Hoe maak je een animatie video?

Veel bedrijven vragen zich af hoe dat je een animatie video maakt. Wij nemen je in dit artikel mee in het productieproces van een van onze klanten.

In 2020 leerde Rocket Videos & Huurbieding elkaar kennen. Huurbieding is een verhuurplatform voor leegstaand bedrijfs-onroerend goed. Momenteel adverteren er circa 650 vastgoed-partijen op Huurbieding.nl en tonen er maandelijks 1.500+ ondernemers interesse in de ruim 4.500 kantoor-, winkel en bedrijfspanden. Om zowel huidige als (potentieel) nieuwe klanten een impressie te geven van de grootte, de volledigheid en het potentieel van het platform kwam Huurbieding bij Rocket Videos terecht voor het laten maken van een branded 2D animatievideo. In het resultaat zien hoe de bouwstenen voor het platform zijn vertaald naar een visueel verhaal van één minuut.

 

Briefing sessie

De communicatie-uitdaging

Voor het maken van deze animatievideo raadpleegden we het 3H framework van YouTube om de videoproductie strategisch te positioneren. Het 3H framework biedt ondersteuning in het toekennen van prioriteit aan verschillende vormen van video-content waar een bedrijf baat bij zou hebben. Wanneer meer duidelijkheid bestaat over de doelstellingen kunnen we ook beter focussen op de format van de video. Een video ingezet op social media om meer brand awareness te creëren gaat er immers anders uit zien dan een video die conversies tracht te verhogen op een landing page.

De video die we voor Huurbieding hebben gemaakt noemen wij een “Hero” video Deze video wordt vooral in de awareness fase gebruikt en dient een degelijke eerste indruk achter te laten. Hero video’s zijn vaak stukken content van hoge productionele kwaliteit. Een Hero video dient ook een duidelijk beeld te scheppen zonder diepe achtergrondkennis te vereisen.

 

De Unique Selling Points

Elke goede videoproductie begint bij het identificeren en finetunen van de doelstellingen voor de video. Waar zal Huurbieding hun video inzetten? Hoe spreken zij deze industriespecifieke huurders en verhuurders aan? Wat wilt Huurbieding dat kijkers doen, denken of voelen na het bekijken van de video? Dit zijn een paar die wij onszelf (en Huurbieding) stellen voor we starten met het creatieve proces. Een briefingsessie biedt de mogelijkheid om alle details te bespreken met creatives en klanten. Het is belangrijk voor een brandingvideo om de belangrijkste Unique Selling Points te extraheren en hen de hoofdrol te geven in een compacte boodschap. Deze USP’s zie je in de eerste fase van het creatieve proces terugkomen: het script & de visual directions (meer daarover hieronder).

Welke onderscheidende kenmerken van Huurbieding hebben we geëxtraheerd?

 

  • Vraag en aanbod komt bij elkaar op een modern platform.
  • Belangrijke vastgoedpartijen zijn onderdeel van dit grote netwerk.
  • Onderhandeling is vrijblijvend
  • Er is geen sprake van courtage-kosten

 

Script en storyboard: de creatieve output

Met de informatie uit de briefinsessie gingen we voor Huurbieding aan de slag met het script. Hierin zien we enerzijds de tekst voor we gaan horen (de voice-over) en anderzijds de omschrijvingen van wat we gaan zien (de visual directions). Zie hier een voorbeeld:

Toen we het verhaal met alle nodige woorden hebben uitgewerkt en omschreven startten we met het tekenen van het verhaal (de illustraties). We begonnen met zwart/wit illustraties, zoals we dat voor al onze producties doen. Dit zijn de globale lijnen van het verhaal. Je wilt tenslotte als opdrachtgever graag zien hoe een visual direction uitpakt. Zo bleken wij van het productieteam een andere scenario in gedachten te hebben bij “de panden op de voorgrond, uitgelijnd naast elkaar”. Aanpassingen na het zien van het zwart/wit storyboard zijn natuurlijk heel gebruikelijk. Ook het script en de voice-over is hiermee iets anders uitgepakt!

 

Illustraties en animatie: Kleur & leven

Na goedkeuring zijn we er zeker van dat het verhaal in globale lijnen in orde is: we stapten de afrondfase in. De voice-over wordt opgenomen, de illustraties worden met meer detail uitgewerkt en karakters krijgen kleur. Tenslotte wordt het verhaal tot leven gebracht door middel van animatie-techniek (overigens ook het meest tijds-intensieve werk). 

Welkom bij het huurplatform van Nederland. Welkom bij huurbieding.nl