Video en marketing

Video speelt een steeds belangrijkere rol bij het behalen van communicatie- en marketing doelen. Marketeers en ondernemers zien steeds meer in dat video een heel krachtig en doeltreffend medium kan zijn om een boodschap over te brengen. En hoewel video content een grotere investering vergt dan tekst of foto’s, levert dit ook meer op. In dit artikel vertellen we je meer hoe je video kan inzetten in jouw marketingstrategie en op welke KPIs video een impact kan hebben.

De mooiste videoproducties vind je bij

Rocket Videos

Video stijlen

Je kan video’s in veel verschillende stijlen ontwikkelen. De voornaamste stijlen zijn animatie en film.

Als je een animatie video wilt laten maken dan denk je in de eerste plaats aan 2D en 3D animatie video’s. Een 2D animatie video heeft in tegenstelling tot 3D animatie geen diepgang, maar heeft als voordeel dat dit gemakkelijker, en dus goedkoper, te maken valt. Vandaar dat het grootste deel van geproduceerd animaties 2D animaties zijn. 2D animatie is heel geschikt om bepaalde processen, diensten of producten uit te leggen. 3D animatie daarentegen is vooral heel sterk in het uitleggen van producten en technologieën.

Film wordt vaak gebruikt om authenticiteit uit te stralen en om een persoonlijke connectie te maken met de kijker. Je kan namelijk de mensen achter een organisatie in beeld laten, of je kan werken met acteurs die emotie kunnen opwekken. Hoewel filmproducties vaak iets meer kosten, kan je ze ook sneller produceren. Een animatie video laten maken is vaak een tijdrovend proces. Een film kan je sneller opleveren en dus kan je ook sneller inspelen op de actualiteit of om bepaalde videonoden meteen in te vullen.

 

Type van video’s

We geven je hier een beeld van de meest voorkomende video’s die in de marketing worden ingezet. Goed om te weten is dat al deze type van video’s zowel in film of in animatie gemaakt kunnen worden. Vel hangt af van het doel en de voorkeur van de organisatie voor welke stijl er uiteindelijk gekozen wordt.

 

Commercials: dit zijn video’s die dienen om een bepaald product of dienst te promoten. Ze worden ingezet op social media en dienen kort en krachtig te zijn. Productiekwaliteit is van groot belang omdat deze video’s zich in het begin van de customer journey bevinden en dus een goede eerste indruk dienen na te laten. Onderzoek toont namelijk aan dat er 7 goede indrukken nodig zijn om een eerste slechte indruk te doen vergeten.

 

Product video’s: product video’s focussen zich op een specifiek product en hebben vaak een technische insteek waarbij bepaalde eigenschappen van het product uitgelicht worden. Je kan een product video in een studio filmen of bij jou op locatie.

 

Explainer video’s: een explainer video wordt vaak wel eens een uitlegvideo genoemd. Je legt er jouw bedrijf of dienst mee uit. Vaak worden explainer video’s op websites en specifieke landing pagina’s ingezet. Een typische explainer video is gemaakt in 2D animatie en duurt 60 seconden. Je hebt ze ongetwijfeld al zien passeren!

 

Bedrijfsfilms: Ten slotte worden er ook heel wat bedrijfsfilms gemaakt. Bij een bedrijfsfilm ligt de focus voornamelijk op het bedrijf en heeft de video niet per se een commerciële insteek. Bedrijfsfilms zijn het medium bij uitstek om jouw klanten een kijkje achter de schermen te gunnen. Door je transparant en persoonlijk op te stellen creëer je vertrouwen bij jouw potentiële klanten.

 

Waar je video kunt inzetten in jouw marketingactiviteiten

 

Website

Je kan video op verschillende manieren inzetten in jouw videomarketing. Als je nieuw bent op het vlak van videomarketing dan kan je er voor kiezen om eerst een bedrijfsfilm of een explainer video te laten maken. Deze video kan je dan gemakkelijk op jouw homepage of ‘About us’ pagina zetten. Dit is vaak ook een video die je voor andere doeleinden kan gebruiken; bijvoorbeeld op een beurs of tijdens sales meetings.

 

Landing pagina’s

Een video voor een specifieke landingspagina kan een goed idee zijn om de kijker snel jouw value proposition te tonen. Je maakt het de website bezoeker gemakkelijk om snel veel informatie te absorberen. En het geeft ook een professionele indruk van jouw website en merk, iets wat een doorslaggevende rol speelt om de bezoeker uiteindelijk naar een klant te converteren.

 

Sales meetings

Er is tijdens een prospectie niets beter dan het ijs te breken aan de hand van een video. Je hebt de aandacht van de kijker al, anders zou je er niet mee aan tafel zitten. Dit staat je toe om een langere video te tonen dan een video die enkel online wordt gepubliceerd. Je kan dus meer informatie kwijt in deze video wat voor uniformiteit in jouw sales team zorgt en een professionele indruk nalaat. Na de meeting kan je de video ook nog even opsturen naar jouw contactpersoon die hij dan op zijn beurt met collega’s en zijn baas kan delen. Zo versterk je de impact van jouw sales meeting!

 

Social media

Video is bij uitstek het medium op social media geworden. Waar vroeger nog weinig video op Facebook te zien was, zijn er nu platformen zoals Snapchat en TikTok die enkel en alleen op video toegespits zijn. Video heeft een groter bereik dan foto’s of tekst en leidt tot meer interactie. Als merk is dit dus een heel dankbare manier om meer online tractie te krijgen. Social media video’s zijn vaak korter dan andere video content, omdat de aandachtspanne van een online media gebruiken nog maar enkele seconden lang is. Gebruik dit dus zeker als uitgangspunt voor al jouw online video content!

 

Conferenties

Wil je er boven de masse uitkomen op een drukke conferentie? Laat dan zeker een video maken voor jouw beursstand. Bewegende beelden trekken nu eenmaal de aandacht van voorbijgangers en zijn vaak het startpunt van een conversatie. Het is belangrijk om te weten dat deze video’s vaak zonder geluid afgespeeld worden. Dus zorg er voor dat de beelden voor zich spreken!

 

Impact van video op jouw KPIs

Tenslotte willen we het ook nog hebben over de Key Performance Indicators waar video een impact op kan hebben. En waar jij dus naar kan kijken om de impact van jouw video’s te meten.

Bounce rate: dit is het percentage van websitebezoekers die binnen enkele seconden na het landen op jouw website weer wegklikt. Vaak zijn dit mensen die niet meteen zien waar ze zijn terechtgekomen en niet de tijd willen nemen om dit verder uit te zoeken. Uit onderzoek blijkt dat een video integreren op een webpagina de bounce rate drastisch verlaagd. Waarom? Je geeft de bezoeker de kans om binnen 1 minuut te leren wat hij hier kan bereiken. En dan is ie al meer geneigd om verder te kijken op andere webpagina’s op jouw website.

Conversie rate

Ben je bezig met een email campagne? Of doe je aan actieve acquisitie op LinkedIn? Dan heeft video vaak een grote impact op de conversie ratio’s van jouw sales funnel. Vooral persoonlijke video’s doen het heel goed. Een persoonlijke video schept meer vertrouwen en geeft een gezicht aan jouw organisatie. Ook zorgt dit voor een professionele eerste indruk, iets wat van onschatbare waarde is.

Engagement rate:

Er is tot wel 12 keer meer interactie op een online post die video bevat ten opzichte van een post met enkel tekst! Meer likes, shares en comments. Ideaal om dit interactie te hebben met jouw klanten!

Bereik:

Als je meer mensen hebts die comments geven, sharen en liken, dan zorgt dat ook voor een groter bereik. Wij spreken uit ervaring. Voor onze klant Radio Holland maakten we een vlog die op LinkedIn gedeeld werd en deze had tot wel 130% meer bereik dan content die ze intern produceerden. Fantastisch!

 

Conclusie

Ben je dus op zoek naar een videobedrijf die jou kan helpen met jouw videomarketing plannen? Contacteer ons vandaag nog via het contactformulier of stuur ons een mailtje naar hallo@rocketvideos.nl. We spreken elkaar snel!

Contacteer ons vandaag

Nadat je het formulier heeft verzonden, nemen wij binnen 24 uur contact met je op. 

Door het verzenden van dit formulier geeft u toestemming aan Rocket Videos B.V. om uw gegevens te verwerken en contact met u op te nemen om aan uw verzoek te voldoen. Bekijk voor meer informatie onze terms.