Vlog laten maken
Introductie
Je wil eens iets nieuw uitproberen binnen je marketing team. Je hebt in het verleden al eens video’s laten produceren, maar je wilt het graag wat persoonlijker maken. Dan kan je een vlog laten maken. Een de hand van een video blog kan je de kijker een inkijk geven in het reilen en zijlen van je organisatie. Nu, hoe begin je er aan? Wij vertellen je er in dit artikel alles over!
Stappenplan voor een goede vlog productie
Voor je aan de slag gaat met het laten maken van een vlog is het goed om stil te staan bij alle stappen die je moet doorlopen. Het is zonde om tijd en geld te investeren in het produceren van een vlog om nadien te realiseren dat het niet de doelen bereikt die je voor ogen had. We nemen je hieronder stap voor stap mee in het productieproces van een vlog. Uiteraard verzorgen wij dit allemaal voor jou van start tot finish!
1. Strategie
Het maken van een vlog voor jouw bedrijf of organisatie is altijd met een doel voor ogen. Je wil meer mensen bereiken, persoonlijk overkomen, meer sales genereren of mensen warm maken om te solliciteren voor jouw organisatie. Start daarom eerst met het doel van je vlog te formuleren. Eenmaal je je doel goed voor ogen hebt, kan je stilstaan wie deze vlogs te zien zal krijgen. En tenslotte bepaal je ook waar je deze vlogs zal inzetten. Post je ze op YouTube, of heb je een specifieke pagina op jouw website waar mensen de vlogs gemakkelijk kunnen terugvinden. Al deze facetten bepalen later de inhoud, lengte en vormgeving van je video’s.
2. Concept
Nu je de strategische positionering van je vlog hebt bepaald, kan je gaan nadenken over het concept ervan. Wat wil je juist tonen? Kan je met een unieke invalshoek komen? Laat je werknemers aan het woord, jouw CEO of wil je acteurs werken? Maak je een hele reeks? En heeft elke vlog dan een ander onderwerp? Dit zijn allemaal belangrijke vragen om te beantwoorden. Zodra je je concept bepaald hebt, kan je meer in detail treden. Maak een script, shotlist en draaiplanning. Een script vat samen wat er juist in de video vertelt zal worden. Je hoeft je niet 100% aan je script te houden, maar het kan wel een leidraad zijn om er voor te zorgen dat je niets vergeet te vermelden in de video. Een shotlist geeft je een overzicht van alle beelden die gefilmd moeten worden, in chronologische volgorde. En een draaiplanning is dagindeling waar je kan zien wie op welke plaats verwacht wordt. Zo zorg je voor een strakke planning en laat je niets aan het toeval over.
3. Filmen
Nu je al je voorbereidingen getroffen hebt, kan je ook effectief gaan filmen. Zorg dat je goed materiaal hebt om de meest optimale beelden te maken. Je kan deze kopen of huren. Denk bijvoorbeeld aan welke camera je wil, of je gebruik wil maken van een tripod, en hoe je goed met geluid en licht kan omgaan. Daarnaast zorg je ook dat iedereen goed gebriefd is op de dag zelf. Als je met een acteur werkt, spreek je eerst met hem om goed over te brengen welke dynamiek je van hem verwacht. Interview je mensen, zorg dan dat je ze eerst op hun gemak stelt. Zo voorkom je ongemakkelijke situaties en moet je geen scenes opnieuw filmen.
4. Montage
Eenmaal je al je beeldmateriaal verzameld hebt, kan je aan de edit beginnen! Probeer je vlog te starten met een interessante scene on zo de aandacht van de kijker meteen te vatten. Dat is in de huidige tijden van social media cruciaal om met je video’s een groot bereik te creëren. Nadien kan je het hele verhaal in beeld brengen. Zorg ook dat je een leuke achtergrond muziek selecteert en je een snelle, dynamische vlog stijl hanteert.
5. Distributie
Je vlog is klaar! Er nu nog voor zorgen dat mensen deze vlog te zien krijgen. Anders is het allemaal voor niets geweest. Zorg dat je je vlog alvast op YouTube post. YouTube is na Google namelijk de grootste zoekmachine ter wereld. Ideaal dus om ontdekt te worden door potentiële klanten. Daarnaast kan je je vlogs ook op je website plaatsen. Tenslotte zorg je er ook voor dat je netwerk op de hoogte is van je vlogs door ze te posten op social media of door ze mee te nemen in een email campagne.
Showcase Radio Holland
We maakten voor Radio Holland deze leuke vlog. We besloten om gebruik te maken van een acteur die op pad gaat om meer te leren over Radio Holland. Deze vlogs hadden als doel om te laten zien wat het inhoudt om te werken voor Radio Holland, om zo mensen warm te maken om te solliciteren op een van de openstaande vacatures.
Veelgestelde vragen
De prijs van een vlog hangt af van vele factoren. Maak je 1 video, of is het een reeks? Werk je met een acteur? En wil je ook mooie drone beelden? Dit speelt allemaal een rol in de bepaling van het budget. De prijs per video daalt als je meerdere video’s laat maken. Zo kunnen we al een vlog voor 2.000 EUR maken. Maar als je een goede inschatting wil hebben, contacteer je ons best voor een vrijblijvende offerte!
Een vlog mag doorgaans langer zijn dan een andere bedrijfsfilm. Je hebt vlogs van enkele minuten, andere zijn wel tot 10 minuten lang. Ga je voor een lange vlog? Overweeg dan ook om korte snippets te laten maken die je kan inzetten om mensen te overtuigen je vlog te bekijken!
We kunnen een vlog al op 1-2 weken produceren. Veel hangt af van het concept en de beschikbaarheid van locaties, collega’s en acteurs. Liefst plan je een langere periode in, om zeker te zijn dat je je deadline haalt!
De mooiste videoproducties vind je bij
Rocket Videos
Contacteer
ons vandaag
Nadat je het formulier heeft verzonden, nemen wij binnen 24 uur contact met je op.