Animatie op maat

Nog niet zo lang geleden was een animatie op maat laten maken een luxe, alleen voor de elite, de kingpin-bedrijven. Tegenwoordig is video-animatie niet meer weg te denken en wordt het overal voor gebruikt. Van onderwijs en werk-presentaties, tot promotie- en reclamefilmpjes – en natuurlijk entertainment. Druk bezig met het verkopen van een product? Animeer het! Een belangrijk bericht dat naar buiten moet? Animeer het! Opvallen in je volgende pitch? Animeer jezelf! Je snapt het idee.

Het feit dat we voor veel van onze communicatie-uitdagingen uitwijken naar animatievideo’s is mede dankzij de vooruitgang en het bereik van de technologie. Onze brandende wens om het leven voor onszelf gemakkelijker te maken draagt er ook aan bij. We zijn altijd op zoek naar creatieve kant-en-klare oplossingen voor onze problemen. Zo ontstonden er online quick-fixes, in de vorm van animatie-tools, templates en animatieprogramma’s die je gratis kunt downloaden en weinig skills vereisen om in relatief korte tijd een zelf-geanimeerde video te maken. Best handig, toch? Maar is het echt allemaal rozengeur en maneschijn? Niet helemaal. In dit artikel nemen we je mee in de reis van een animatie op maat en laten we alle facetten zien die voor snelle voorgeprogrammeerde templates en tools (vooralsnog) buiten bereik zijn.  

De mooiste bedrijfsvideo's vind je bij

Rocket Videos

Benieuwd naar onze prijzen?

Of vul het contactformulier in!

Wat is een animatie op maat?

 

Hoewel template animatieprogramma’s tegenwoordig behoorlijk divers en geavanceerd zijn, met een groot aantal variaties, opties en aanpasbare functies, er blijft een grote barrière in originaliteit en creatieve vrijheid. Hoe origineel je ook denkt je video te hebben gemaakt, het is hoogstwaarschijnlijk dat er iets vergelijkbaars ronddwaalt op het internet. Wat als een concurrent campagne voert met een video die angstaanjagend veel lijkt op die van jou? 

Je video uniek maken, de boodschap duidelijk verpakken zonder restricties en het meeste halen uit je tijds- en geldinvestering gaat vele malen beter met een animatie op maat. Een op maat gemaakte animatie heeft geen tot weinig beperkingen als het om ontwerp of verhaallijn gaat. Gedurende het gehele productieproces bestaat er voor een animatie op maat de mogelijkheid om voorkeuren, speciale wensen, of unieke ontwerpen en ideeën door te voeren, mits het budget het toelaat. In de woorden van Walt Disney: “If you can dream it, you can do it.”

We leggen in dit artikel een aantal waardevolle mogelijkheden bloot van animatie op maat.

 

Verhaallijn

 

Een van de belangrijkste argumenten voor een animatie op maat is de mogelijkheid voor het vaststellen van een eigen verhaallijn. Dit betekent dat je – met een bepaalde lengte in gedachten – het verhaal kan vertellen met je eigen woorden en verbeeldingen. Je bedenkt zelf, of met behulp van een scriptwriter wat je wilt vertellen en hoe je het wilt uitbeelden. Met een goede omschrijving en eventuele voorbeelden kan in principe alles worden nagetekend. In de script-fase en later de storyboard-fase heb je dus steeds controle over de verhaallijn. Zo kun je beginnen met character animatie van bijvoorbeeld een familie. De samenstelling en dynamiek van de familie bepaal je ook zelf. Halverwege het verhaal kun je abstracte figuren of tekst uitbeelden. Je bent namelijk in tegenstelling tot een template animatie, niet getrouwd met een specifieke verhaallijn.

 

Kleuren

 

Hoe visualiseer je precies je eigen verhaal, een verhaal over jouw bedrijf, concept, of product? Het gebruiken van een color code is waarschijnlijk de meest voordehandliggende manier voor het branden van je content. Je kunt naast het gebruik van je color code ook bepaalde kleuren gebruiken die emotie op te wekken of een esthetische aantrekkingskracht creëren. Dit laatste is iets wat je tot op zeker hoogte in een template kunt verwerken, maar spreekt niet voor het versterken van je herkenbaarheid. Met een animatie op maat kan elke scène zorgvuldig worden aangevuld met herkenbare kleuren om de boodschap te versterken en het imago te complementeren. 

 

Objecten

 

Op herkenbaarheid kan ook worden ingespeeld door middel van producten of mensen. Het voordeel van een animatie op maat is dat je producten, auto’s, mascotte en zelfs personen zoals accountmanagers tot in detail kunt natekenen. Dit maakt je boodschap niet alleen sterker, maar ook leuker! Dit is waarschijnlijk de grootste tekortkoming van template animatieprogramma’s. Je maakt immers een video omdat je graag iets wilt laten zien over je bedrijf, product of jezelf. Zo hebben we bij Rocket Videos de Vitamine D potjes van Davitamon, de motor van CAT en onze geliefde treinen van de NS getekend in 2D. 

Sommige boodschappen kunnen prima worden verpakt met enkel character of tekst animatie. Het verhaal dat je wilt vertellen hoeft in zo’n geval niet bijzonder af te wijken van wat er in een template programma beschikbaar is. Je hebt geen specifieke producten of objecten die je tot leven wilt brengen, met misschien uitzondering op je eigen logo. Budget-technisch kun je zeker uit de voeten met een template animatie-programma. En dan nu de million dollar question: Wil je dat wel? Als je überhaupt tijd en geld gaat investeren in een animatie-video die communicatie-bottlenecks gaat aanpakken en je bedrijf naar een hoger niveau brengt, doe je dit dan niet liever in je eigen stijl? Bij een animatie op maat is het sleutelen aan design en stijl een belangrijke eerste stap in het productieproces. Een animatiebureau zoals Rocket Videos werkt met meer dan één animator, waardoor er meer keuze is uit verschillende stijlen of een verzoek tot een nieuwe stijl wordt verwelkomt. De stijl van de video die we voor Bovemij creëerden verschilt enorm van de stijl van Geheim van de Smith. Enerzijds kunnen we characters als tekenfiguren uitbeelden en grappig laten overkomen; anderzijds kunnen we characters serieus houden door hen geen gezichtsuitdrukkingen te geven of abstract neer te zetten.

 

Bewegingen 

 

Een laatste belangrijk argument voor een animatie op maat is het animeren zelf. We hebben het dan over de bewegingen en de vloeibaarheid. Bij kant-en-klare video-animaties kan hier een behoorlijke beperking aan zitten afhankelijk van het type animatie dat je nodig hebt. Met eenvoudige op tekst gebaseerde of geanimeerde video in whiteboard-stijl zullen de beperkingen van een template animatie niet zo opvallen. Echter, hoe ambitieuzer je bent, hoe meer weerstand je zult ondervinden. De wens om de verhaallijn en het poppetje in lijn met de voice-over te houden is niet buitengewoon. Dit is voor vele doe-het-zelvers een belangrijke reden om niet te werken met een template-programma en hun animatie op maat je laten maken door een professioneel animatiebureau. 

Ook benieuwd naar de mogelijkheden die een animatie op maat biedt voor jouw bedrijf of product? Laat vandaag nog een animatie maken! Neem contact op via hallo@rocketvideos.nl !