Wat is het verschil tussen stop motion en animatie?

Hoor je de term stop motion soms wel eens vallen? En heb je eigenlijk geen idee wat dit inhoudt? In dit artikel gaan we in op de meest voorkomende misconcepties over stop motion? En is stop motion nu eigenlijk hetzelfde als animatie? Of is er een verschil? En hoe maak je zelf een stop motion video? Je ontdekt het in dit artikel!

De mooiste videoproducties vind je bij

Rocket Videos

Wat is stop motion?

Stop motion is een manier van video editing waarbij je objecten beweging per beweging fotografeert en in een bepaalde volgorde afspeelt. Je creëert zo een unieke manier om een bewegend beeld te maken. Het geeft een ‘schokkend’ effect omdat een vloeiend beeld normaal uit 60 frame per seconde bestaat. Dat geeft het oog en de hersenen het gevloe dat iets ‘vloeiend’ door het scherm beweegt. In dit geval heb je vaak maar 1 frame (of minder) per seconde.

Stop motion is een filmtechniek die zijn oorsprong in de cinema vindt. Het is een techniek die bijna zo oud is als het filmen zelf en was er al voor de komst van digitale media. De eerste stop motion film is ‘The Humpty Dumpty Circus’ en werd in 1898 gemaakt, waarbij poppen gebruikt werden om de bewegingen van circus acrobaten na te bootsen. Doorheen de geschiedenis van de cinema hebben bekende films als 1925’s The Lost World en 1933’s King Kong gebruik gemaakt van een combinatie van live action en stop motion. Nadien kwamen er ook (kinder)shows op TV die gemaakt werden met stop motion. Meer recent vond stop motion ook zijn weg naar de wereld van bedrijfsmarketing. Samsung, Milka en Piza Hut zijn maar enkele grote namen die deze techniek hebben ontarmd.

 

Wat is animatie?

Animatie, of animatie video, is een techniek waarbij illustraties bewegen en tot leven komen. Je hebt verschillende animatie technieken, waarbij frame-by frame (FbF) en tweening de belangrijkste zijn.  FbF is de meeste intensieve manier om een animatie te maken. Hier teken je effectief verschillende illustraties per seconde om zo een vloeiende beweging te krijgen, zoals in een filp-book. Klassieke Disney films zijn op deze manier geproduceerd. De meeste hedendaagse animatiebureau ‘s die animatie video’s produceren voor bedrijven werken echter niet met FbF omdat deze te intensief en te kostelijk zijn. Andere termen voor animatie die je misschien bekend in de oren klinken zijn, 2D animatie, explainer video of explanimation.

 

Stop motion vs. Animatie

Stop motion is dus eigenlijk een vorm van animatie. Objecten worden geanimeerd door dat er foto’s van worden getrokken in verschillende posities die nadien na elkaar worden afgespeeld. In de hedendaagse videomarketing wordt de term ‘animatie’ echter vooral gebruikt als synoniem voor ‘animatie video’, ‘2D animatie’ of ‘explainer video’. Hoewel stop motion een bekende techniek is, wordt deze niet zoveel meer geproduceerd voor klanten. Het overgrote deel van de hedendaagse animatie video’s die bedrijven laten produceren zijn 2D animaties. Dat wilt natuurlijk niet zeggen dat je geen stop motion video zelf kan maken, of kan laten maken. Juist omdat het wat uit beeld verdwenen is, kan je je zo op een fantastische manier onderscheiden van jouw concurrenten!

 

Hoe maak je een stop motion video?

Begin met het maken van een script. Net zoals bij een 2D animatie video, wil je op voorhand duidelijk beschreven hebben hoe elke scene er komt uit te zien. Ben je van plan om met een voice over te werken? Schrijf dan ook de voice over tekst uit. Zorg je dat de voice over tekst en de visuele beschrijving van de video groepeert per scene. Zo kan je een goede inschatting maken of de voice over tekst te lang of te kort is voor de beschreven scene.

Eenmaal het script rond is, kan je beginnen met de inventarisatie van de objecten die je nodig hebt. Heb je niet alles in huis? Denk dan bijvoorbeeld aan Marktplaats of Action om goedkoop wat spulletjes in te slaan. Zodra je alle materialen verzameld hebt, kan je aan de slag met de productie!

Je plaatst jouw camera op een statief of zorgt dat de camera altijd op hetzelfde punt gefocust is. Dat is cruciaal om het stop motion effect te creëren! Zorg ook dat de belichting hetzelfde blijft. Het kan daarom interessant zijn om in een gesloten ruimte te werken, om zo het daglicht te blokkeren. Zo vermijd je dat het daglicht verandert en dat dit een effect heeft op de foto’s en schaduwen. 

Ben je klaar met het nemen van de foto’s? Dan kan je beginnen aan de montage. Je hebt verschillende gratis tools zoals Windows Moviemaker (Microsoft) of iMovie (Apple). Een andere gratis tool die wat professioneler is is Capcut. Zorg dat je alle foto’s opslaat in een mapje. Zorg dat je enkele de juiste foto’s eruit filtert en zet deze apart. Nadien is het dan gemakkelijk om deze in het edit programma te uploaden. Zorg dat je bij ‘weergave duur’ 0,2 seconden selecteert. Dat wilt zeggen dat elke foto 0,2 seconden in beeld blijft. Zet er een muziekje of voice over onder en je bent klaart! Je kan nadien de video in .mov of .mp4 downloaden. Het maakt voor de eindgebruiker niet echt uit welk van deze twee formaten je kiest. Wil je een professionele voice over gebruiken? Kijk dan op Fiverr of laat er eentje opnemen door een AI stem via elevenlabs.

Stop motion voorbeelden

We geven je hier nog enkele leuke stop motion voorbeelden die als inspiratie kunnen dienen!

Kettle Chips

Oreo

Play Video

Pringles

KitKat

Conclusie

Zie zo, je weet nu wat een stop motion video is. En hoe je die kunt maken. Wil je toch liever een typische animatie video laten maken in 2D? Dan kan je bij Rocket Videos terecht voor al jouw animatie wensen! Twijfel je nog en wil je wat meer informatie over de kosten voor het maken van een animatie? Wij schreven er een uitgebreid artikel over!

Of contacteer ons gewoon vandaag en wij gaan graag met jou in gesprek. Met meer dan 1.000 videoproducties achter de kiezen zijn wij jouw ervaren videobedrijf!

Contacteer ons vandaag

Nadat je het formulier heeft verzonden, nemen wij binnen 24 uur contact met je op. 

Door het verzenden van dit formulier geeft u toestemming aan Rocket Videos B.V. om uw gegevens te verwerken en contact met u op te nemen om aan uw verzoek te voldoen. Bekijk voor meer informatie onze terms.