Geschiedenis van de explanimation video

De tijd van lange teksten lezen is voorbij en de focus ligt nu vooral bij het versnellen van de informatieverwerking. Met dit in gedachten heeft de “explanimation” veel terrein gewonnen in de marketing-communicatiewereld. Wat is een explanimation en hoe is deze zo in ons marketingportfolio terecht gekomen?

Een explanimation – de vertaling suggereert het al – is een animatie video waarin op effectieve wijze een concept, product, service, bedrijf of iets anders kan worden uitgelegd. Het is de creatieve combinatie van van audio-visuele aspecten wat een explanimation zo waardevol maakt. Door gebruik te maken van zowel tekst en illustraties als voice-over en sound effects krijgt een boodschap veel meer kansen om in te haken op onze cognitie en effectief te worden overgebracht.

Het fenomeen explanimation – ook wel explainer video of uitleganimatie genoemd, waar we in dit artikel meer over vertellen –  komt uit Silicon Valley, waar startups al sinds jaren te maken hebben met de uitdaging voor het uitleggen van nieuwe of complexe concepten aan de wereld. Zij zagen al vroeg dat illustraties in tegenstelling tot foto’s vaak een betere oplossing bieden. In de VS worden animatievideo’s dan ook al jaren gebruikt door grote bedrijven.

We nemen een kleine duik in de geschiedenis voor een impressie van de evolutie die de explanimation heeft ondergaan!

Eén van de eerste bedrijven die commerciële kansen zag voor explanimation video’s was Groupon. De allereerst explanimation gaf snel-afgeleide consumenten een manier om kennis te maken met hun unieke concept in minder dan 2 minuten. Hoewel dit vandaag de dag wellicht iets te lang zal zijn voor een promotionele video, was het voor 2011 een onwijs compacte boodschap. Neem hier een kijkje naar de video (als je het twee minuten volhoudt!)

Hoewel Groupon inmiddels gigantisch is gegroeid en veel meer video-formats inzet, blijft de explanimation nog steeds onderdeel van hun marketing-communicatie strategie. In het artikel over alle voor- en nadelen van animatie vs. film, kun je meer te weten komen over de afwegingen die je als bedrijf moet maken voor het komen tot de juiste keuze. Een van de successfactors van Groupon’s explanimation zal het multinationale aspect van animatie kunnen zijn geweest. Ooit begonnen in Chicago, nu overal ter wereld met een lepel in de pap.

Denk je er over na om een explanimation te laten maken? Neem dan zeker contact met ons op! Wij het zijn het #1 animatiebureau van Nederland!