Hoe maak je een effectieve videoboodschap voor jouw organisatie?

Elke organisatie heeft er belang bij om op een effectieve manier te communiceren. Of het nu gaat om klanten, werknemers of andere stakeholders, je moet met elk van hen op een transparante manier communiceren over bedrijfsstrategieën, HR-beleid of andere belangrijke zaken in je organisatie. Een videoboodschap laten maken helpt om deze communicatiedoelen te bereiken. We leggen je in dit artikel uit hoe je een effectieve videoboodschap kan maken en welke vormen van videoboodschappen er zo al bestaan

Waarom communiceren met video?

Je kan je afvragen, waarom zou ik met video communiceren en niet met tekst? Beiden gaan vaak hand in hand en een videoboodschap kan je tekstuele communicatie ondersteunen. Video kan ook een tool zijn om de aandacht van je doelpubliek te vatten en hen nadien naar een langere tekstuele boodschap te leiden. Video zorgt ook voor een persoonlijkere aanpak, iets wat werknemers en klanten op prijs stellen. Video wordt nog altijd aanzien als de beste manier om informatie over te dragen. Zo onthouden mensen 95% van een boodschap als die met video wordt overgedragen, ten opzichte van 10% met tekst.

Hoe communiceer ik effectief met een videoboodschap?

Het volstaat niet om gewoon een video te maken. Je moet er ook voor zorgen dat mensen deze video willen zien en dat de boodschap overkomt. Anders heb je veel tijd gestoken in het maken van een video zonder dat het je iets oplevert. We geven je hieronder enkele tips om een effectieve videoboodschap te maken.

Bepaal je doelgroep: Je start eerst met na te denken voor wie je deze video maakt en wat hen drijft. Je wilt een video maken die aansluit bij je doelgroep en waar die zich in kan herkennen.

Bepaal het doel: Je wilt 1 duidelijk doel vooropstellen voor je videoboodschap. Het is belangrijk om dit doel ten alle tijden voor ogen te houden omdat je anders het risico loopt dat je video onoverzichtelijk wordt, te veel informatie bevat en de kijker uiteindelijk afhaakt.

Kies je format: Denk na wat voor type video je wilt maken. Ga je voor een interview-video? En wie laat je dan aan het woord? Kan je je CEO warm maken om zich te laten interviewen? O zijn er andere interessante en relevante collega’s die je kan aanspreken. Je kan ook kiezen om een animatie laten maken om je videoboodschap helder uit te leggen. Dit heeft als voordeel dat je abstracte zaken concreet kan maken.

Bepaal de lengte van je video: Eenmaal je weet voor wie je video maakt, waar je de video laat zien en wat de boodschap is, dan kan je ook de lengte van de video bepalen. Sommige videoboodschappen kunnen namelijk langer zijn dan andere. Een kerstboodschap van je CEO wil je niet te lang maken, een beleidsvideo met cruciale informatie voor je collega’s mag wel de diepte in aan.

Werk met een script of duidelijke interview vragen: Ga nooit zomaar onvoorbereid aan de slag met het laten maken van een videoboodschap. Je werkt het best aan de hand van een script. Op deze manier kan je er op voorhand voor zorgen dat je geen belangrijke informatie vergeet en kan je ook de lengte van je video inschatten.

De mooiste videoproducties vind je bij

Rocket Videos

Type van videoboodschappen

Interview video

Je kan een videoboodschap laten maken aan de hand van een interview. Dat heeft als voordeel dat je op een persoonlijke manier je doelpubliek kan aanspreken. Je kan ook meer nuance brengen in je verhaal om dat een interview vaak de ruimte hiervoor laat. Tenslotte kan een interview-stijl ook meer gewicht geven aan je boodschap, door bijvoorbeeld je CEO of een andere manager aan het woord te laten.

Animatie video

Een 2D animatie video is heel geschikt om abstracte zaken concreet te maken. Je kan een complexe boodschap ondersteunen aan de hand van gesimplificeerde animaties die er voor zorgen dat de informatieoverdracht vlotter verloopt. Denk bijvoorbeeld aan HR-video’s, onboarding video’s, instructievideo’s of uitlegvideo’s. Allemaal zijn ze heel geschikt om in animatie te laten maken.

Testimonial video

Heb je een bepaald product of dienst die je onder de aandacht wil brengen? Dan is niets zo overtuigend dan een tevreden klant aan het woord te laten. Je kan hen laten vertellen hoe je product een impact heeft gehad om hun leven en waarom ze specifiek voor jouw bedrijf gekozen hebben.

 

Interne videoboodschap versus externe videoboodschap

Er is een groot verschil tussen een interne videoboodschap en een externe videoboodschap. Een interne videoboodschap wordt getoond aan een publiek dat jouw bedrijf reeds kent en waarvoor je een relevante video hebt gemaakt. Je dient hier namelijk veel minder de aandacht te trekken omdat deze video op een intern platform wordt gepost, of via een email wordt verstuurd. Een externe videoboodschap daarentegen wordt meestal via social media getoond of andere onlinekanalen. Vaak is het dan cruciaal om de aandacht van de kijker in de eerste 2 seconden van de video te vatten. Een video voor intern gebruik zit niet met deze beperking. Daarnaast is de aandachtspanne voor een interne videoboodschap doorgaan ook langer, omdat de video voor 100% van je doelgroep relevant is. Je kan ook veel meer in detail treden bij een interne videoboodschap. Een externe videoboodschap heeft dan meestal het doel om de kijker naar een andere plaats te leiden op het einde van de video en hen zo mee te nemen in de customer journey.

 

Video ter ondersteuning van een tekstuele boodschap

Je kan ook overwegen om een video te laten maken die een ondersteunende rol speelt. Je kan een blogpost schrijven met alle details die belangrijk zijn voor de lezer. Nadien produceer je een video met een beknopte samenvatting van de tekst. Of met een uitleg waarom je deze blogpost zou moeten lezen. Op deze manier bedien je zowel mensen die behoefte hebben aan tekst alsook mensen die vooral gewoon zijn om veel videocontent te absorberen. Je kan video ook gebruiken om mensen te verleiden een blogpost te lezen, door deze video te posten op social media of te verwerken in een emailcampagne.

Contacteer ons vandaag

Nadat je het formulier heeft verzonden, nemen wij binnen 24 uur contact met je op. 

Door het verzenden van dit formulier geeft u toestemming aan Rocket Videos B.V. om uw gegevens te verwerken en contact met u op te nemen om aan uw verzoek te voldoen. Bekijk voor meer informatie onze terms.