Video maken: hoe begin je eraan?

Een video bewerken en maken hoeft niet moeilijk te zijn!

 

Hoe starten

Beginnen met video kan lastig lijken. En hoewel je misschien een videoproductiebedrijf nodig hebt om video-inhoud van hoge kwaliteit te produceren, vereist niet elke situatie een videomeesterwerk. Met het juiste plan, de juiste tools en creativiteit kun je zelf talloze video’s genereren die resoneren met je publiek. Hoe? Wij zullen je er bij elke stap doorheen praten! Met het juiste plan, de juiste tools en creativiteit kun je zelf talloze video’s genereren die resoneren met je publiek.

De mooiste bedrijfsvideo's vind je bij

Rocket Videos

Benieuwd naar onze prijzen?

Of vul het contactformulier in!

Van script naar video

Bij Rocket Videos gebruiken we een gestructureerd productieplan, om ervoor te zorgen dat we geen noodzakelijke stappen missen. Je kunt hetzelfde doen, maar aangezien je hier aan een interne productie werkt, kan je er ook voor kiezen enkele stappen over te slaan om het proces voor jouw video te versnellen.

Probeer wat tijd in je wekelijkse schema vrij te maken voor het maken van deze video. Zo kun je het tempo bijhouden en voldoende content creëren voor een gestage stroom. Zo voorkom je bovendien dat je te veel tijd aan je productie besteedt. Hou het efficiënt!

Als je het gevoel hebt dat je niet over alle noodzakelijke (creatieve) vaardigheden beschikt, wees dan niet bang om taken te verdelen. Hoewel je waarschijnlijk prima zelf video-inhoud kan produceren, kan een beetje teamwerk jouw video naar een hoger niveau tillen.  

Actie plan

Definieer jouw doel

Bedenk voordat je begint wie je wilt bereiken en via welk platform. Het bepalen hiervan zal later een grote invloed hebben op jouw boodschap, videoformaat en lengte van de video.

Creatief concept

Door jouw shots en scènes in kaart te brengen, kan je jouw boodschap aanpassen en perfectioneren voordat je daadwerkelijk begint met filmen of monteren.

Produceer

Volg de productiestappen die verderop in deze handleiding worden beschreven. Er zijn veel betaalbare of gratis tools beschikbaar, maar daar komen we later op terug!

Publiceer en optimaliseer!

Wat heeft het voor zin om je video te maken als niemand ernaar kijkt? Verspreid je boodschap, en ga zo door!

De juiste tools

Of je nu video’s of een ander soort inhoud maakt, kwaliteit is onvermijdelijk de manier om te concurreren. Maar het hoeft je niet per se veel te kosten. Ondernemers en creatieve geesten vinden altijd een manier om het gebrek aan middelen met vindingrijkheid aan te vullen.

Dus als u vermoedt dat video’s jouw marketing naar een hoger niveau kunnen tillen, laat je dan niet tegenhouden door de waargenomen kosten en de hoeveelheid moeite. Je kunt gratis aan de slag met deze bronnen en van daaruit verder werken.

Er zijn tal van geweldige apps en tools voor videobewerking waarmee je snelle, verzorgde video’s kunt maken voor verschillende gelegenheden en in korte tijd. Aan de linkerkant van deze pagina hebben wij een aantal interessante opties voor je op een rij gezet. Een andere interessante optie om niet te vergeten is Vimeo, dat je gratis sjablonen biedt op basis van uw branche of bedrijf. Je kunt ook je eigen logo-animatie maken, een professionele voice-over toevoegen of je eigen muziek componeren om het nog leuker te maken!

Productieplan

Brainstorm

De beste manier om jouw creatieve sappen te laten stromen, is door met collega’s te gaan zitten en een voorbereide lijst met vragen door te nemen. Houd de groep klein, niet meer dan 3-4 personen, anders loop je kans op eindeloze discussies!

Script

Het script is de basis van elk goed
video. Daarom moet je uitgebreid de tijd nemen om met de perfecte woorden te komen.

Storyboard /shotlist

Als je eropuit gaat om je eigen opnames te maken, zorg er dan voor dat je weet welke beelden je nodig hebt door een opnamelijst te maken. Als je enige tekenvaardigheid hebt, kun je ook je eigen storyboard tekenen.

Footage

Tegenwoordig kun je een groot deel van het filmen zelf doen met je smartphone. Of u kunt talloze direct beschikbare stockbeelden kopen op Shutterstock, Pexels, Artgrid en tientallen andere websites.

Edit

Nog nooit was bewerken zo eenvoudig. Er zijn talloze bewerkingstools die goedkoop of zelfs tegen betaling zijn. Beweeg rond en puzzel met je beeldmateriaal, voeg wat muziek of voice-over toe, en klaar!

Onze suggesties

  • Quick van QuickPro

Quik is een videobewerkingsapp van GoPro waarmee je eenvoudig afbeeldingen en beeldmateriaal kunt importeren en herschikken, terwijl je tekst en muziek kunt toevoegen zoals je wilt. Hoewel het bedoeld is om herinneringen aan je laatste vakantie samen te brengen, is het ook een geweldige manier om eenvoudige productvideo’s te maken, vooral als je alleen maar productfoto’s hebt.

  • Lumen 5

Met Lumen 5 kun je artikelen omzetten in video’s. Dit is een geweldige manier om op een schaalbare manier video-inhoud te creëren.

  • Giphy

Met Giphy kun je je bestaande video’s omzetten in GIF’s of bestaande GIF’s bewerken/ondertitelen. Giphy is ook een geweldige plek om bioscoopgrafieken te vinden.

  • iMovie

Als je een Macbook hebt, heb je ook iMovie. Met deze gratis videobewerkingstool kun je je beeldmateriaal eenvoudig slepen en neerzetten in een mooie video.

  • Resolve

Hoewel je voor het bewerken altijd een eenvoudiger iMovie of Windows Movie Maker kunt gebruiken, is Da Vinci Resolve een gratis videobewerkingssoftware die wordt geleverd met professionele functies van PhotoShop-karakter, waarmee je kleuren kunt corrigeren, objecten kunt verwijderen, beeldmateriaal kunt samenvoegen en meer.

 

Beeld en geluid

Het maken van beeldmateriaal wordt vaak gezien als het moeilijkste technische onderdeel van het productieproces. Het hoeft echter niet zo te zijn. Allereerst heb je niet altijd luxe – lees: dure – apparatuur nodig om beeldmateriaal van hoge kwaliteit te maken. Tegenwoordig kun je zelfs je iPhone gebruiken om geweldige foto’s te maken. Je kunt ook overwegen om een GoPro of een van de vele camera’s in de prijsklasse €100-€200 aan te schaffen.

Een andere optie is om met stockbeeldmateriaal te werken. Je kunt gratis stockvideo’s downloaden op sites als Pexels, of u kunt een gratis proefaccount aanmaken op Shutterstock, Artgrid of Envato. Wanneer je met een aantal van de eerder genoemde videobewerkingstools werkt, krijgt je vaak de mogelijkheid om betaald of gratis stockbeeldmateriaal in jouw video te gebruiken.

Een goede geluidskwaliteit is belangrijk om uw video een professioneel tintje te geven. Om een betere geluidskwaliteit te verkrijgen, kunt u overwegen te investeren in een microfoon van € 30-€ 80 die u op uw camera kunt bevestigen. Je kunt er genoeg van vinden op Bol of Amazon.

Ten slotte kan de muziek die je kiest een cruciale rol spelen in de indruk van je video. Het kan uw boodschap versterken en een bepaalde sfeer creëren. Je kunt gratis muziek downloaden op Bensound, Mixkit of Free Stock Music. Het enige dat ze je vragen is om ze aan het einde van je video een vermelding te geven.

Een andere geweldige plek voor je gratis muzieknummers is de YouTube-audiobibliotheek. Als u ervoor kiest om soundtracks te kopen, kunt u dit doen op websites als Artlist, Audiojungle of Premiumbeat. Elke track is vaak beschikbaar in verschillende lengtes, om er zeker van te zijn dat ze in uw video passen. Als je je eigen productie echt naar een hoger niveau wilt tillen, kun je zelfs je eigen muziek componeren met AIVA.

 

Distributie

Je hebt je boodschap strategisch samengesteld en effectief videomarketingcontent gemaakt, maar wat nu? Het is tijd om je creaties met de wereld te delen. Maar als u uw video niet uitbrengt op de plek waar uw markt bestaat of als u het niet gemakkelijk genoeg voor ze maakt om ze te vinden, zullen ze de video niet zien.

Over het algemeen geldt: hoe meer plaatsen u uw video deelt, hoe beter. Het heeft echter geen zin om video te verspreiden op locaties die uw doelgroep nooit zou bezoeken. Wees selectief en strategisch en probeer altijd uw resultaten te meten. En als je eenmaal hebt uitgezocht wat werkt, houd je focus daarop.

 

Website
Het is een feit dat kopers bijna 70% van het koopproces zelf doorlopen voordat ze ooit met een verkoper sprak. Daarom is het belangrijker dan ooit om de juiste informatie op jouw website aan te bieden. Je moet bezoekers leiden, zelfs als ze denken dat ze zichzelf leiden. Door video’s op jouw website in te sluiten, kan je de positie van jouw site op de resultatenpagina’s van zoekmachines (SERP’s) verbeteren, alleen al dankzij de video-inhoud. Het verhoogt ook de hoeveelheid tijd die mensen op een pagina doorbrengen (ook wel verblijftijd genoemd), een belangrijke factor bij zoekmachineoptimalisatie (SEO).

Landingspagina’s
Als je welke campagne dan ook voert, heb je waarschijnlijk al landingspagina’s. En ongeacht of ze deel uitmaken van jouw eigen website of op een apart platform worden gehost, kan video-inhoud de prestaties ervan verbeteren. Volgens de landingspagina-experts van Unbounce kan het insluiten van video’s op jouw landingspagina’s niet alleen bezoekers aanspreken, maar ook de conversie met 80% verhogen.

E-mail
Video-e-mailmarketing is steeds populairder geworden als een effectieve manier om ontvangers te betrekken en klikken te genereren. Het gebruik van het woord ‘video’ in de onderwerpregel van een e-mail verhoogt volgens Syndacast de open ratio met 19%, de klikfrequentie met 65% en het aantal uitschrijvingen met 26%. En dat is nog maar de onderwerpregel. Het opnemen van een video in de hoofdtekst van een e-mail kan de klikfrequentie met 96% verhogen, blijkt uit een onderzoek van GetResponse. Volgens Eloqua hebben afzenders van geautomatiseerde e-mails het aantal opt-outs van abonnees met 75% verlaagd als ze video’s in hun e-mails opnamen.

Bloggen
Als u uw blog gebruikt voor het genereren van leads, kunnen potentiële klanten zelfs video’s verwachten. Maar liefst 96% van de kijkers zoekt naar video’s terwijl ze een aankoopbeslissing nemen, meldt Animoto; Bovendien is de kans groter dat mensen die video’s bekijken, een aankoop doen, aldus Internet Retailer.

Sociale videodistributie
Sociale netwerken zijn ongelooflijk populaire kanalen voor videodistributie. Hoewel YouTube waarschijnlijk het eerste is dat in je opkomt, moet je de kracht van andere videokanalen zoals Facebook, LinkedIn, Instagram en Twitter niet onderschatten. Vergeet niet om uw inhoud af te stemmen op elk sociaal netwerk. Het lijkt erop dat mensen op sociale media over het algemeen de voorkeur geven aan video’s die vermakelijk, grappig, informatief of leerzaam zijn. Ze hebben echter allemaal hun eigen eigenaardigheden en kijkers op elk platform bekijken uw inhoud om enigszins verschillende redenen.

 

YouTube vs. Vimeo

Zodra je video klaar is, heb je een platform nodig om deze op te publiceren. Je kunt ervoor kiezen om je video rechtstreeks naar je website of sociale media te uploaden. Je kunt er echter ook voor kiezen om al je video’s op één centrale plek te bewaren. Zowel YouTube als Vimeo zijn hiervoor geweldige platforms. Nu is de vraag; welke kies je?

Vimeo heeft verschillende voordelen ten opzichte van YouTube; het behoudt een hogere kwaliteit bij video-uploads en het is advertentievrij.

Aan de andere kant kun je met YouTube veel meer video-inhoud gratis uploaden in termen van GB (128 GB versus 5 GB) en heeft het een veel groter bereik in termen van kijkers. Dus als je besluit YouTube niet alleen te gebruiken als centraal platform van waaruit je je video’s verspreidt, maar ook als hub om je publiek te laten groeien, dan is YouTube – met zijn 2 MILJARD gebruikers – de voor de hand liggende keuze (vergeleken met 973.000 geregistreerde gebruikers). op Vimeo). Het is dus eigenlijk bereik versus kwaliteit.

 

Conclusie

Wil je graag zelf een video maken? Dan kan dat tegenwoordig met veel gemak! Er zijn zowel gratis als betalende tools waarbij je weinig tot geen voorkennis voor nodig hebt. Wil je toch een meer professionele bedrijfsfilm laten maken? Aarzel dan zeker niet om ons een mailtje te sturen op hallo@rocketvideos.nl ! 

Online collaboration tools:

wipster.io

filestage.io

Stock footage:

pexels.com

shutterstock.com

artgrid.io

 Edit tools:

iMovie

blender.org

lwks.com

invideo.io

vimeo.com

Music:

audiojungle.net

artlist.io

premiumbeat.com