Het verschil tussen film, video en digitale media
Wanneer je voor je bedrijf op zoek gaat naar laten maken van een bedrijfsfilm, dan heb je je wellicht wel eens afgevraagd wat het verschil is tussen film en video. Dit is een vraag die wij regelmatig krijgen bij het voeren van strategische gesprekken. In dit artikel geven we je een klein stukje inzicht in hoe beide termen hele andere origines hebben dan hoe ze nu worden gebruikt. Of we deze termen nu incorrect gebruiken of dat het een mooi voorbeeld is van taalevolutie, daar mag je zelf je mening over hebben
Voor het vastleggen van bewegend beeld met echte mensen, gebouwen, landschappen etc. gebruiken we in de videoproductie-wereld de term “Live Action Film”, of voor het gemak ook wel gewoon “film”. Hoewel het gebruik van deze term een goede houvast biedt voor het maken van een strategisch (prijs)voorstel, klopt het historisch niet helemaal. In dit artikel bieden we je een stukje inzicht in de ontwikkeling van de termen film, video en digitale media. De termen zijn in de volksmond gecombineerd om steeds naar ongeveer hetzelfde te verwijzen. Echter zijn deze niet noodzakelijk hetzelfde. Door toch specifiek om te gaan met deze woorden, helpen we het gebruik van ‘film’, ‘video’ en ‘digitale media’ in populaire taal vorm te geven.
De mooiste bedrijfsvideo's vind je bij
Rocket Videos
Film
Een film is een verhaal. Het kan een sprookje zijn, een documentaire of experimentele kunst.
Een verhaal op film wordt gevormd door de verschillende elementen van bewegend beeld, foto’s, motion graphics beelden, tekst, muziek, dialoog, audio en sound effects. De term voor film komt uit een tijd waarin celluloid film voor camera’s werd gebruikt. Filmcamera’s bestaan al meer dan 120 jaar. Het gebruik van film was duur omdat elk frame maar één keer kon worden gebruikt. Daarnaast moesten filmmakers betalen voor zowel de ontwikkeling, werkafdruk en de uiteindelijke projectieprint. Hoe meer materiaal er werd geschoten, hoe hoger de productiekosten voor de film.
Video
Een videocamera maakt een opname van geluid en bewegend beeld. Videocamera’s worden over het algemeen niet gebruikt voor het maken van een enkele foto, wat de primaire functie is van spiegelreflex- en DSLR-camera’s. De wens voor homemade film gaat meestal hand in had met de wens voor het bewaren van een levende herinnering. Tot op vandaag de dag zie je dan ook de inzet van videocamera’s op evenementen, familiereünies, voetbalwedstrijden, verjaardagsfeestjes etc.. Videocamera’s kwamen voor het eerst in gebruik halverwege de 20e eeuw en werden voornamelijk gebruikt voor nieuwsuitzendingen op televisie en enkele documentaires en soapseries. Ze werden zelden gebruikt voor theatraal of dramatisch filmwerk. Video werd tot het midden van de jaren 2000 op tape opgenomen, inclusief Beta, VHS, High8 en ten slotte digitale tape.
Grappig genoeg gebruiken wij in de videoproductie-wereld de term ‘video’ als een overkoepelende media voor bewegend beeld, hetzij animatievideo, live action, tekenfilm etc. in werkelijkheid staat video dus voor de techniek waarmee het wordt vastgelegd, opgeslagen en bewerkt!
Digitale Media
Digitale media is een relatief nieuw woord dat verwijst naar de meeste media die wij kennen voor het maken van opnames, inclusief films. Als we zeggen dat we iets gaan filmen gebruiken we eigenlijk altijd een digitaal apparaat voor het opnemen. Digitale media verwijst naar de manier waarop inhoud wordt opgeslagen op basis van binaire opnames (aan of uit). Audio en visuele documentatie wordt bij digitale opnames opgesplitst in gepixelde details, wat betekent dat alles aan het beeld kan worden gemanipuleerd.
Niet alleen zijn de camera’s van vandaag de dag van lichtgewicht en zeer betaalbaar, het gehele concept van digitale media is een revolutie op zich. We zijn niet langer gelimiteerd tot de fysieke realiteit om een verhaal te vertellen, omdat we alles wat digitaal is vastgelegd, kunnen vormgeven, veranderen en vervormen.
Als we iets ‘opnemen’ dan doen we dat op een digitaal medium. Hetzelfde geldt voor professionele filmcamera’s. Al onze bewerkingen gebeuren digitaal op computers. Digitalisatie is een revolutie die de geschiedenis is ingegaan als een belangrijk keerpunt, net als de renaissance en de industriële revolutie.
Dankzij digitalisering vond een democratisering van media plaats. We hebben allemaal de mogelijkheid om vanalles op digitale apparaten (onze telefoons) vast te leggen, te bewerken en te delen. Foto’s, video, audio en tekst weerspiegelen onze ervaringen, of hetgeen wat we zouden willen als onze ervaringen.
Conclusie
Film staat voor het visueel vertellen van een verhaal. In de videoproductie-wereld wordt de term gebruikt als referentie naar Live Action Film, of wel het in beeld vastleggen van echte mensen, gebouwen etc.. Video is een term wat van oorsprong werd gebruikt voor de techniek waarmee bewegend beeld wordt vastgelegd. Deze moderne vorm van “filmen” veel werd ingezet bij evenementen, feestjes en bijzondere gelegenheden. In de videoproductie-wereld gebruiken we ‘video’ als overkoepelende term voor alle soorten producties, hetzij in live action of in animatie.