Synchrony.
De maatstaf om alles te meten

Neuromarketingprincipe:
Neurogelijkenis blijkt een goede voorspeller te zijn van de effectiviteit van communicatiecampagnes en verpakkingsontwerpen.

Toepassing:

Neuromarketingonderzoek gaat verder dan individuele metingen en omvat algemene overeenkomsten tussen respondenten.

Wat zorgt er precies voor dat communicatie ‘werkt’? En hoe ziet succesvolle communicatie eruit in de hersenen? Het nieuwste hersenonderzoek laat zien dat het niet zozeer gaat om specifieke hersengebieden die oplichten, maar eerder om de mate waarin meerdere hersenen op dezelfde manier reageren.

Communicatie is wat ons menselijk maakt, zoals Yuval Noah Harari beschreef in zijn boek Sapiens (2014). Om communicatie een succesvolle uitwisseling van informatie te laten zijn, maakt het gebruik van een complex web van collectieve kennis, vaardigheden en sociale structuren. Effectieve communicatie vereist de vertaling van ideeën van de ene persoon naar de andere om wortel te schieten (Hasson et al., 2004).

Als marketeer begrijpen we zeker dat effectieve communicatie de sleutel is. Maar hoe weet u dat uw boodschap correct wordt gecommuniceerd?

Neurowetenschappers zijn al lang geïnteresseerd in het bestuderen van de parallellen tussen mensen die dezelfde omgeving ervaren. Ze ontdekten dat wanneer ze dezelfde stimuli zagen, hun hersenen op dezelfde manier reageerden, alsof ze gesynchroniseerd waren door de stimulus (Hasson et al., 2004). Verschillende onderzoeken hebben een neurale meting voorgesteld om deze gelijkenis in hersenactiviteit vast te leggen (Nummenmaa et al., 2012).