Tips voor het schrijven van een script

Het verschil tussen een goede en geweldige video ligt bij de basis: het script. Een video script is een handleiding of planningsdocument voor het maken van bijvoorbeeld een animatie video. Het is de eerste stap in het creatieve proces dat geleidelijk een idee of concept tot leven zal brengen in bewegend beeld. 

Een script vertelt je wat je wanneer zult zien, zult horen, hoe dit gebeurt en wat er eventueel op de achtergrond afspeelt. Een script zou je ook kunnen vertellen welke gevoelens of reacties worden verwacht in bepaalde scenarios. Hoe preciezer, hoe beter. Het belang van een goed script is zo groot dat je er eigenlijk een aanzienlijk deel van je hele productietijd zou moeten besteden. 

Bij het maken van een bedrijfsfilm gelden andere regels in een script dan voor een animatievideo. Bij het maken van een bedrijfsfilm ga je meestal van een concept, naar een script en uiteindelijk een shotlist.

Een script voor een animatievideo heeft een aantal belangrijke uitgangspunten:

 

1. Wat ga je horen?

Dit is vaak een voice-over. Wat betekent voice-over eigenlijk? Het is een stem  die buiten het beeld commentaar geeft. Deze stem kan een van de personages in beeld zijn, maar dat is niet altijd het geval, voor niet bij explainer video’s.

 

2. Wat ga je zien?

Voordat je aan de slag kunt met het maken van illustraties, die later met een programma tot leven kunnen worden gebracht, is het belangrijk om duidelijk te krijgen wat je nu precies wilt uitbeelden. Hiervoor maak je visual directions. Je schrijft hier stapsgewijs uit wat de kijker in elke scène zal gaan zien. Een goede richtlijn voor de lengte van 1 scène is ongeveer 2 seconden.

 

3. Wat speelt er zich af op de achtergrond?

Naast de voice-over en visuals bestaat er nog een derde laag die zich tegelijkertijd kan voordoen in een video. Zo kan er muziek worden toegevoegd, mits het volume de voice-over niet overschrijdt. Sound effects kunnen bij punchlines of belangrijke aandachtspunten worden toegevoegd. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het geluid bij het versturen of ontvangen van een e-mail.

 

4. Welke achtergrondinformatie of referenties zijn nodig?

Als meerdere mensen de koppen bij elkaar steken voor het maken van een explanimation heb je altijd kans op ruis. De persoon met de meeste kennis zal het beste uit de voeten komen met het schrijven van een script. Echter is dit waarschijnlijk niet dezelfde persoon die de personages en scenario’s zal ontwerpen met Illustrator. Daarom is het belangrijk om in een script zoveel mogelijk informatie te delen. Kun je dat ene soundeffect omschrijven of kun je beter refereren naar een voorbeeld? 

 

Hoe preciezer hoe beter zeiden we aan het begin. Maar let op! Er is natuurlijk nog meer om rekening mee te houden. Dus voordat je een 10-pagina document neerlegt en je partner aan het illustreren zet, neem ook even een kijkje naar deze tips: 

 

  • Structuur

Begin bij het aanleggen van een structuur: een intro, argumenten en een conclusie. Je kunt dan ook steeds refereren naar je doelstelling en je doelgroep. Is deze intro aantrekkelijk genoeg voor mijn doelgroep? Bereik ik met mijn call-to-action mijn doel? 

  • Houd het kort en bondig

De aandachtsspanne van Gen X is maar een karige 8 seconden. Hoe korter een video hoe beter. Te snel praten brengt ook echt niet je boodschap over (voor het geval je dit een mooie oplossing vond…). Voor een animatievideo van 60 seconden houden we meestal 140 woorden aan in voice-over tekst.

  • Voeg humor toe (als het kan)

We maken immers een video waarin “poppetjes” in 2D zijn getekend. Hoewel met abstracte beelden ook mooie serieuze animatievideo’s kunnen worden gemaakt, zoals deze video van Geheim van de Smith, is het soms een gemiste kans om geen gebruik te maken van een beetje humor in je video

  • Match realistische visuals met voice-over

Pixar heeft een aantal fantastische scènes waarin prachtig snel wordt bewogen en ons vizier wordt gevuld met tal van personages, kleuren, dieren en elementen die allemaal tegelijkertijd dansen en springen. Wie wil er nu niet een animatie-video van Pixar niveau voor zijn of haar bedrijf? Hoewel dit niet onmogelijk is, is het wel goed om te weten dat animeren tijdsintensief werk is. Dit betekent dat meerdere handelingen in 1 scène of 1 zin uit de voice-over vraagt om een snellere animatie, wat meer tijd en werk zal kosten. Vraag jezelf dus af: wat zullen mijn ogen daadwerkelijk volgen in de 2 seconden dat de scène duurt? 

Je weet nu ongeveer hoe je kunt starten met het schrijven van een script. Neem zeker even een kijkje naar het video script voorbeeld hieronder. Kun je hier nog niet zelf mee aan de slag of twijfel je of jouw script wel de beste basis biedt voor je animatievideo? Dan kun je altijd terecht bij een professionele script writer. Daar heeft Rocket Videos er natuurlijk genoeg van.