Hoe kies je een videospecialist voor jouw videoproductie?

Introductie

Een goede videospecialist kiezen kan vaak een hele uitdaging zijn. Er zijn in Nederland namelijk honderden videoproductiebedrijven die voor jou een videproductie kunnen realiseren. Daarnaast heb je weeral honderden marketingbureaus en duizenden freelancers die videoproductie diensten aanbieden. Hoe kies je dan een videospecialist die het beste bij je past? We maken in dit artikel een opsomming van enkele zaken waar je rekening mee kan houden bij het selecteren van de juiste videospecialist voor jouw onderneming.

 

Expertise videostijlen

Sommige videoproductiebedrijven zijn enkel gespecialiseerd in het maken van filmproducties. Andere bedrijven maken enkel animatie video’s. En nog anderen bieden beide opties aan.  Als ze beide opties aanbieden, vraag hen dan waar hun expertise voornamelijk ligt. Weet je al dat je een animatie wil laten maken? Selecteer dan geen filmhuis dat sporadisch ook een animatie project realiseert. Maar kies dan voor een animatiebureau of een videoproductiebedrijf dat reeds honderden animaties heeft mogen produceren.

 

Type van videospecialist

Zoals we in de introductie al bespraken zijn er heel wat verschillende partijen die een video voor je kunnen produceren. Doorgaans wil je gaan voor een videoproductiebedrijf om jouw videoproject te realiseren. Zij hebben een ruim team van videospecialisten ter beschikking die als geen ander weten hoe een pakkende video te creëren. Je kan ook kiezen om met een freelancer in zee te gaan. Deze is doorgaans goedkoper en geschikt voor kleinere producties. Je wordt dan meestal minder goed begeleid en moet vaak zelf het script of voice-over aanleveren, net zoals het organiseren van de filmdag. Tenslotte kan je ook beroep doen op een marketingbureau. Zij hebben veel ervaring met het opzetten van marketing campagnes en het versterken van je merk. Ze hebben echter vaak minder inhouse ervaring met videoproducties en besteden dit meestal uit. Zo ben je meer geld kwijt aan je videoproductie en heb je minder controle over het hele proces.

 

Klanten

Kijk op de website van je videospecialist welke klanten ze bedienen. Zitten ze vooral in de fashion industrie en werk je voor een biotech bedrijf? Dan is dat meestal niet de beste match. Ben je een zzp’er? Kijk dan of ze ook ervaring hebben met kleinere partijen. Hetzelfde geld als je voor een groot merk werkt. Heeft deze videopartij ervaring met het managen van videoprojecten die door bij klant intern door verschillende beslissingsnemers besproken moet worden?

 

Showcases

Hoe weet je of de kwaliteit van je video wel aan je wensen zal voldoen? Bekijk op de website van de videospecialist het portfolio. Zo kom je er al snel achter of deze partij video’s van hoge kwaliteit maakt of niet. Vraag hen ook wat elk van deze producties gekost heeft. Zo kom je de prijs-kwaliteitverhouding te weten. Wil een videopartij dit niet met je delen? Dan moet je je hier alvast zorgen over maken. Een betrouwbare videopartij is ook een transparante partner. Zo kom je niet voor onverwachte kosten te staan.

 

Locatie

Waar is je bedrijf gelegen? En zoek je enkel naar een lokale partij? Dat is in de huidige digitale tijden echter niet meer relevant. Als je je geografisch beperkt in je zoektocht naar een geschikt videobedrijf, dan kan je ook niet de beste partij vinden. De meeste bureau’s werken namelijk toch digitaal. Dat wil zeggen dat je alles van briefing, tot post-productie online kan regelen. En vind je persoonlijk contact toch belangrijk, dan is het voor een partij uit Amsterdam maar een kleine moeite om even tot in Eindhoven te komen!

 

Prijs

Het is belangrijk om een duidelijk beeld te krijgen van de exacte kostprijs voor je videoproject. Werkt een videobedrijf enkel met een dagtarief en niet met een vooraf bepaalde totaalprijs voor je project? Dan moet je je bewust zijn van de risico’s. De kans bestaat dat je over het budget gaat. Sterker nog, de videospecialist heeft geen enkel incentief om binnen de budgetverwachtingen te blijven. Je kiest dan beter voor een videobedrijf dat met een standaardprijs werkt of die een op maat gemaakte offerte voor je uitwerkt. Zo voorkom je ontgoochelingen gedurende het productieproces.

 

Werkwijze

Kom te weten hoe het videobedrijf te werk gaat tijdens het productieproces. Werken ze met een afgelijnd proces of steken ze snel een video in elkaar? Moet je zelf het script aanleveren of nemen ze alles uit handen? Je wil namelijk dat je videopartner het hele productieproces verzorgt. Zij zijn de video experten en zouden dus als geen ander moeten weten wat er nodig is om voor jou een goede video te maken. Daarnaast wil je ook ten alle tijden controle kunnen houden over het productieproces. Je wil vermijden dat je eindigt met een video waar je helemaal niet blij mee bent. Daarom is het belangrijk dat er een duidelijk productieproces is en dat het videobedrijf in elke fase jouw goedkeuring nodig heeft om verder te kunnen gaan.

 

Flexibiliteit

Tenslotte mag je ook het belang van flexibiliteit van je videopartner niet onderschatten. Vele klanten hebben namelijk weinig tot geen ervaring met het maken van een video. Je wil dus dat je videopartij enige flexibiliteit toont als het aankomt op aanpassingen. Soms weet je namelijk niet op voorhand hoe iets er komt uit te zien en weet je pas nadien dat je nog een kleine aanpassing wenst. Het is dan jammer als je hier meteen voor moet bijbetalen. Het is ook belangrijk dat je videospecialist geduldig is op het vlak van feedback verwachten. Soms heb je een drukke week en kom je er gewoon niet toe om feedback te geven op een script of storyboard. Of wacht je nog op feedback van een collega.  Een echt goede videospecialist geeft je de ruimte om op jouw tempo aan je videoproject te werken.

 

Conclusie

Nu dat je weet waar je op moet letten kan je meteen de proef op de som nemen. Rocket Videos is een videoproductiebedrijf in Nederland en we maken filmproducties en animaties voor meer dan 200 klanten. Contacteer ons dus vandaag en wij beantwoorden al je vragen!

De mooiste videoproducties vind je bij

Rocket Videos

Contacteer ons vandaag

Nadat je het formulier heeft verzonden, nemen wij binnen 24 uur contact met je op. 

Door het verzenden van dit formulier geeft u toestemming aan Rocket Videos B.V. om uw gegevens te verwerken en contact met u op te nemen om aan uw verzoek te voldoen. Bekijk voor meer informatie onze terms.