Luchtvideo laten maken – tips and tricks

Je hebt grootste plannen om een mooie luchtvideo te laten maken, ook wel dronevideo genoemd. Voor je er mee aan de slag gaat is het belangrijk dat je alles goed voorbereid hebt. We geven je daarom enkele belangrijke tips mee om een effectieve luchtvideo te maken.

 

Hoe vaker je vliegt met je drone, hoe beter je luchtbeelden worden

Het klinkt logisch, maar ook bij het vliegen van een drone geldt dat hoe vaker je het oefent hoe beter je erin wordt. Weet je dus dat je een luchtvideo wilt maken, zorg dan eerst dat je minimaal enkele uurtjes hebt geoefend. Zorg ook dat je de beelden op je laptop downloadt en bekijkt. Op basis daarvan kan je dan zien hoe je het nog beter kan doen.

 

Gebruik vloeiende bewegingen

Om een filmisch effect te creëren heb je nood aan luchtbeelden die 1 lijn volgen. Dat kan een rechte lijn zijn of in bochten waarbij je schokkerige bewegingen vermijdt als je een nieuwe richting uit vliegt. Je kan namelijk geen gebruik maken van beelden als die elke 2 seconden schokken.

 

Hou rekening met de zoning

Je mag in Nederland niet zomaar overal vliegen. Vroeger mocht je vaak nog in een stad vliegen omdat er nog geen duidelijke regels vanuit de overheid bestonden. Dat is ondertussen wel anders. Je checkt voor je gaat filmen altijd best in welke zone je zit en welke beperkingen dit eventueel met zich meebrengt. Je kan de zoning op deze interactieve map raadplegen: https://map.godrone.nl/. Hier kan je zien of er ook andere luchtactiviteiten plaatsvinden waar je rekening mee dient te houden, zoals vliegen of parachutespringen.

Luchtvideo voorbeelden

Certion

VTTI

Installeer een filter

Zorg dat je een ND filter geïnstalleerd hebt op je drone. Dit zorgt voor natuurlijkere bewegingen omdat de beelden minder schokken. Dit wordt veroorzaakt door een te snelle sluitertijd, misschien 1/1000 omdat de camera dat nodig heeft om niet te veel licht binnen te laten en een overbelicht kader te krijgen. Denk aan je ogen: als je bij fel licht naar de zon kijkt (niet) kun je niet anders dan ze meteen sluiten, terwijl je naar een bureaulamp waarschijnlijk langer kunt kijken omdat deze aanzienlijk minder licht uitstraalt.

 

Vlieg op het beste moment van de dag

Je wilt meestal vermijden om op de middag te vliegen omdat het licht dan te fel kan zijn. De beste momenten om te filmen zijn de zonsopgang en de zonsondergang, eventueel met een lichte bewolking.  Dit heeft ook als voordeel dat er minder mensen rondlopen, waar de je mooie en pure shots kan maken.

 

Let op met de blades

Soms kunnen drones tijdens vliegende schoten te veel hellen. Dit zorgt er voor dat de draaiende bladen in het frame duiken, waardoor de kijker afgeleid wordt.

Om dit te voorkomen, vlieg je de drone naar het exacte punt waarop je de opname wilt laten eindigen, vliegt je vervolgens achteruit en draait je de video om tijdens het bewerken.

 

Let op het weer

Zorg dat je op een dag vliegt wanneer de vlieg condities meezitten. Dat wil zeggen niet teveel wind, geen regen, mist of een te felle zon. Plan dus enkele dagen in zodat je de flexibiliteit hebt om het filmen te herplannen als het weer toch tegen zit.

 

Versnel of vertraag je beelden

Eenmaal je alles gefilmd hebt en je aan de slag kan met de editing, kan je de beelden herwerken. Zo kan je de beelden versnellen om een dynamisch gevoel te creeeren. Of juist vertragen als het een mooi shot is maar juist enkele seconden te kort om goed te laten passen in de video.

 

Gebruik colour grading

Je kan de kleuren bewerken van je beelden. Zo kan je het water blauwer laten overkomen of juist voor een iets donkerder beeld gaan. Alles hangt af van de look&feel die je voor ogen hebt.

 

Gebruik drone beelden om de aandacht te vatten

Je wilt er altijd voor zorgen dat je de aandacht van de kijker in de eerste 2 seconden vat. Dat kan je doen door je meest indrukwekkende luchtbeeld te selecteren. Nadien kan je dan starten met de opzet van de video.

 

Besteed je luchtvideo uit

Er zijn verschillende redenen om een dronevideo te laten maken. Zo heeft een videobedrijf vaak betere en duurdere drones tot haar beschikking. En uiteraard ook tonnen ervaring, zodat je dat ene belangrijke shot toch niet mist. Daarnaast heeft een professioneel videoproductiebedrijf ook goede editors in dienst. Mooie beelden zijn vaak niet voldoende om een goede video te maken. Je moet deze beelden ook nog op een aantrekkelijke manier kunnen samenvoegen.

 

Rocket Videos

Wil je dus aan de slag met het laten maken van een drone video? Aarzel dan niet om ons te contacteren. Rocket Videos heeft ruime ervaring met het maken van luchtvideo’s. Sinds 2017 hebben we ruim 1.000 videoproducties gemaakt voor meer dan 200 klanten in Nederland. Zo werken we voor Singapore Airlines, FrieslandCampina, Davitamon, Bunq en vele andere merken. Naast drone video’s zijn we ook gedreven in het maken van animatie video’s en bedrijfsfilms. Doordat we een animatie team hebben, kunnen we mooie 2D en 3D animatie video’s maken voor onze klanten. Wil je toch aan de slag met een filmproductie? Dan kan je bij ons ook commercials, instructie video’s of testimonial video’s maken. Heb je vragen of wil je een vrijblijvende offerte ontvangen? Vul dan het onderstaande formulier in of contacteer ons op hallo@rocketvideos.nl . Tot snel!

De mooiste videoproducties vind je bij

Rocket Videos

Contacteer ons vandaag

Nadat je het formulier heeft verzonden, nemen wij binnen 24 uur contact met je op. 

Door het verzenden van dit formulier geeft u toestemming aan Rocket Videos B.V. om uw gegevens te verwerken en contact met u op te nemen om aan uw verzoek te voldoen. Bekijk voor meer informatie onze terms.