Hoe kies je een goede videoproducent?

Introductie

Het vaak moeilijk om het bos tussen de bomen te zien. Je wil graag aan de slag met het maken van een video voor je bedrijf of organisatie, maar je hebt geen idee waar je op moet letten bij het selecteren van een goede videoproducent. Kies je voor een lokale partij? Ga je in zee met een freelancer? Of kies je voor een professioneel videobedrijf? Wij vertellen je in dit artikel waar je op moet letten bij het bepalen van een geschikte videoproducent.

 

Wat is een videoproducent?

Een videoproducent is iemand die de leiding heeft over een videoproductie. Hij of zij zorgt er voor dat alles in goede banen verloopt. Een videoproducer heeft niet de leiding over de creatieve insteek of de leiding op de filmdag. Hij zorgt er wel voor dat alles goed geregeld is en dat de videoproductie in de richting evolueert die hij initieel voor ogen had. Een kleiner videobedrijf heeft vaak geen videoproducent, maar die rol zal dan door de project manager of de eigenaar over genomen worden. Dat is prima, want voor veel videoproducties heb je eigenlijk geen videoproducent nodig.

 

Kies je voor een lokale videoproducent of niet?

Sommige bedrijven zijn specifiek op zoek naar een lokale videoproducent om een videoproductie mee te maken. Dat heeft enkele voordelen. Zo is het heel praktisch als je fysieke meetings organiseert en kent een lokale partij ook de omgeving heel goed. Een lokale partij is vaak ook wat goedkoper dan eentje uit een grote stad omdat de lonen en huur ook lager zijn. Echter, zeker sinds de corona crisis, speelt het lokale karakter een veel minder belangrijke rol. Videoproducties gebeuren nu meestal volledig online. Dat wil zeggen dat brainstorm en briefing sessies online plaatsvinden, net als het geven van feedback door de klant tijdens het productieproces. Je kan dus prima een videoproductie laten maken door een partij uit Groningen, als je zelf in Nijmegen gevestigd bent. Dat heeft als voordeel dat je je niet geografisch hoeft te beperken bij de selectie van de ideale videoproducent. Zo kan je gaan voor een videopartij die echt bij je aansluit. We sommen hieronder de belangrijkste zaken op waar je op moet letten bij de selecteren van een videoproducent.

 

Portfolio

Als je je online aan oriënteren bent en je de website van verschillende videobedrijven opent, zorg dan zeker dat je enkele van de videoproducties bekijkt. Ga ook op zoek naar een videoproductie in je sector of naar een video die hetzelfde doel heeft. Vraag de videoproducent ook naar voorbeelden die goed bij je aansluiten. Daarnaast kan je ook kijken naar wat voor bedrijven ze als klanten hebben. Zitten ze vooral in de fashion wereld? En jouw bedrijf werkt in de chemiesector? Dan is deze videopartij misschien toch niet de beste match.

 

Communicatie

Communicatie is cruciaal als je met een videoproducent gaat samenwerken. Je merkt al heel snel hoe goed, of slecht, een videopartij is in het communiceren met hun klanten. Als je naar hen uitreikt, en het duurt langer dan 24u eer je een reactie ontvangt, dan mag je dat als een red flag ervaren. Als deze videopartij nu al zo traag reageert, dan mag je er vanuit gaan dat dat er niet beter op wordt tijdens het productieproces. Vraag hen ook of je een specifieke project manager toegewezen krijgt. En zo niet, wie dan de communicatie met de klant verzorgt. Tijdens een kennismakingsgesprek krijg je meestal ook een eerste indruk hoe flexibel een videopartij is. En of je op dezelfde golflengte zit op creatief vlak. Je mag gerust afgaan op dat eerste gevoel, je zit er meestal zelden naast.

 

Prijs

De meeste videopartijen zijn in staat om een prijsvoorstel voor je uit te werken. Als een videopartij enkel met een uur- of dagtarief afkomt, en je niet kan voorzien van een totale prijs, dan moet je hier mee opletten. Vaak zal de kostprijs dan veel hoger uitvallen dan je initieel had gehoopt. Ook heeft de videopartij dan ook niet het incentief om binnen het budget te blijven. Hoe meer uren ze in je project steken, hoe beter voor hun portemonnee. Daarnaast moet je ook zien dat je appel met appels vergelijkt. Sommige videopartijen maken nu eenmaal video’s van hogere kwaliteit. Dat moet je natuurlijk in rekening brengen als je verschillende prijsvoorstellen met elkaar vergelijkt. Sommige videobureau’s zetten ook heel wat kosten onder ‘optioneel’, waardoor je misschien een verkeerd beeld krijgt van de totale kost. Bespreek daarom altijd het prijsvoorstel met elk bureau nadat je het per email hebt ontvangen.

 

Type van videoproducent

Je kan een videoproductie door heel wat verschillende partijen laten maken. Om te beginnen heb je freelancers met wie je een video kan laten maken. Zij zijn doorgaans goedkoper dan een gevestigd bureau maar hebben ook enkele nadelen. Vaak is de planning en communicatie wat minder, omdat ze geen aparte project manager hebben. Als het creatief niet de goede kant op gaat, kan je ook bij niemand anders terecht om hier over te klagen. En freelancers ontbreken ook specifieke kennis die je in een groter team wel hebt. Denk bijvoorbeeld aan script writing of sound design. Daarnaast kan je in zee gaan met een videoproductiebedrijf. Dit zijn bedrijven die gespecialiseerd zijn in het maken van videoproducties. Ze hebben een team dat bestaat uit script writers, creative directors, producers, project managers, regisseurs en een hele film crew. Sommige van deze partijen hebben ook intern een animatie studio, wat heel handig is als je later een animatie video wil laten maken, of als je animaties in je huidige videoproductie wil verwerken. Tenslotte kan je ook in zee gaan met een marketing bureau. Als je grote campagnes wilt doen die niet enkel video’s omvatten, dan is een marketing bureau misschien wel de geschikte partij voor jou. Deze zijn doorgaans wat duurder dan videoproductiebedrijven omdat ze vaak hun videoproducties uitbesteden.

 

Rocket Videos

Heeft dit artikel je meer inzichten gegeven over met wat voor partij je in zee wil gaan? Overweeg dan ook zeker Rocket Videos voor je volgende videoproductie! Wij zijn een videoproductiebedrijf uit Amsterdam en bedienen meer dan 200 klanten in Nederland. We maken zowel filmproducties als animaties en zijn dus in staat om aan al jouw videowensen te voldoen. Contacteer ons vandaag en we gaan graag vrijblijvend met je in gesprek!

De mooiste videoproducties vind je bij

Rocket Videos

Contacteer ons vandaag

Nadat je het formulier heeft verzonden, nemen wij binnen 24 uur contact met je op. 

Door het verzenden van dit formulier geeft u toestemming aan Rocket Videos B.V. om uw gegevens te verwerken en contact met u op te nemen om aan uw verzoek te voldoen. Bekijk voor meer informatie onze terms.