Krachtige bedrijfsfilmpjes
Bedrijfsfilmpjes bestaan al een ruime tijd. Vroeger duurde een bedrijfsfilm gemakkelijk 5 tot 10 minuten. Het lijkt tegenwoordig moeilijk om in te beelden, maar een lange bedrijfsfilm werd niet aanzien als iets irritant of onprofessioneel. De CEO of bedrijfsleider was in de veronderstelling dat de kijker vol aandacht de hele video zou uitkijken. En waarom ook niet? In de jaren ’80 en ’90 stond videoproductie voor bedrijven nog in zijn kinderschoenen. Alleen de allergrootste organisaties hadden de budgetten om een bedrijfsfilm te laten maken. En de video’s die geproduceerd werden, zag je enkel in een offline omgeving. Het internet bestond nog niet, of was nog niet wijdverspreid. Bedrijfsfilms werden bijgevolg vooral vertoond tijdens vergaderingen en op conferenties. Het was nieuw en innovatief, dus de kijker keer het met plezier uit.
De mooiste videoproducties vind je bij
Rocket Videos
De trend naar steeds korte bedrijfsfilms
Dit zijn ondertussen lang vervlogen tijden. Het internet zag het daglicht en met dat ook social media, smartphone gebruik en een korte aandachtspanne. In de laatste 20 jaar is de aandachtspanne van de gemiddelde mens gedaald van 12 naar 8,25 seconden. De aandachtspanne van Gen-Z is zelfs nog maar 8 seconden, gelijk met dat van een goudvis! Dat komt natuurlijk omdat we in een wereld leven waar we steeds meer prikkels dienen te verwerken. Ook checkt de gemiddelde persoon zijn smartphone dagelijks wel 58 keer. Als je dus wilt opvallen met jouw bedrijfsfilm, dan kan die maar beter to-the-point zijn en liefst niet te lang. Vandaar dat we een trend zien waar bedrijfsfilmpjes steeds korter worden. De aanloop van de video moet zo kort mogelijk zijn, dus geen intro logo of verschillende verloren seconden met enkel wat trage beelden in het begin van jouw video. Het moet de aandacht van de kijker in de eerste 2 seconden zien te vatten, anders ben je hem kwijt.
Hoe pak je de productie van korte bedrijfsfilmpjes aan
Je hebt niet veel tijd om jouw boodschap te verkondigen. Dus je wilt goed nadenken over de volgende zaken:
- Wat is de essentie van mijn boodschap: hoe laat ik enkel zijn wat ertoe doet en vermijd ik alle randzaken?
- Hoe pak ik de aandacht van de kijker in de eerste seconden: kies ik voor een opvallende situatie of beeld? Of vertel ik iets intrigerend of controversieel? Hoe meer je je van de rest kan onderscheiden, hoe beter!
- Waar komt deze bedrijfsfilm te staan? Is het voor de website? Dan heb je gerust iets meer tijd om jouw verhaal te vertellen? Is het voor social media? Dan kan je je maar beter haasten!
Verder wil je ook nadenken waar in de customer journey je de video wilt tonen. Komt de kijker voor de eerste keer in aanraking met jouw bedrijf? Of zijn het vooral klanten en andere stakeholders die deze video te zien krijgen? Bij een nieuw publiek wil je jouw video namelijk zo laagdrempelig mogelijk maken. Is het eerder een product video? Focus dan niet op het bedrijf, maar laat alle aandacht gaan naar de voordelen van jouw product.
Doel van korte bedrijfsfilms
Het doel van korte bedrijfsfilmpjes is niet om een gedetailleerd overzicht en geschiedenis te geven van heel jouw organisatie. Het doel is eerder om aan merkherkenning te doen, of om het koopgedrag van jouw consument te beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan een typische Coca-Cola reclame.
Inspiratie
Bataviastad
Voor Bataviastad maakten we enkele leuke bumper ads. Ze zijn altijd op zoek om personeel te vinden om in hun winkels te komen werken. Daarom waren ze van plan om een regionale campagne te organiseren. Wij kwamen met het concept om de mensen achter Bataviastad in beeld te brengen. Met enkele catchy zinnen lieten we telkens 1 werknemer aan het woord. Op deze manier prikkelden we de kijker om een kijkje te nemen op de vacature pagina van Bataviastad.
Toerisme VAN
Toerisme VAN heeft een nieuwe app gelanceerd waar verschillende wandel- en fietsroutes gepromoot worden. Het doel van deze routes is om toeristen meer van de regio te laten verkennen. Deze video maakt bezoekers warm om de app te downloaden en op ontdekkingstocht te gaan. De video mocht niet langer zijn dan 20seconden, omdat deze actief gepushte gaat worden op social media.
TP-Link
TP-link wou hun nieuw product onder de aandacht brengen. We maakten 3 versies van hun reclamevideo. Een video van 60 seconden, eentje van 18 seconden en een van 6 seconden. Op deze manier kan TP-Link telkens de juiste video inzetten op het juiste moment. De lange versie is geschikt voor de product pagina, de 18 seconde video kan worden ingezet als bumper ad. En de 6 seconden video wordt voor remarketing doeleinden gebruikt. Slim toch?
DOM
4 prachtige commercials maken voor een brede doelgroep, dat was de uitdaging. En o ja, ze mogen ook niet te lang zijn want ze worden vooral als online advertentie ingezet. Deze high-end productie heeft als doel de zintuigen te prikkelen, met prachtige beelden, een prachtige locatie en mooie acteurs en actrices. Zonder voice-over, want de video’s dienen gemakkelijk door elk Europees kantoor van DOM te worden ingezet.
Conclusie
Vergeet dus die lange bedrijfsfilms, die je bijna als een video bedrijfspresentie kan beschouwen. Wees kort, maar krachtig. Hopelijk ben je geïnspireerd? Twijfel dan niet en neem vandaag nog contact op en wij helpen je graag verder!
Contacteer
ons vandaag
Nadat je het formulier heeft verzonden, nemen wij binnen 24 uur contact met je op.