Hoe maak je een effectieve business video?
Wil je een business video laten maken om jouw organisatie te ondersteunen? Doe dan je huiswerk voor je er mee aan de slag gaat. Hoewel een video een krachtig communicatiemiddel kan zijn, is het ook gemakkelijk om de bal mis te slaan. We geven je in dit artikel daarom een overzicht van de voornaamste vragen die je beantwoord moet hebben voor je het productieproces in gaat. De antwoorden op deze vragen hebben namelijk een impact op de inhoud, lengte en vormgeving van je video!
Wat is het doel van je video?
De eerste vraag die jezelf moet stellen is ”Waarom wil ik deze video maken?” Wil je klanten overtuigen om je product te kopen? Of wil je een algemene video maken die een introductie geeft over je bedrijf? Dit is een cruciale vraag om te stellen. Een video die dient om een kijkje achter de schermen te geven gaat een andere invulling krijgen dan een video die geproduceerd wordt om het sales team te ondersteunen. Het is belangrijk om 1 doel voor ogen te houden. Je loopt anders het risico dat je video nodeloos complex wordt en dat uiteindelijk geen van je doelen behaald wordt. Wil je deze video toch inzetten om andere strategische objectieven te bereiken? Dan kan je na het produceren altijd kijken of de video ook daar geschikt voor is. Zo niet, dan kan je met een kleine aanpassing de video optimaliseren voor dit specifieke doel.
Voorbeeld Bovemij
We maakten een video voor Bovemij zodat ze deze konden inzetten op hun website. Nadien wilde de klant de video echter ook inzetten op een scherm achter de receptie en op een beurs. We zorgden dan dat we de video ondertitelden, omdat een video op een beurs of op kantoor vaak zonder geluid wordt afgespeeld.
Wie is het doelpubliek?
De volgende vraag waar je stil bij hoort te staan is “Voor wie is deze video bedoeld?”. Wie is het doelpubliek? Zijn dit inkoopmanagers? Of is deze video bedoeld om marketeers van je product te overtuigen? Dat is namelijk belangrijk om te weten zodat je je boodschap op hen kan afstemmen. Heeft je doelgroep namelijk veel technische kennis van je product of de sector waarin je werkt? Dan kan je de drempel al iets lager leggen. Is het toch vooral het management dat de beslissingsmacht heeft om met je in zee te gaan? Schets dan de voordelen en leg minder de nadruk op de technische superioriteit van je product.
Waar publiceer je je business video?
Wordt je business video vooral getoond op social media? Of komt die op je homepage te staan? Een video die je tijdens een sales meeting toont mag al langer en complexer van aard zijn. Een video op social media daarentegen hou je best kort en krachtig. Een video die je op je beurstand toon moet verstaanbaar zijn zonder geluid. En een business video die je als introductie meestuurt via email, moet meteen zijn waarde laten zien in de eerste seconden om nadien een langere uiteenzetting te geven.
Waar in de customer journey toon je de video?
Bij Rocket Videos werken we met het 3H Framework van YouTube. Zonder te veel in detail te treden is het belangrijk onder welke van de 3 H’s jouw business video valt. ‘Hero’ video’s toon je in de awareness fase. ‘Hub’ video’s zijn bestemd voor klanten die je in dezelfde leefwereld zitten, maar die niet specifiek over jouw product gaan. En ‘Help’ video’s zijn er op gericht om klanten met een specifiek probleem verder te helpen. Maak je bijvoorbeeld een Hero video? Zorg dan dat de drempel laag genoeg is om zo een breed publiek aan te trekken. Een Help video mag juist wel heel technisch zijn en is er minder op gericht om je merk te versterken. Je wilt met een Help video vooral een goede klantenbeleving aanbieden.
Breng je een product of dienst in beeld?
Als je een dienst in beeld brengt dan is een animatie laten maken vaak een goede keuze. Animatie leunt zich namelijk heel goed om abstracte zaken concreet te maken. Consulting diensten in de IT sector of business concepten kan je vaak inzichtelijk maken aan de hand van grafieken, flow charts, en door situaties te schetsen. Wil je een video maken om een product lancering te ondersteunen? Dan kies je meestal voor een bedrijfsfilm. Maar heb je bijvoorbeeld het finale product nog niet in handen maar wil je je video wel al klaar hebben voor de product launch? Dan kan je ook overwegen om een 3D video te laten maken van je product. Zo kan je een realistische weergave van je product geven.
Wat is je budget?
Tenslotte speelt budget ook een belangrijke rol. Je kan een animatie video bij ons al laten maken voor 2.950 EUR. Wil je een filmproductie realiseren? Dan starten onze prijzen aan 4.500 EUR. Afhankelijk van de complexiteit en de kwaliteit van je bedrijfsfilm kan deze prijs oplopen tot 10.000 EUR. Met animatie ben je er vaak dus wat goedkoper van af. Heb je wel een groter budget? Dan kan je overwegen om met professionele acteurs te werken, dronebeelden te laten maken of een indrukwekkende locatie af te huren.
Conclusie
Ben je dus op zoek om een business video te laten maken? Aarzel dan zeker niet om ons te contacteren. We zijn een videoproductiebedrijf uit Amsterdam en werken voor klanten in heel Nederland. We hebben ruime ervaring in het maken van bedrijfsvideo’s en kunnen voor jouw een mooie business video produceren!
Showcases
DOM
We maakten voor DOM deze commercial om een van hun nieuwe producten te introduceren.
Epson
Voor Espon maakten we een social media video om het innovatieve karakter van hun producten te belichten.
Geheim van de Smith
Deze leuke animatie video toont dat je ook zonder poppetjes een doeltreffende animatie video kan maken.
Dynatos
Wil je het zakelijk houden? Dan is deze video van Dynatos misschien wel iets voor jou!
Conclusie
Ben je dus op zoek om een business video te laten maken? Aarzel dan zeker niet om ons te contacteren. We zijn een videoproductiebedrijf uit Amsterdam en werken voor klanten in heel Nederland. We hebben ruime ervaring in het maken van bedrijfsvideo’s en kunnen voor jouw een mooie business video produceren!
De mooiste videoproducties vind je bij
Rocket Videos
Contacteer
ons vandaag
Nadat je het formulier heeft verzonden, nemen wij binnen 24 uur contact met je op.