2D video of 3D video, hoe maak je de juiste keuze?

Introductie

Je bent zover. Je wil een animatie video laten maken om jouw product of dienst te promoten. Je weet al waar je de video wil inzetten en wie je doelgroep is. Ook de keuze voor animatie lijkt vanzelfsprekend. Nu kom je voor een moeilijke keuze te staan. Wil je een 2D video maken of een 3D video? Beiden hebben zo hun voor-en nadelen en veel hangt af van het doel van de video, je product of dienst en je budget. Laten we erin duiken!

 

3D video

Een 3D animatie video is een video waar alle objecten in de video in 3 dimensies worden gemodelleerd. Dat wil zeggen dat alle objecten die je ziet in 360graden zijn getekend. Dit heeft als voordeel dat je de camera in elke richting kan draaien en dat ook je objecten vanuit elke hoek gefilmd kunnen worden. Dit zorgt ervoor dat je objecten kan ronddraaien en een gevoel van dieptegang kan creëren. 3D getekende objecten zijn vaak ook heel accuraat komen soms 100% overeen met het eigenlijke product. Wil je dus een product zo realistisch mogelijk in beeld brengen? Dan is een 3D video dus ideaal. Je kan ook in-en uitzoomen zonder dat je snel kwaliteitsverlies ervaart.

 

2D video

Een 2D animatie video is een video waarbij je alle objecten vanuit 1 perspectief tekent, zoals je bijvoorbeeld ziet in de South Park of The Simpsons. In een 2D animatie laat je de beelden frame voor frame zien, waardoor je de illusie van beweging creëert.  Als je een object vanuit een andere hoek wil laten zien, dan moet je dit object opnieuw tekenen. Je kan bijgevolg niet met de camera ronddraaien of een object laten ronddraaien in een vloeiende beweging. Je kan een 2D object in detail tekenen, of je kan ervoor kiezen om een vereenvoudigde versie te tekenen.

Animatie voorbeelden

2D video

3D video

Enkele tips bij het bepalen van je keuze tussen een 2D video en een 3D video

 

Dienst of product

Een eerste factor die de keuze tussen een 2D en 3D animatie video bepaald is of je een dienst of een product in beeld wilt brengen. Diensten en businessmodellen worden bijna altijd in 2D getoond. Je kan zo namelijk met grafieken, symbolen of gedetailleerde scenes werken om een bepaalde dienst uit te leggen. Vaak leent 2D zich hier beter voor dan 3D. Wil je een product in beeld brengen? Dan kan je zowel voor 2D of 3D gaan. De keuze tussen beiden wordt meestal bepaald door het doel van de video. Wil je het product realistisch in beeld brengen en de functionaliteiten beschrijven? Dan kan je beter een 3D animatie video laten maken. Wil je eerder de voordelen van je product beschrijven? Dan kan je ook gaan voor een 2D animatie video.

 

Aantal objecten

Wil je een hele scene schetsen met talloze objecten? Dan kies je best voor 2D animatie. Je kan in 2D namelijk veel sneller tekenen dan in 3D. Alle objecten in een 3D video worden namelijk eerst gemodelleerd en laat dat nou juist het meest intensieve gedeelte zijn van het productieproces. Wil je daarentegen 1 product in beeld brengen en dit in een zo hoog mogelijke kwaliteit? Dan is een 3D video de ideale manier om je doel te bereiken.

 

Budget

Een laatste belangrijke factor bij het bepalen van je videoformaat is je budget. 3D video’s zijn doorgaans duurder dan 2D video’s. Een goede 2D animatie video kan je bij ons al voor 2.950 EUR laten maken. Een 3D animatie video productie start meestal aan 4.500 EUR en kan gaan tot wel 10.000 EUR. Hoe langer je video is, hoe duurder ook een 3D animatie wordt. Soms heb je voldoende aan een 2D video om je doelen te bereiken en is een 3D animatie ‘overkill’. We schreven een volledig artikel over wat een animatie kost. Check it out!

Bovemij animatie tekening. Animatie video laten maken

Veelgestelde vragen

Jazeker! Je bezit alle rechten op de video’s die wij voor je produceren. Je kan kiezen waar je ze inzet, en hoelang je ze wilt gebruiken. Ook kan je onze video’s zelf bewerken, opknippen of verwerken in andere video’s. Wij zijn op dat vlak een heel flexibele partij en willen dat onze klanten het maximale uit hun investering kunnen halen.

Wij zijn een van de weinige animatiebureaus die de bronbestanden op het einde van het productieproces gratis meegeven. Op deze manier kan je de tekeningen van je 2D video ook verwerken in brochures, op de website of in posters. Zo kan je verder bouwen op de branding van je animatie video. Je kan de modellen van je 3D animatie ook opvragen, maar hier dienen we op voorhand afspraken rond te maken.

Zeker! Technische tekeningen, of CAT tekeningen, helpen onze illustrators om een product in detail na te tekenen. We kunnen ook aan de slag zonder dat we technische tekeningen ter beschikking hebben. We gebruiken dan foto’s of video’s om dit in detail na te tekenen.

Een 2D animatie video maken duurt doorgaans 6-8 weken. We doorlopen samen verschillende fases; de script fase, stijlbepalen, zwart-wit storyboard fase, ingekleurde storyboard fase en animatiefase. Tijdens al deze fases krijgt de klant de kans om feedback te geven. Daardoor leveren we gemiddeld een video op tussen de 6 tot 10 weken. Een 3D animatie video maken heeft een gelijkaardige doorlooptijd. De lengte van het productieproces hangt hier vooral af van het aantal objecten en de complexiteit ervan.

We doen het niet vaak, maar het kan zeker! Op deze manier maak je een hele unieke video. Zo kan je bepaalde producten in 3D tekenen en de rest van de video aanvullen met 2D animaties zoals symbolen en tekst. Zo kan je op een slimme manier meer uit je budget halen. We deden dit bijvoorbeeld voor Runnersworld. Je kan de video hier bekijken: https://vimeo.com/358741703

De mooiste videoproducties vind je bij

Rocket Videos

Contacteer ons vandaag

Nadat je het formulier heeft verzonden, nemen wij binnen 24 uur contact met je op. 

Door het verzenden van dit formulier geeft u toestemming aan Rocket Videos B.V. om uw gegevens te verwerken en contact met u op te nemen om aan uw verzoek te voldoen. Bekijk voor meer informatie onze terms.