action Film ook plus de menselijke elementen zoals haarstijl, kleding, landschap, voertuigen, achtergrond en decoratie.

Mocht er toch het een en ander veranderen in je boodschap dan kun je een animatievideo veel gemakkelijker aanpassen zonder hoge kosten te maken. Scènes in exact dezelfde stijl toevoegen of verwijderen gaat uiteraard veel gemakkelijker met animatie dan met live-action video. 

 

Nadelen van animatie

 

1. Niet altijd geschikt

Zoals eerder genoemd biedt animatie een uitstekende kans voor het uitleggen van complexe of abstracte concepten, ideeën, of processen. Niet elke video heeft de noodzaak om iets uit te leggen of het kijkpubliek iets bij te leren. Soms gaat het in een video enkel en alleen om het triggeren van de senses. Emoties spelen hierin een belangrijke rol. Een explainer video kan nieuwsgierigheid opwekken, mits je al wat achtergrondkennis hebt of een speciale interesse. Een promotionele film waarin iemand met ontzettende dorst in de hitte een koud drankje nuttigt, brengt bij de kijker gevoelens teweeg, of ze nu zelf wel of geen dorst hebben. Deze laatste scenario uitbeelden in animatie is niet onmogelijk, maar vereist wel aanzienlijk meer budget en productietijd. Afhankelijk van je doelstelling en wat je wilt dat kijkers na het zien van je video, doen, denken of voelen kan het zijn dat animatie wellicht niet de beste fit is.

2. Lange productietijd

Het creëren van een 2D of 3D animatie video bestaat uit verschillende stappen. Net als bij een film begint het bij een creative briefingsessie en het opstellen van een creatief concept, shotlist en/of script. In tegenstelling tot filmen op locatie, waarmee je na een x aantal uur een grote hoeveelheid materiaal kunt verzamelen, wordt al het materiaal voor een custom animatievideo met de hand ontworpen. Ook dit gaat stapsgewijs, beginnend bij zwart/wit. Wat deze stappen precies zijn kun je terugvinden op deze pagina over het laten maken van een animatievideo.

Al het beeldmateriaal van 1 dag filmen kan men vrij gemakkelijk monteren en bewerken tot een film van 1 of 5 minuten. De editing tijd die nodig is om de lengte van de film te strekken van 1 naar 5 minuten is aanzienlijk minder dan de tijd die nodig is voor elke additionele second aan illustreren en animeren. Bij 3D animaties is het niet alleen het aantal seconden video dat een artiest bezig houdt, maar ook het aantal 3D objecten, bijvoorbeeld achtergrond, en de complexiteit. Het tot leven brengen van illustraties door middel van bijvoorbeeld After Effects is simpelweg intensief en tijdrovend werk. Hoe meer detail, hoe beter de kwaliteit, hoe hoger de prijs.

3. Weinig mogelijkheden voor DIY

De uitmuntende camera’s op onze huidige smartphones, maken van elke amateur een professionele reality tv videograaf. Helaas voor de amateurs die zelf aan de slag willen met animatie zijn er nog maar weinig toegankelijke oplossingen. Er bestaan programma’s zoals Powtoon, waarmee je zelf een tekenfilm-achtige video kunt maken. Tekst animatie zie je ook terug in (video) editing programma’s zoals YouTube, Vimeo en zelfs PowerPoint. Maar zodra je buiten de lijntjes wilt treden, met bijvoorbeeld branding, stijl of personages, dan loop je bij de handige programma’s al snel tegen de muur aan. Voor een beetje kwalitatieve animatie zit er dus niks anders op dan gebruik maken van professionele tools zoals After Effects. Als je je bedenkt dat een professionele animatie-artiest al erg veel tijd kwijt is met het maken van een video, is zelf sleutelen met After Effects dan wel zo’n goed idee?

 

Voordelen van live action film

 

1. Gevoel van authenticiteit

Subtiele gezichtsuitdrukkingen en handelingen brengen al snel gevoelens en emoties los bij de kijker. Of dit nu met of zonder intentie is hangt af van de acteerkunsten van de persoon die je voor de camera zet. In een animatievideo kan het soms lastig zijn om emoties te verpakken, omdat overtuigende gezichtsuitdrukkingen nu eenmaal uitermate gedetailleerd tekenwerk vereisen. We zien daarom vaak dat film meer authentiek overkomt dan animatie. Film biedt de kijker een kans te connecteren met de persoon of de omgeving in beeld. Dit gebeurt o.a. door middel van herkenbaarheid (doelgroep), wenselijkheid (behoefte) en nieuwsgierigheid (promotie). 

 

2. Snellere productie

Wanneer er last minute een video moet worden geproduceerd kom je al snel in de Live Action Film hoek terecht. Een shotlist samenstellen, een camerateam op locatie krijgen en beeldmateriaal bewerken en monteren kan al zo snel als binnen 2 dagen rondkomen. Uiteraard draagt extra aandacht voor een script en creatief concept in de pre-productiefase wel enorm bij aan de kwaliteit van een video, maar soms heeft tijdig publiceren prioriteit. Vooral wanneer een video meer dan 20 seconden lang is, is de productietijd aanzienlijk minder ten opzichte van animatie, waarvoor meer tijd nodig is in zowel de preproductie- als de productiefases.  

3. Toegankelijk voor do-it-yourself’ers

Als je de nieuwere reclames van Samsung en Apple hebt gezien, dan kom je al snel tot de conclusie dat de camera’s nu toch echt uitermate goed zijn (mocht je jouw huidige smartphone camera nog niet goed genoeg vinden). Deze uitstekende camera’s zijn (letterlijk) in handbereik, en bieden amateur “videografen” de kans om vaker scherp beeldmateriaal te verzamelen.

 

Nadelen van live action film

 

1.Hoge kosten

Een standaard corporate film in live action en een branded animatievideo in 2D liggen qua prijs niet erg ver van elkaar vandaan. Wanneer je echter het woordje “goed” of “geweldig” in de mix gooit loop je bij film een veel grotere kans op torenhoge kosten. Voor de productie van een film bestaan namelijk veel variabelen, denk aan de huur van een locatie, professionele acteurs, additioneel licht of geluid, een studio, het aankleden van een studio, een greenscreen of special effects. Hoewel ook de prijs voor een animatievideo omhoog kan gaan wanneer je speciale eisen stelt aan de kwaliteit, blijven er eigenlijk maar 2 variabelen over: illustratie- en animatie tijd en voice-over. Een voice-over kan ook de stem zijn van een bekende acteur. Vaak wordt er voor het gebruik van een professionele/bekende acteur een buy out fee gevraagd. Dit betekent dat je jaarlijks moet aftikken voor de rechten voor het gebruik van zijn/haar kunsten. De buy out fee is – zoals je al voelt aankomen – een stuk voordeliger voor geluid dan voor beeld.

 

2. Kortere houdbaarheid

Soms zijn films en animaties tijdloos. Denk bijvoorbeeld aan Pulp Fiction en de Lion King. Helaas is de realiteit dat veel fantastische producties met de tijd hun charme verliezen. Jurrasic Park was voor Gen X gillen en schrikken. De Millenials zien nu alleen een slome T-Rex van achterstallige technologie. Omdat commerciële video’s zoals reclames, productvideo’s en testimonials juist inspelen op een actualiteit of behoefte wil men voorkomen dat de kijker kan inschatten hoe oud de video is. Zoals we eerder noemden brengt Live Action Film meer emoties los bij de kijker. Dit komt omdat er veel meer elementen zichtbaar zijn die door de hersenen worden herkend uit een zee van ervaringen. Het vermijden van generatie-herkenbare elementen is dan ook een stuk makkelijker in een animatievideo dan in een film. 

3. Kan voor afleiding zorgen

Een film kan heel geschikt zijn wanneer we in de boodschap inspelen op de emoties van de kijker. Wanneer je echter in wilt spelen op de cognitie van de kijker kan het zo zijn dat een film eerder voor afleiding dan begrip zorgt. Hoe graag we ook zouden willen dat wij, mensen, niet keken naar uiterlijk of afkomst, er vinden nu eenmaal onderbewuste processen plaats in de hersenen die door een netwerk van ervaringen worden gestuurd. Dit betekent dat we bij een paar handen in beeld niet alleen zien wat de handen doen, maar ook hoe ze er uit zien. Zijn de nagels schoon? Hoe oud zien ze er uit? Hoe duur zou die ring zijn? Een instructievideo bijvoorbeeld vraagt de volledige aandacht van de kijker. Alle subjectieve interpretaties zouden daarom het beste kunnen worden vermeden. Een animatievideo in de plaats kan daarom soms een betere oplossing zijn.

Samenvatting

Wanneer je een video wilt laten produceren zul je in overweging moeten nemen wat de belangrijkste factoren zijn voor een succesvol resultaat. We weten dat het budget een belangrijke rol speelt en dat deze vaak indicatief is voor het kwaliteitsniveau. In dit artikel hebben we een aantal andere factoren naast elkaar gelegd. Hieruit kunnen we globaal concluderen dat voor een standaard videoproductie animatie vaak beter scoort op begrip, branding en houdbaarheid. Live Action Film scoort daarentegen beter op snelheid en emotie. Het blijft uiteraard lastig om de doelstelling van je video precies te laten aansluiten op de verschillende mogelijkheden die er bestaan voor videoproductie. Schroom daarom niet om met een van onze strategisten bij Rocket Videos een keer vrijblijvend van gedachten te wisselen. Ga naar https://rocketvideos.nl/contact/