Een steengoede video advert maken, hoe begin ik eraan?

Introductie

Je hebt een fantastisch product en je wilt deze nu op de markt brengen. Of je wil een bepaalde dienst meer onder de aandacht brengen. Dan kan je een videocampagne lanceren om jouw dienst of product bij een breed publiek te introduceren. Je wil er natuurlijk voor zorgen dat je een doeltreffende video advert kan maken. Zonde anders van al dat advertentiebudget dat je er tegenaan gooit. In dit artikel tonen we hoe je een goede video advert kan laten maken.

 

Doe je huiswerk

Vlieg er niet zomaar onbezonnen in, maar zorg dat je eerst je huiswerk goed doet. Stel jezelf enkele belangrijke vragen:

 • Wie is mijn doelgroep?
 • Wat is het doel van mijn advert?
 • Waar komt mijn advert te zien?

 

Al deze vragen zijn belangrijk om te beantwoorden. Vaak doe je dit in samenwerking met het videoproductiebedrijf die jouw advertentie gaat maken. Sommige klanten beginnen echter al met deze vragen te beantwoorden nog voor ze met een videobedrijf in zee gaan. Zo kan het heel behulpzaam zijn om tijdens het opstellen van de marketing- en communicatieplannen al rekening te houden met eventuele videoproducties. Zo kan je persona’s en marketing funnels als inspiratie nemen voor jouw videoproductie.

 

Wie is mijn doelgroep?

Het is belangrijk om te weten wie je aanspreekt in je video. Dit heeft namelijk een impact op de vormgeving van het concept. Is de gemiddelde koper een vrouw van 50-65 jaar? Zorg dan dat je publiek zich herkent in het hoofdpersonage en in de geschetste situatie. Heeft je marketingafdeling verschillende personas geschetst? Denk er dan over om verschillende versies van je advert te maken. Of probeer om een situatie te schetsen waar elke doelgroep zich in herkent.

Klant: DOM

Uitleg: We maakten voor DOM 4 leuke video adverts die telkens 1 doelgroep centraal zette. Op deze manier had DOM de mogelijkheid om video campagnes te segmenteren en hogere conversies te bereiken.

Wat is het doel van mijn advert?

Wat wil je met je advert bereiken? Is het een brand awareness video waar je vooral je merk wil versterken? Of maak je een advertentie die potentiële klanten wil overhalen een bepaalde actie te ondernemen? Het is belangrijk om je doel goed voor ogen te houden als je aan de slag gaat met het maken van een advert. Bij een branding video staat het merk centraal en wil je er vooral voor zorgen dat je herkenbaarheid creëert. Conversie is hier dan niet van toepassing. Wil je een remarketing video maken om je sales te verhogen? Zorg dan dat je o.a. een call-to-action hebt om zo hogere conversies te bekomen.

Klanten: bunq en Epson

Uitleg: Bovenstaande video van bunq is speciaal gemaakt om als remarkerting video in te zetten op bunq. Zo zie zie je dat die niet langer is dan 6 seconden en een specifieke boodschap heeft. De video van Epson is een branding video die op LinkedIn ingezet wordt en zet vooral het merk centraal.

Maak iets herkenbaars…

Als je een advert laat maken, dan is het belangrijk om in de huisstijl van je onderneming te blijven. Je wil namelijk dat klanten je snel herkennen. Denk bijvoorbeeld aan de grote gele M van Mcdonalds of het deuntje van Albert Heijn. Je kan met de volgende elementen rekening houden als je een advert laat produceren:

 • Voice-over stem: werk je met een vaste stem zoals Aldi? Vraag hem of haar dan ook zeker om je advert in te spreken.
 • Vast gezicht: is er een acteur die al je marketingmaterialen siert? Dan is dit de uitgelezen kans om hem in je advert te laten verschijnen.
 • Jingle: denk er over na om een jingle te laten maken die je in je video als achtergrondmuziekje kan afspelen. Deze jingle kan je nadien in andere video’s gebruiken en ook in radioreclames verwerken.
 • Logo gebruik: zorg dat je je logo in beeld laat, maar doe het vooral subtiel. Begin zeker niet met je logo te tonen in het begin van je video. Dan ben je de kijker al kwijt!

Klant: Bovemij

Uitleg: We maakten voor Bovemij 2 leuke video adverts. Het was belangrijk om een herkenbare look&feel te creëren. Daarom kozen we om met de vaste stem van Bovemij te werken en telkens een deuntje te laten componeren die dicht tegen elkaar aan leunden. En ja, ook de hoofdpersonages maken weer en opwachting!

…maar ook uniek

Zorg er ook voor dat je er bovenuit springt met je advert. Je wil vermijden dat je commercial eruitziet als 13 in een dozijn. Denk dus goed na over het concept en daag je videobedrijf uit om met een origineel concept te komen. Hier zijn enkele tips om je creativiteit de vrije hand te geven:

 • Gebruik mindmaps: verken tijdens een brainstorm sessie gerelateerde concepten en ideeën door een mindmap te gebruiken.
 • Divergent denken: kom met zoveel mogelijk verschillende (en soms tegenstrijdige) ideeën zonder je zorgen te maken over de implementatie of de kwaliteit er van.
 • Kijk naar andere commercials: soms kan een anderee commercial je inspiratie geven. Zonder het een op een te kopiëren kan je toch met een uniek concept komen dat in jouw branche nog niet is gebruikt.
 • Gebruik de SCAMPER-methode: dit staat voor Substitute, Combine, Adapt, Modify, Put to another use, Eliminate en Reverse. Dit is een leuke methode om bestaande ideeën te bewerken en zo tot een uniek eindresultaat te komen.

 

Geef tenslotte ook duidelijk je budgetverwachtingen aan

Je kan een videoproductie zo groot en indrukwekkend maken als je zelf maar wil. Maar let wel op: alles komt met een prijskaartje. Zorg er dus voor dat je aan de start van het project je budgetverwachtingen aan het videoproductiebedrijf geeft. Zo kunnen ze aan de slag met iets creatiefs te bedenken wat binnen het budget past. En zo vermijd je dus onverwachte kosten op het einde van de rit. Sta er bij stil dat de volgende zaken altijd geld kosten:

 • Een of meerdere acteurs/actrices inhuren
 • Een mooie locatie huren
 • Met een drone vliegen
 • Special effects in een video verwerken

 

Tenslotte speelt complexiteit een rol. Hoe complexer het concept, hoe meer filmdagen je nodig zal hebben. En dan heb je je locatie ook meerdere dagen nodig, en eventueel ook je acteurs. Zo zie je, al kosten stijgen dan al snel.

 

Conclusie

Wil je aan de slag met het maken van een advert? Contacteer ons dan vandaag nog om vrijblijvend met ons in gesprek te gaan. Rocket Videos maakt al sinds 2017 mooie commercials voor ruim 200 klanten in Nederland. Ben jij de volgende?

De mooiste videoproducties vind je bij

Rocket Videos

Contacteer ons vandaag

Nadat je het formulier heeft verzonden, nemen wij binnen 24 uur contact met je op. 

Door het verzenden van dit formulier geeft u toestemming aan Rocket Videos B.V. om uw gegevens te verwerken en contact met u op te nemen om aan uw verzoek te voldoen. Bekijk voor meer informatie onze terms.